https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kaj je ARSO prepoznal na Petišovskem polju?

Petišovci, 11.07.2018 ob 6:00  

Na Petišovskem plinskem polju je Agencija za okolje (ARSO) prepoznala pomembne vplive na okolje pri nameravani ponovni stimulaciji vrtin s hidravličnim lomljenjem. V povezavi s tem je družbo Geoenergo pozvala k pojasnilom o načrtovanem projektu, ki je v skladu s pozivom Arsa, svojo vlogo že dopolnil z izjasnitvijo.

ARSO bo na podlagi vsebinske proučitve navedene izjasnitve investitorja podal končno odločitev, izdano v sklepu. Kot so pojasnili v družbi Geoenergo, gre za nenevaren in ustaljen rudarski postopek, zato pričakujejo, da postopek za okoljevarstveno soglasje ne bo potreben. Nadalje so pri Geoenergu še zardili, da so do zahtevanega roka, 5. julija, Arsu poslali strokovne utemeljitve načrtovanih posegov s strani Geološkega zavoda Slovenije in Naravoslovno-tehniške fakultete, oddelka za geotehnologijo, rudarstvo in okolje.

ARSO: Gre za pomembne vplive nameravanega posega na okolje

Arso je v pozivu k izjasnitvi namreč ugotovil, da gre "upoštevajoč velikost nameravanega posega oziroma njegovo kumulacijo z drugimi posegi, možnosti nastanka okoljskih nesreč, upoštevaje zlasti uporabljene snovi in tehnologije, povzročanje odpadkov, vplive na emisije snovi v vode in zrak, izpuste toplogrednih plinov in izpuste snovi v tla, vplive vibracij in eksplozij na okolje v povezavi z regenerativnimi sposobnostmi naravnih virov na območju ter njihovo ranljivostjo in absorpcijsko sposobnostjo naravnega okolja za pomembne vplive nameravanega posega na okolje".

Na Petišovskem plinskem polju nameravajo znova stimulirati plinski vrtini

Geoenergo je sicer projektni partner britanske družbe Ascent Resources, ki na Petišovskem polju črpa in prodaja zemeljski plin, na tem območju pa namerava znova stimulirati plinski vrtini Pg-10 in Pg-11. Postopek za pridobivanje dovoljenja za ponovno globinsko stimulacijo obeh testno delujočih vrtin s hidravličnim lomljenjem je začel maja lani, vlogo pa je Arso objavil marca letos. Gledano časovno, so obe vrtini sicer tako stimulirali že leta 2011, medtem ko so postopke za njuno aktivacijo začeli oktobra 2016, končali pa jih februarja 2017.

Namen stimulacije je ohranjanje zmogljivosti obeh vrtin

Namen ponovne stimulacije obeh testno delujočih vrtin je ohranjanje zmogljivost vrtin. Ta namreč sčasoma upada in naj bi po neuradnih podatkih dnevno iz obeh vrtin načrpali le še 40.000 standardnih kubičnih metrov plina, ki ga neočiščenega prodajajo hrvaški Ini. V povezavi s tem namreč še vedno čakajo na pravnomočno okoljevarstveno dovoljenje za postavitev naprave za čiščenje zemeljskega plina, za katero je sicer zaprosil izvajalec rudarskih del Petrol Geoterm.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.