https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Sevanje Applovih telefonov večje od drugih telefonov

10.08.2018 ob 8:08  

Kako se lahko zaščitimo pred takšnim sevanjem? Mobilne telefone uporablja že 6 milijard ljudi, 23 milijard je drugih medsebojno povezanih pametnih naprav. V prihodnje bo ta številka samo še naraščala. Do leta 2025 bo število teh naprav naraslo na 74 milijard (k temu niso šteta avtonomna vozila).



Pred sevanjem se je nemogoče zaščititi, saj vsaka brezžična naprava oddaja eno izmed vrste različnih visokofrekvenčnih elektromagnetnih sevanj. Jasnih odgovorov stroka še ni podala, zagotovo pa visokofrekvenčno magnetno sevanje vpliva na biologijo človeka.  

Doktor Peter Gajšek z Inštituta za neionizirna sevanja in Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani pojasnjuje, da je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) posledico uporabe mobilnih naprav ocenila za rahlo tveganje raka na vratu in glavi. To rahlo tveganje obstaja, če ljudje uporabljajo mobilne telefone več kot deset let vsaj trideset minut na dan. Folije po Gajškovih besedah niso učinkovita zaščita, saj te moč signala zaradi ovire še povečajo. Stroka svetuje uporabo slušalk. Negativnih vplivov sevanja mobilnih telefonov na zdravje še ni, zato uporabnikom svetujejo telefon z nižjo vrednostjo SAR od 0,6 W/kg.

Na spletni strani http://www.inis.si/ lahko preverite, kakšno vrednost SAR imajo različni modeli telefonov. Medtem, ko imajo Applovi telefoni običajno presežene preventivne vrednosti, Samsungovi telefoni te vrednosti ne presežejo. 

Negativne vplive sevanja mobilnih telefonov pri ljudeh so ugotovili na podlagi vprašalnikov. Na celicah in živalih v laboratoriju se negativni učinki sevanja mobilnih naprav doslej še niso pokazali. Trenutno smo v slepi ulici pojasnjuje Gajšek. Še naprej potekajo znanstvena raziskovanja na tem področju. V Portorožu je potekala mednarodna konferenca BioEM, kjer so strokovnjaki ugotovili, koliko sevanja, ki je okoli nas, prejmemo v telo in od katerih frekvenc.

Pri zdravstvenih tveganjih raziskovalci spremljajo redke rakaste oblike, kot je tumor na možganih, benigne tumorje, nevrološka in kardiovaskularna obolenja ter vse simptome in spremembe v obolenjih, ki so povezane z glavoboli in težavami s spanjem. Po drugi strani raziskovalci sevanje raziskujejo tudi iz nasprotne smeri. Doktor Miklavčič pojasnjuje, da bo v prihodnje zagotovo izziv razumeti interakcijo med elektromagnetnimi polji, električnimi tokovi in biološkimi sistemi ter kako je lahko sevanje uporabno za zdravljenje ljudi. Strokovnjaki pri zdravljenju s pomočjo visokofrekvenčnega magnetnega sevanja zelo napredujejo, v onkologiji s pomočjo te zdravijo čvrste tumorje.

Z novo tehnologijo 5G prihajajo popolnoma nove frekvence. Slednje so velike od 25 do 30 gigahercev, a ni znano, kaj prinašajo oziroma kako sevanje vpliva na človeško telo. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.08.2018 ob 13:58 Ipig gost

      Zdravđe nebitno. Važno meti sadni znak na telefoni. Boukšoga niti Ronaldo pa Messi, ka o Beyonce ne gučimo , nemre meti.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.