https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Preverite koliko Slovencev se letno odseli v tujino

18.07.2018 ob 18:14  

Iz takšnih ali drugačnih razlogov se ljudje širom domačega planeta, ki mu pravimo Zemlja, selimo že tisočletja. V nekaterih obdobjih je bilo število migracij še posebej izrazito, praviloma v času velikih vojn in spopadov, v prejšnjem stoletju na primer v obdobjih obeh svetovnih vojn, ki sta razdejali velik del Evrope in tudi nekaterih drugih držav. Ob večjih migracijskih dogodkih pa se vsako leto ljudje selijo iz manj nujnih razlogov, na primer zaradi želje po boljši izobrazbi, kvalitetnejšemu stilu življenja, boljši zaposlitvi in podobno.


Priseljevanje

V lanskem letu se je v Slovenijo priselilo nekaj manj kot 3.300 slovenskih državljanov in približno 15.500 tujih državljanov, Skupaj torej 18.800. Praviloma se največ slovenskih državljanov priseli iz Nemčije in Avstrije, tujih pa iz Bosne in Hercegovine.

Foto: Stat.si - Selitveni prirast s tujino na 1.000 prebivalcev, občine, Slovenija, 2017

Odseljevanje

Odselilo se je približno 9.900 slovenskih in 7.700 tujih državljanov, skupaj 17.600. Selitveni prirast je lani bil 1.253 oseb. Slovenskih državljanov iz Slovenije gre največ v Avstrijo, nekaj manj pa v Nemčijo, Švico in Združeno kraljestvo. Tujih državljanov gre največ v Bosno in Hercegovino ter Nemčijo, Srbijo in Hrvaško, poročajo s statističnega urada Republike Slovenije.

Zanimivost: Že 18 let zapored, se več Slovenskih državaljanov odseli iz države, kot pa se jih priseli.

Foto: Stat.si - Selitveno gibanje v Sloveniji

Notranjih selitev več kot leta 2016

V letu 2017 je bilo registriranih 112.356 notranjih selitev (tj. sprememb naselja bivališča znotraj države) ali za 1,7 % več kot v letu 2016; oseb, ki so bile pri tem udeležene (notranjih selivcev), pa je bilo 101.025 (10.821 prebivalcev se je selilo več kot enkrat). Večina notranjih selilcev se je preselila v drugo občino, približno vsak peti pa v drugo naslenje znontraj iste občine.

Vir podatkov: Statistični urad Republike Slovenije

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.09.2018 ob 11:22 milan gost

      Kosovarje lubeničare niste napisali .Oni se najbolj masovno priseljujejo v Slovenijo in to v Velenje . To bi tudi morali napisati

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.09.2018 ob 13:02 77 gost

      Jaz se bom tudi odselil še kakih 6 mesecev, sem star 55 let.Moram se odseliti v Avstrijo ker v Sloveniji ni prihodnosti,ker v Sloveniji me delodajalci nočejo zaposliti, v Avstriji pa to ni nikakršen problem zaposlitve ni problem če imaš šolo ali pa ne v Avstriji je če znaš delati in če si zainteresirani za deklo,Slovenski delodajalci pa zaposlijo,če si žlahta,sosed,pijanček,lenuh ali kurbir,Tega v Avstriji ni.

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.09.2018 ob 13:53 Gost - 88 gost

      @gost - 77: Tudi v Avstriji je tako. Ne vem zakaj dajete vsi to Avstrijo, kot da je tam raj na zemlji? Situacija tam je ista kot pri nas, tako kot ti gost 77 ne boš šel delat za 640 eur, tako avstrijec ne bo šel za 1400 ker je standard tam višji. Tako pride bosanec delat k nam ker ne bo delal v bosni za 300, pa mu je super, da prinas dobi 600. Tako je nam super, da dobimo 1300 v avstriji, delamo pa tam dosti bolj pridno, več ur in si ne upamo pisniti, tukaj pa gobezdamo vsi povprek, da je slabo.. Res pa je, da je v avstriji gede pokojnine boljše, ker pri nas se gremo neko socialo s povračilom malice in potnih stroškov pri plači, kar je slovencem samo v minus, ker se pri pokojnini ne prizna, avstrijcem tega ne izplačuejo posebej ampak je celotna plača toliko višja, prispevki pa toliko nižji, kar je plus pri pokojnini - to imajo Avstrijci edni plus, ostalo je isto, mogoče se pri nas še manj zlorablja delavce kot tam. Kdaj bomo slovenci ugotovili, da sosedova (severna) trava ni bolj zelena, ampak da jo vidimo iz drugega kota!?

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.09.2018 ob 16:34 77 gost

      Gost-88 ti si idiot in idiot ostaneš,100% si delodajalec ker se tako zavzemaš za Slovenski tringet,Slovenija je 100 let za Avstrijo na vseh področjih,to že otroci vedo v vrtcu samo ti idiot ne.

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.09.2018 ob 19:28 88 gost

      Gost 77: upam da me nisi narobe razumel, ne zavzemam se za slovenski tringet in nisem delodajalec. Tudi sam bi si želel, da bi lahko tukaj zaslužil isto kot v avstriji in se mi za to nebi bilo treba vozit vsak dan po 2 uri v službo! Po tvojem obnašanju sodeč, ko zmerjaš nekoga, ki ima drugačno menenje od tebe za idiota sem prepričan, da tudi ne poznaš stvari in blebetaš v prazno. Namesto zmerjanja raje spiši tvoje argumente, zakaj je toliko boljše v Avstriji - mogoče bodo pa slovenski delodajalci/ politiki enkrat slišali te argumente in jih upoštevali. Aja še to, otroci v vrtcu pa zvedo, da je avstrija super dežela od njihovih staršev? Nato ti otrok, ko pride iz vrtca to pove in mu ti verjameš? Poskusi na svoji koži, nato mi povej če je res tako, ali pa si že poskusil in sedaj moraš kupit največji avto, ki si ga komaj privoščiš, garaš 10 ur na dan se 2 uri voziš tja in nazaj, samo da slovenci vidijo kako se v Avstriji živi? Večinoma sta te dve opciji.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.09.2018 ob 20:12 čondraš gost

      Lepo, Bosanci nas bodo zasedli, da ne omenjam Albancev, ki imajo vsi po 4 in več otrok, čez 50 let SLopvenije več ne bo, to bo še samo muslimanski pašnik . Pa načrtno naseljevanje moških " beguncev ", je posebno poglavje, slovenska levica je s podporo nastanka Jugoslavije imela jasen cilj, iztrebiti slovenski narod, to se dogaja še danes, lažje je manipulirat in vodit ljudstvo brez identitete, kot pa ponosen narod ki s ene pusti zafrkavat in poniževat kot si to dovolimo Slovenci .

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.09.2018 ob 2:02 claudia gost

      Bodo odseljene Slovence popolnili migranti. Hrvaško si moramo vzeti za vzor domoljublja!

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.