https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Finančna uprava bo nekatere danes razveselila

Murska Sobota, 24.07.2018 ob 9:45  

Danes, 24. julija 2018, začenja Finančna uprava Republike Slovenije vračati dohodnino, tistim zavezancem iz drugega svežnja informativnih izračunov dohodnine za leto 2017, ki so med letom plačali previsoko akontacijo dohodnine. Meseca maja je finančna uprava že vrnila 62,7 milijona evrov, skupni znesek tokratnih vračil pa je malo manj kot 191 milijonov evrov. 

Finančna uprava Republike Slovenije je letos pripravila informativne izračune za dohodnino za 1.528.772 zavezancev. Od teh je bilo meseca marca 959.789 izračunov, konec meseca maja pa je bilo izdanih 568.983. Zavezanci, ki so dobili izračune meseca marca so premalo plačano dohodnino že plačali, preveč plačano pa že dobili povrnjeno. Za zavezance iz drugega svežnja izračunov pa je povračilo dohodnine predvideno te dni. Povprečni znesek vračila je 550 evrov, vsi skupaj pa bodo prejeli 190,9 milijona evrov. 

Rok za vračilo je 30. julij, vendar je finančna uprava že v zimskih mesecih obljubila, da bodo zavezanci, ki so uveljavljali posebno olajšavo za vzdrževane družinske člane elektronsko preko sistema eDavki, prejeli denar nakazan že 4 delovne dni prej. 35.040 zavezancev bo prejelo vračilo dohodnine v skupni višini 32 milijonov evrov danes, ostali pa najpozneje v ponedeljek. 

˝Vračilo bo izvedeno pod pogojem, da zavezanec ni vložil ugovora zoper informativni izračun dohodnine, saj v tem primeru informativni izračun dohodnine ne velja kot odločba in posledično ni izvršilnega naslova za vračilo, ter da se mu ni pobotalo z morebitnim dolgom. Da morajo dohodnino doplačati, pa je pisalo na izračunih za 21,9 odstotka zavezancev iz drugega svežnja. Ti morajo zahtevani znesek poravnati najpozneje do 1. avgusta, in sicer v skupnem znesku 40,75 milijona evrov. Izjema so tudi v tem primeru zavezanci, ki so zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor, saj ta zadrži izvršitev,˝ poroča spletna stran STA. 

Informativnega izračuna dohodnine niso prejeli tisti, za katere na Fursu od izplačevalcev dohodkov niso prejeli podatkov o odmeri dohodnine. V tem primeru, morajo napoved vložiti sami, najpozneje do 31. julija. Napoved morajo vložiti na finančnem uradu, v katerem so vpisani v davčni register. 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.