https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ljutomer tudi letos prizorišče Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina

Ljutomer, 10.07.2018 ob 9:30  

V Ljutomeru bo od 10. do 14. julija potekal že 14. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Letos je na tekmovanju 6 celovečernih filmov, ki se potegujejo za glavno festivalsko nagrado hudi maček. Ob tem bo obiskovalcem na voljo subkulturna tržnica, performansi, predstavitve knjig, razstave, delavnice in drugi filmi. 


Na celotnem festivalu bo na ogled 29 celovečernih filmov, 10 dokumentarcev in 53 kratkih filmov iz 29 držav. Filmski festival se bo odprl z nemškim filmom Kabinet dr. Calgarija, v režiji Robert Wiene, ob filmu bo potekal glasbeni performans z madžarsko skupino VEN. Programski vodja festivala, Tomaž Horvat je za STA izpostavil nemško-avstrijsko art grozljivko Hagazussa - pogansko prekletstvo režiserja Lukasa Feigelfelda, špansko-francosko fantazijsko komedijo Errementari režiserja Paula Urkija Alija in čilensko ekstremno grozljivka Trauma režiserja Lucia A. Rojasa.

V tekmovalnem programu glasbenih dokumentarcev za nagrado hrupnega mačka bodo med drugim prikazali Električne sanje režiserja Dušana Moravca o slovenskem pionirju elektronske glasbe Mihi Kralju, LP film Laibach režiserja Igorja Zupeta in srbski Kontakt režiserja Mihajla Obrenova, portret glasbenega podzemlja Novega Sada. Tekmovalni program kratkih filmov sestavljajo filmi z vsega sveta, 12 evropskih kratkih filmov pa se bo potegovalo za nagrado srebrni melies, med njimi tekmuje tudi film Celica režiserja. Omenjeno nagrado podeljuje Evropska federacija festivalov fantastičnega filma. 

S filmi različnih žanrov Noč živih mrličev Georga A. Romera, Planet opic Franklina J. Schaffnerja, Bilo je nekoč na Divjem zahodu Sergia Leoneja in Rosemaryjin otrok Romana Polanskega in drugi bodo zajeli celotno filmsko zgodovino. Organizatorji za STA potrjujejo ponoven obisk britanskega animatorja Leeja Hardcastla, ki bo predstavil poseben izbor svojih kratkih stop-motion animacij. Na festivalu bodo prisotni že nagrajeni filmi, to je na primer dansko psihološka srhljivka Thelma režiserja Joachima Trierja. Slednja je prejela nagrado Evropske federacije festivalov fantastičnega filma zlati melies za najboljši evropski fantastični celovečerec. Otrokom bodo na voljo filmi iz Animateke.

foto: facebook.com/grossmann.festival/?nr

Zunaj tekmovalnega programa organizatorji izpostavljajo prvi finski superherojski film Rendel, obenem napovedujejo tudi obisk režiserja Jesseja Haaje in igralka Biance Bradey. Na festivalu se bo predstavil tudi radgonski celovečerec OTO režiserja Vasje Rovšnika. V vinskem programu se bo tekmovanja za nagrado vinski šampion hudi maček potegovalo šest vin. Na ogled bo tudi razstava znanega srbskega ilustratorja in stripovskega avtorja Ivice Stefanovića.

Več informacij o programu letošnjega 14. Grossmannovem festivalu fantastičnega filma in vina najdete na spletni strani http://www.grossmann.si/.

    Komentarji

    1. gost
      10.07.2018 ob 10:55 krog gost

      Budale spet pridejo na svoj račun

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. RobinHood
      10.07.2018 ob 22:03 RobinHood

      Že Einstein je nekoč povedal, da je človeška norost brezmejna. Najhujše pa je, da zadnja leta še otroke zraven vlačijo.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.07.2018 ob 13:22 pip gost

      Že Einstein je rekel, da je človeška neumnost brezmejna. Žalostno, da se zadnja leta v to dogajanje vključuje tudi otroke.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.