https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Preverite, komu ne bo potrebno plačati belih zalivk

11.07.2018 ob 18:20  

Prvega julija letos se je začela uporabljati Evropska uredba, ki zavezuje članice k temu, da zobozdravniki pri otrocih do 15. leta, nosečnicah in doječih materah uporabijo bele zalivke in ne več amalgamskih. Zdravstvena blagajna bo v celoti krila bele zalivke za te skupine ljudi, medtem ko jih je bilo treba doslej plačevati.


Zdravstveno blagajno bo to na leto stalo okoli 1,3 milijona evrov več, pri čemer pa ne gre za bistveno dražji material za izdelavo bele zalivke v primerjavi z amalgamsko, ampak za skoraj tretjino večji strošek dela.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo tako v prihodnjih dneh izvajalcem zobozdravstvenih storitev poslal navodila o novostih glede uporabe belih zalivk, je danes za STA povedala generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj.

Zahtevate lahko povračilo sredstev

V primeru, da je otrok do 15. leta, nosečnica ali doječa mati, od 1. julija doplačala za belo zalivko, ima pravico od zdravstvene blagajne terjati povračilo teh sredstev po priznani ceni ZZZS.

V sistemu pa ni podatka, kdo je doječa mati. Taka in določena druga vprašanja bo moral ZZZS tudi operativno in izvedbeno proučiti.

Amalgamskih zalivk se bodo poslovile

Evropska uredba pa določa, da morajo države do 1. julija 2019 narediti načrt, kako se postopoma posloviti od amalgamskih zalivk.

    Komentarji

    1. gost
      11.07.2018 ob 22:17 gost

      Oprostite, ampak to mi je pa neumno. Bela zalivk je nadstandard.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.