https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TRENDI

Menite, da se splača imeti domači bazen?

9.8.2018  

V poletnih mesecih se pogosteje odpravimo na kopališče ali na drugo vrsto ohladitve, vedno pogosteje pa opažamo, da si posamezniki kupijo majhen bazen in se nato kopajo kar v zavetju lastnega doma. V temo smo se nekoliko poglobili in pripravili pregled stroškov obratovanja bazena.


Za primerjavo smo vzeli pogoste bazene s plastičnim okvirjem in vgradne bazene različnih velikosti.

Začasni ali vgradni?

Okrogli bazen premera 3,6 metra in globino 76cm, skupaj s filtrom stane slabih 100€. Če si želite nekaj centimetrov globji bazen, bo ta stal že bliže 350€. Ta bo velik 4 x 2 metra, z globino 100cm.

Foto: timebreak.eu

Za primerjavo smo poskušali najti poceni vgradni bazen, ki v našem primeru meri 3,20 x 5,25 metra, globok pa je 1,20 metra. Ta komplet za vgradnjo, skupaj s peščenim filtrom stane nekaj manj kot 1500€, k temu pa moramo prišteti še strošek izkopa, vgradnje ali pa konkretno zavihati rokave.

Foto: silverstore.si

Da bo primerjava bolj poštena, smo našli še klasični model s kovinskim ogrodjem, ki ima podobno velikost kot vgradni, le dolžina je nekoliko večja. Ta stane nekaj manj kot 900€.

Foto: timebreak.eu

Vzdrževanje

Glede na to, da se v stoječih vodah rade zadržujejo razne živali, pogosto pa se pojavijo tudi alge, je potrebno poskrbeti, da se to v vašem bazenu ne zgodi. Zgoraj omenjeni bazeni pridejo skupaj z vodnimi filtri, a za kvalitetno kopalno vodo je potrebno še nekaj stvari dodati. Najbolj pogosta je uporaba klora za razkužilo in plastične mreže za lovljenje površinskih delcev. Zaokrožimo znesek na 50€ za manjše bazene in na 80€ za večje. Velja omeniti, da večji bazeni potrebujejo močnejšo črpalko in večji filter, ki posledično pobereta več energije na dolgi rok.

 

Foto: timebreak.eu

A se splača?

Ali se bazen splača imeti doma je odločitev vsakega posameznika. Konec koncev uporabniki plačajo za zasebnost in lagodnost kopanja v zavetju lastnega doma. Na drugi strani imamo seveda javna kopališča, kjer je vsa infrastruktura zagotovljena za razmeroma majhno ceno, je pa res, da se s tem odrečemo zasebnosti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.08.2018 ob 15:21 gost

      bazene imajo tisti, ki celo leto žderejo ko knji, te se pa ne upajo v kopakišču sleči. Ali pa ženske nosijo pojase za vitkost, ko so v kavbojkah, ko pa treba kopalke, da se vidi "nabranost čudežnih delcev" jih pa nikjr ni. To je poanta domačih bazenov.Pika.

      9 42 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.08.2018 ob 21:42 gost

        Bazen mam ker si ga lejko privoščim pa tudi na kopališče ne nej stan iti napram tebi Keri sigurno se vode bojiš

        13 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.08.2018 ob 8:55 čondraš gost

        Ti si iz bloka ? Mi imamo bazen ker imamo 7000 kvadratov zemlje in ne vem zakaj otrok na takšni površini ne bi imel bazen, pa vodo imamo s studenca... ? Jaz bi se v tej debati dotaknil kvalitete teh bazenov, daš 500 € zanj, pa zdrži dve sezoni, lahko tudi dlje, če imaš idealen teren s travo z nogometnega igrišča, sicer se pa hitro kje preluknja, da ne govorim o tistih za napihljivim robom.

        9 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.08.2018 ob 17:50 gost

      To je tvoje mnenje

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.08.2018 ob 19:50 gost

      direkt neverjeten razlog za meti bazen

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.08.2018 ob 21:44 Izabela gost

      Meti bazen dan danes je pa res p.dim , povej ti meni , če maš svoj avion .

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.08.2018 ob 22:58 pišta gost

      Kot je zapisano je res najpogostejša uporaba klora. Ubogo ljudstvo. Že dolgo se uporablja tudi sistem HIDROLIZE oziroma enostavno dodajanje soli v vodo. Zadeva je zelo učunkovita in bistveno boljša, kot klor. Klor je kot tak strup in tudi zelo nevaren. Sol pa je koristna zazdravje in nima nobenih stranskih učinkov. Tudi pri možnem predoziranju, če bi prišlo do napake na sistemu ne bi bilo nič nevarnega. Največja žalost je, da tudi javna kopališča uporabljajo klor namesto, da bi prešla na hidrolizo. Vprašanje o tem ali imeti bazen doma ali iti na kopališče pa je danes povsem neprimerna. Kot bi se vprašali, če bomo doma imeli kuhinjo ali bomo hodili jest v gostilno. Jasno, da imamo doma kuhinjo in večino jemo doma. Občasno pa tudi kje zunaj kaj pojemo. Tako je z bazenom doma. Doma se pač kopaš ko ti tako paše. Potem greš v kakšno kopališče ali toplice, ko ti paše. In vmes še gremo na morje. Če je vse narejeno kot se šika se lahko sezona domačega bazena začne že zelo zgodaj spomladi in premakne pozno v jesen. S pokritjem in nekaj dodatne investicije ga je možno uporablajti vse leto.

      18 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.