https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

SP v nogometu v Rusiji: največji, najdražji in najstarejši nogometaš

Murska Sobota, 15.06.2018 ob 14:45  

Včeraj, 14. junija 2018, se je v Moskvi v Rusiji, z otvoritveno slovesnostjo pričel največji športni spektakel na svetu - Svetovno prvenstvo v nogometu. Tako bo v nekaj naslednjih tednih nogomet s številnimi tekmami in spremljajočim dogajanjem ponovno obnorel ves svet. Svetovno prvenstvo v nogometu pa ima kar nekaj zanimivih rekordov.


12 stadionov, 11 mest in 32 reprezentanc

Svetovno prvenstvo v nogometu v Rusiji se bo odvijalo na 12 stadionih v 11 mestih, v medsebojnih tekmah se bo pomerilo 32 reprezentanc. Na uvodni tekmi SP-ja se bosta srečali gostiteljica turnirja Rusija in Savdska Arabija. Prvič na SP bodo uvedli tudi video sodnika. Po vsem svetu bo dogajanje spremljalo več kot tri milijarde ljudi.

Za organizacijo SP-ja 11 milijard dolarjev

Do danes so prodali 2,3 milijona vstopnic, kar pomeni 90 odstotkov vseh, ki so na razpolago. Za organizacijo SP-ja so Rusi porabili kar 11 milijard dolarjev. Poleg nogometnih stadionov so prenovili 11 letališč in 31 železniških postaj ter na novo zgradili 27 hotelov. V času prvenstva pričakujejo pol milijona turistov. 

Prvi favoriti Brazilci, 32 milijonov evrov nagrade za zmagovalca

Stavnice vlogo favorita pripisujejo reprezentanci Brazilije, zatem branilki naslova Nemčiji, sledijo jim Španija, Francija, Argentina, Belgija, Anglija in Portugalska. Zmagovalec turnirja bo s strani mednarodne nogometne zveze prejel 32 milijonov evrov; finalistu bo pripadlo okoli 23,6 milijona, tretjeuvrščenemu 20,7 milijona, poražencu tekme za tretje mesto pa 18,6 milijona. Svetovno prvenstvo se bo končalo s finalom 15. julija v Moskvi.

Kdo je najvišji nogometaš, najmlajši reprezentant in kdo najdražji igralec na SP-ju?

Najvišji nogometaš na svetovnem prvenstvu v Rusiji je hrvaški vratar Lovre Kalinić iz belgijskega KAA Henta, ki v višino meri 2,01 metra. Hrvaški reprezentant je tudi edini igralec, ki v višino presega dva metra. Za njim pa le malo zaostajata Danec Jannik Vestergaard in belgijski vratar  Thibaut Courtois - oba sta visoka po 1,99 metra. Na drugi strani je najnižji nogometaš savdski reprezentant Jahja Al-Šehri, vezist španskega prvoligaša Leganesa, ki ima v višino 1,64 metra.

Najstarejši nogometaš mundiala v Rusiji je egiptovski vratar Esam El-Hadari, ki je s 45 leti najstarejši igralec turnirja, obenem pa tudi najstarejši nogometaš, ki je kdajkoli zaigral oziroma bil imenovan v reprezentanco za svetovno prvenstvo. Egiptovski igralec je starejši tudi od treh selektorjev reprezentanc na SP v Rusiji - Senegala, Srbije in Belgije.

Najmlajši igralec na SP-ju v Rusiji je komaj 19-letni Avstralec Daniel Arzani. Najmlajši reprezentant, ki je kadarkoli nastopil na SP-ju je bil leta 2002 Nigerijec Femi Opabunmi, ki je bil ob svojem debitantskem nastopu na SP star le 17 let in dva meseca.

Najdražji nogometaš mundiala v Rusiji je vreden 222 milijonov evrov. Tolikšen znesek je francoski PSG lani plačal Barceloni za brazilskega reprezentanta Neymarja. Takšne vrednosti ni dosegel noben drug prestop do sedaj. Neymarjeva tržna vrednost je trenutno ocenjena na 180 milijonov evrov, kar je enako, kot jo ima tudi argentinski zvezdnik Lionel Messi.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.