https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Julijan rabi vašo pomoč

22.06.2018 ob 6:00  

O Julianovi tragediji smo na portalu že pisali, a tokrat se na javnost obračata starša, ki rabita finančno pomoč za nakup dveh rehabilitacijskih pripomočkov.

Prejšnje članke, v katerih je opisana Julianova zgodba, kot jo je delil njegov oče, lahko preberete TUKAJ, TUKAJ in TUKAJ. Celotno prošnjo za pomoč, ki sta jo spisala Julianova starša pa najdete TUKAJ.

Smo v poldrugem letu od tragičnega dogodka, ki se je zgodil starejšemu sinu Julijanu. Pri tem pa je ohromil celotno družino. Tragika celotne zgodbe je, da otrok ni nič kriv; midva z ženo Matejo pa sva naletela na gluha ušesa pri človeku, ki bi moral narediti vse, kar je v njegovi moči, da bi otroku pomagal. Julijan, ki je takrat bil v pol četrtem letu je doživel srčni zastoj dva dni potem, ko je bil pod nujno sprejet na kardiološki oddelek na Pediatrični v Ljubljani. Kot rečeno sprejet je bil pod nujno, ker se je njegovo stanje slabšalo s svetlobno hitrostjo, in sicer 26. 9. 2016.” Tako sta zapisala Julianova starša, ob prošnji za pomoč.

Foto: Julian se smeji

Družina potrebuje 9.000 evrov.

Julijan se trenutno zdravi za posledicami težkih možganskih in nevroloških poškodb v sosednji Avstriji, v Kids Chance, Radkersburger Hof. Tam so skoraj 10 mesecev. V vsem tem času je napredoval tako rekoč na vseh področjih. Gibalne spremembe se kažejo v tem, da se lahko čisto sam obrne iz boka na hrbet in potem na trebuh. Pri tem mu uspe obrniti tudi glavo, občasno pa še roko. Sedi lahko čisto pokončno v svojem vozičku in v terapevtskem stolu, pri tem pa njegove noge ostanejo ustrezno upognjene. Začel je zelo kontrolirati tudi glavo, če je motivacija ustrezna. Pri hranjenju in pitju Julijan poje celoten obrok nepasirane hrane, prav tako pije iz kozarca kot tudi po slamici. Izboljšujeta se tudi gibanje rok in nog. Za oboje uporablja trenažer (MotoMed), ki ga z nogami aktivira sam in samostojno dela z njim približno 20 minut. Pri rokah pa je pomembno, da ju zelo razgiba in raztegne. Kot pomoč pri komunikaciji uporabljamo slikovne kartončke, kjer Julijan »rešuje« naloge izbirnega tipa. Sočasno pa je oglašanje vse bolj intenzivno. Predstavljen pa mu je bil tudi sistem podporne komunikacije s pomočjo računalnika oziroma komunikatorja. Pri preizkušnji je Julijan znal enostavne igre vzrok-posledica že dobro udejanjiti in pri tem kazal zadovoljstvo z nasmehom. Upoštevaje, da je Julijan potem, ko se je zbudil iz kome, bil na stopnji rastline, je njegov napredek neverjeten, čudežen. Bistvena pripomočka za njegovo nadaljnje napredovanje sta prej omenjeni trenažer MotoMed Gracile in računalnik Komunikator s podpornimi programi, ki pa skupaj staneta slabih 9.000,00€.

Kako lahko pomagate?

Prostovoljne prispevke lahko nakažete na TRR Društva zvezdni otroci: SI56 6100 0000 8103 145 s pripisom “za Julijana” in sklicno številko: SI00 2012

Za izkazano pomoč se vam Peter in Mateja že vnaprej iz srca zahvaljujeta!

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.