https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Kaj storiti, če vas ožge meduza?

Murska Sobota, 28.7.2018  

Čeprav v našem Jadranskem morju meduze niso strupente, pa so njihovi ožigi zelo nadležni in boleči. Pri nekaterih ljudeh pa pustijo hudo kožno reakcijo v obliki opekline ali hiperpigmentacije.  Preberite, kako si lahko pomagate, če vas ožge Meduza.


Pomaga slana morska voda
Takoj ko opazimo, da nas je oplazila meduza, ožig speremo z morsko vodo. Če so na koži ostale ožigalke, jih odstranimo s kamnom ali papirjem, nikoli pa ne z roko. Prizadeto območje nato hladiti z obkladki ali ledom

Foto: Flickr.com

Panika ni dobra
Dopustnike, ki letujejo ob Jadranskem morju lahko potolaži dejstvo, da tu ni meduz, ki bi bile za človeka pogubne. V nobenem primeru pa ne pomaga panika, zato je najbolje da poskušate ostati mirni. V primeru, da potujete v bolj eksotične kraje, se pozanimajte o njihovi nevarnosti.

Foto: wikipdia.org

Nekateri si pomagajo s kisom
Ožigalke, ki so ostale na koži, še naprej izločajo strup, zato jih je potrebno deaktivirati. Nekateri zato prisegajo na obkladke s kisom. Strokovnjaki pri tem opozarjajo, da kis deluje le pri nekaterih vrstah meduz, med tem ko pri drugih, proces še pospeši.

Nad ožigalke s peno za britje
Najbolj enostaven način za odstranitev ožigalk je, da na mesto ožiga nanesete peno za britje, nato pa z britvico postrgate ožigalke, kot bi se brili.  Ožigalk nikar ne spirajte s sladko vodo, saj ta spodbuja izločanje strupa.

Foto: thethriftycouple.com/



Vedno koristna soda bikarbona
Iz sode bikarbone in vode lahko zmešamo pasto, in jo nanesemo na mesto ožiga, ki ga nato prekrijemo z gazo. Postopek je potrebno ponavljati vsakih 20 minut.

Ob hudih reakcijah k zdravniku
Kadar je opeklina obsežna in po več dnevih še vedno ne začne izginjati, ali pa če je obolelemu slabo in je omotičen, gre mogoče za hujšo reakcijo, ki je lahko tudi smrtna. V tem primeru nemudoma pokličite nujno medicinsko pomoč.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.