https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ne pozabite obvestiti banke, da vas ne doleti kazen

18.07.2018 ob 12:40  

Fizične osebe, ki opravljajo dejavnost kot samostojni podjetniki ali popoldanski samostojni podjetniki, lahko od 1. julija plačajo kazen, če banke ne obvestijo da račun uporabljajo za opravljanje dejavnosti.


V začetku julija ja začelo veljati 11. poglavje Zakona o plačilnih storitvah, ki predvideva, da morajo vse fizične osebe, ki opravljajo dejanost kot je s. p. ali popoldanski s.p. obvestiti svojo banko, da račun uporabljajo za opravljanje dejavnosti. To je za poslovne račune razumljivo samo po sebi, samostojnim podjetnikom, pa tega že dve leti ni bilo potrebno imeti. Kdor banke o tem ne bo obvestil, mu grozi kazen od 500 do 5000 evrov globe, poroča žurnal24.si.

Finančna uprava pravi, da nadzora, ali so samostojni podjetniki banko obvestili, še niso izvajali, ciljnih nadzorov zgolj zaradi tega namena pa ne bodo izvajali. To pomeni, da vas opozorilo ali globa lahko doleti le, če vas finančni inšpektorji obiščejo zaradi kakšnega drugega razloga. Na finančni upravi nadalje razlagajo: "Od 1. januarja 2016 lahko samostojni podjetniki in posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost (zasebniki), za poslovanje uporabijo svoj osebni transakcijski račun, poseben poslovni račun pa ni nujen,"

Nekatere banke pa tega ne dovolijo. Pri nekaterih bankah je potrebno podpisati izjavo, da dovoljuje objavo računa, spet druge pa niti ne dovolijo, da bi za opravljanje dejavnosti uporabljali osebni račun.

Foto: bankainfo.com

Zakaj morajo fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, banke obveščati o svojem TRR računu?
S tem ko fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, zagotavljajo javnost vseh transakcijskih računov, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti, še poroča Žurnal24.si. To naj bi predpisal Zakon o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih. 

Kako banko obvestiti, da račun uporabljate za dejavnosti?
Na Ministrstvu za finance pravijo, da zakon določa informacije, ki jih mora banka posredovati uporabniku pred sklenitvijo okvirne pogodbe o plačilnih pogojih. »Določeno je, da mora banka uporabniku posredovati informacijo o komunikacijskih sredstvih, ki se bodo uporabljala za izmenjavo informacij. V skladu z navedenim se banka in uporabnik o načinu komunikacije dogovorita ob sklenitvi okvirne pogodbe« Pravijo še, da lahko stranka kadarkoli od banke zahteva izvod okvirne pogodbe ter informacije in pogoje iz zakona.

Pri NLB svojih komitentov ne bodo obveščali o novostih
Naša največja banka svojih komitentov ni posebej obveščala o novostih, ki veljajo od 1. julija. Omogočajo tudi poslovanje preko osebnega računa tudi za namen opravljanja dejavnosti, le označijo, da se račun uporablja tudi za dejavnost. Številka računa in stroški pri tem ostajajo enaki kot pri osebnem računu.

Drugače pa je v Abanki, kjer računov, ki bi jih podjetnik lahko uporabljal za osebne in poslovne namene hkrati, ne omogočajo, zato tudi ne prihaja do sprememb pri posredovanju podatkov v register transakcijskih računov. V Abanki med drugimi tudi opozarjajo: "V primeru, ko bančni delavec ugotovi, da se po osebnem računu izvajajo tudi transakcije, ki ne izvirajo iz osebne dejavnosti uporabnika, ampak imajo transakcije naravo poslovne dejavnosti, stranko opozori, da je za namen opravljanja plačilnih transakcij iz naslova dejavnosti, za katero zakon predpisuje odprtje posebnega računa, v Abanki predpisano odprtje poslovnega računa za vse oblike samostojnih podjetnikov, zasebnikov in fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnost. V skrajnem primeru tudi odpovemo pogodbo o osebnem računu, saj gre lahko za načrtno zlorabo bančnega računa za izvajanje različnih kaznivih dejanj (davčna utaja)" še poroča Žurnal24.si

    Fotogalerija