https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Šunkarna Kodila v Markišavcih obeležila 25 let uspešnega delovanja

Markišavci, 21.06.2018 ob 14:00  

Danes so v Šunkarni Kodila v Markišavcih pripravili novinarsko konferenco ob 25-letnici uspešnega delovanja. Družinskemu podjetju se je v 25 letih uspelo razviti iz lokalne mesnice do uspešnega proizvodnega podjetja s prepoznavno blagovno znamko in prodajo v mednarodnem okolju.

Letos mineva 25 let odkar je družina Kodila odprla vrata majhne lokalne mesnice v Markišavcih. V minulih letih so prerasli družinske okvirje, povečali so proizvodnjo,  nadgradili prodajalno in kulinarični prostor. Letos so s kulinarično zgodbo nadgradili gurmansko ponudbo.

Začetki družinskega podjetja Kodila segajo v leto 1992, ko je Janez Kodila ponujal sveže mesnine v lokalni mesnici. S tem je postavil trdne temelje za zgodbo, ki je s sinom Janezom prerasla pričakovanja. Od začetne majhne trgovine z mesom in mesnimi izdelki, kjer je večino prodaje predstavljalo sveže meso namenjeno lokalni oskrbi prebivalstva, so leta 2002 z investicijo v proizvodno specializacijo bistveno spremenili poslovni model in se usmerili v proizvodnjo sušenih in prekajenih mesnin ter maščobnih izdelkov srednjega in višjega cenovnega razreda.

Stalne investicije v posodobitev lastne proizvodnje

Leta 2012 je sledila investicija v vrednosti 2,8 milijona evra, predvsem v inovativno tehnološko opremo zorenja mesa in tehnologijo za termično obdelavo. Objekt se je od predhodnih 800m² povečal na današnjih 2.500m² površine s proizvodnjo, doživljajsko - turističnim centrom in trgovino. Posebnost so zorilnice z ilovnatimi ometi in slamnato streho, kjer se prekmurske šunke, po novem pa tudi pršuti mangalic, sušijo po inovativni, a hkrati lokalni tehnologiji »štirih letnih časov«.

Poudarek na trajni kvaliteti in doživetju lokalne kulinarike

Ob obisku Šunkarne Kodila obiskovalce od blizu in daleč prepriča doživetje in okus izdelkov vrhunske kvalitete. Podjetje Kodila namreč surovine dobi od sedmih rejcev, ki pitajo prašiče na višjo težo s kakovostno krmo, kar zagotavlja kakovostno meso, ki ima poln okus. Takšno meso ima manjšo vsebnost vode in je zato primerno  za predelavo in zorenje samo s pomočjo soli in začimb. Za izdelke najvišje kakovosti uporabljajo meso avtohtonih sort prašičev, kot sta krškopoljski prašič in mangalica, za zorjeno goveje meso »dray aged« pa slovenska goveda simental.

Izviren slogan "Meet meat eat"

Z namenom, da bi gostom približali kakovost in izvrsten okus mesnin, so degustacijski prostor na terasi nad proizvodnjo, letos preuredili v restavracijo s konceptom odprte kuhinje, ki gostu nudi vpogled v pripravo jedi. Ponudba gre v dve smeri: kuharica Micka kuha prekmurske specialitete, chef Danijel pa pripravlja krožnike z sloganom MEET MEAT EAT.

Za pripravo jedi imajo kuharji na razpolago vrhunske mesnine iz proizvodnje, od različnih sušenih mesnin, suho zorjene govedine in mangalice. Kvaliteto svojih izdelkov vsa leta preverjajo na raznih ocenjevanjih izdelkov iz tujine in Slovenije. V podjetju so prejemniki številnih priznanj za kvaliteto. Na mednarodnem sejmu v Gornji Radgoni so za tri izdelke (prekmursko šunko, pašteto clasic in pašteto z bučnimi semeni) prejeli naziv šampijona. Na evropski ravni so na ocenjevanju DLG prejeli že 6 zlatih medalj. Leta 2013 so prejeli nagrado GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, leta 2014 so postali slovenski obrtnik leta.

V začetkih delovanja pred 25 leti so pričeli z dvema zaposlenima, danes jih je v podjetju zaposlenih 48. V prodajno mrežo vključujejo izdelke iz blagovne znamke Diši po Prekmurju, kjer je zajetih 7 lokalnih proizvajalcev prehrambenih izdelkov. V letu 2017 so presegli 4 milijone neto realizacije, v letošnjem letu pa se je realizacija povečala za 17%.

V prihodnosti želijo povečati prodajo in nadalje širiti blagovno znamko Kodila v tujini

V prihodnjem petletnem načrtu želijo povečati prodajo in prepoznavnost blagovne znamke Kodila v tujini, predvsem v radiju 250 km (Dunaj, Budimpešta, Zagreb). Obenem načrtujejo s partnerji in dobavitelji prašičev nadaljevati razvoj pitanja na višjo težo - kvalitetnejša surovina se tako odrazi v kvalitetnejših izdelkih, posledično je večja dodana vrednost.

Hkrati želijo s socialnim podjetjem Korenika povečati primarno proizvodnjo BIO poljskih prašičev ter nadalje razvijati izdelke prilagojene tržnim trendom ter povečati prodajo in proizvodnjo butičnih izdelkov. Prav tako bodo vlagali v izobraževanje zaposlenih, opremo in IT, štipendiranje mladih in nadaljevali skupno promocijo s partnerji v projektu Diši po Prekmurju in Gourmetover Mura, s katerimi želijo povečati ugled regije kot kulinarične destinacije.

V Šunkarni Kodila pa želijo predvsem ostati zvesti tradiciji, a hkrati slediti napredku, kar je, kot sami pravijo, njihovo vodilo skozi vsa leta. Tako si želijo skupaj z zvestimi gosti in kupci še nadalje ustvarjati uspešne zgodbe iz Pomurja tudi v prihodnosti. 

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.06.2018 ob 7:05 ABCPomurka gost

      Zaradi obilo pozitivnih komentarjev, so na Sramotainfo že zaprli komentiranje!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.06.2018 ob 12:57 KIK Pomurka gost

      Ker so nekareri kritično ocenili delo njegovega predhodnika in pridobivanje nepovratnih sredstev ter korupcijko klientelistično povezavo seveda ni odgovarjalo plačani reklami?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.06.2018 ob 23:46 gurman gost

      ČESTITKE družini Kodila ! Se spomnim še pred leti, ko sem prišel v stari del trgovine in me je gospod Janez starejši pozdravil in nagovoril. Škoda, da ga ni več. Nekaj dni nazaj sem bil na tej čudoviti terasi na kosilu. Janko z ženo in celotna ekipa so zelo prijazni. Hrana odlična. Take podjetnike rabimo.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.06.2018 ob 22:26 gost

      Uživaj z Jankojovo ženo gurmanin poleg še z dobro hrano?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.