https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prvi festival samorodnic v Beltincih

22.06.2018 ob 11:11  

V dnevnem baru “Geza se zeza” v Beltincih bo v soboto, 23. junija 2018 potekal, lahko bi rekli, zgodovinski dogodek. Prvič po priznanju samorodnic kot aromatizirane fermentirane pijače, bodo pripravili FESTIVAL JURKA, ŠMARNICA, KLINTON in drugo podelitev priznanj tovrstnih pijač, ki so bila dolga leta pri nas prepovedane.


Tekmovanje s strokovno selekcijo

Na stotine, večinoma ljubiteljskih “pridelovalcev” samorodnic, predvsem s severovzhoda države, kakor tudi iz sosednje Hrvaške in Madžarske je svoje pijače prineslo v Beltince, kjer so najprej naredili posebno selekcijo in so izmed več kot 300 vzorci, izbrali najboljše jurke, šmarnice, klintone, izabele… Kot je povedal organizator dogodka Geza Farkaš so se dogovorili za enotno ocenjevanje vseh vrst teh domačih pijač. Nagrade bodo podelili samo tistim, ki so dosegle število točk za zlato medaljo. In takšnih je bilo, po oceni dveh mladih strokovnjakov Katarine Puhan iz Bogojine in Doriana Gjerkeša iz Fikšincev, na letos drugem tovrstnem ocenjevanju kar nekaj. Le-te bodo podeljene na prvem FESTIVALU JURKA, ŠMARNICA, KLINTON, v soboto, 23. junija 2018, s pričetkom ob 10. uri pri Dnevnem baru »Geza se zeza« v Beltincih.

 

Samorodna sorta

Sicer pa, poleg domačega jabolčnika so samorodna šmarnica in še nekatere samorodnice, nekoč bile najpogostejša pijača na kmetijah, kjer pred desetletjih ni bilo toliko sortnih in mešanih, bodisi belih ali rdečih vin. Pozneje se je to spremenilo, saj so zakonsko prepovedali pridelavo šmarnice, po nekaj desetletjih pa nekoč prepovedana šmarnica spet prihaja na gostilniške pulte in v normalno prodajo oz. ponudbo. Šmarnico so namreč pred nekaj leti ponovno priznali, a ne kot vino, temveč kot aromatizirano fermentirano pijačo.

 

Geza že prideluje, prodaja in izvaža šmarnico

Hibridi se vračajo, in tako so odločili odgovorni v stroki ter politiki. In inovativni podjetnik, pevec in humorist Geza Farkaš, ki si je omenjeno dovoljenje pridobil prvi, že nekaj časa ponuja šmarnico, pa ne le rinfuzo, temveč tudi buteljčno in celo šmarnično penino, ki je še najbolj iskana med potrošniki.

Vse to in še več boste lahko degustirali, v soboto, 23. junija 2018, s pričetkom ob 10. uri, na prvem FESTIVALU JURKA, ŠMARNICA, KLINTON v Beltincih.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

    Fotogalerija