https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Odziv soboškega škofa ne dogajanje v župnijah Beltinci in Ljutomer

31.07.2018 ob 10:42  

Soboški škof dr. Peter Štumpf, se je s pismom objavljenim na spletni strani škofije, odzval na dogajanje v župnijah Beltinci in Ljutomer.


Pismo soboškega škofa objavljamo v celoti:

"Ker so v zadnjem času slovenski mediji (Oste Bakal, Župnik toži škofa!, Slovenske novice, 26. 7. 2018, str. 5; Janko Votek, Beltinski župnik se ne da, Vestnik Murska Sobota, 26. 7. str. 3; Dejan Karba, Duhovniki: Škof Peter Štumpf naj odstopi, Dnevnik, 27. 7. 2018, str. 4) objavili nekaj nepopolnih podatkov v zvezi z menjavami duhovnikov v soboški škofiji, dajem posebno izjavo za javnost, s katero želim dopolniti trditve, ki so bile objavljene v zvezi z dogajanji v župnijah Beltinci in Ljutomer.

Največ nepopolnih podatkov zasledimo v slovenskih medijih v zvezi z dogodki v župniji Beltinci. Javno sporočam, da sem na podlagi redne pastoralne vizitacije (8. 5. 2018) v Beltincih ugotovil vrsto nepravilnosti pri vodenju župnije. Beltinski župnik Alojz Benkovič je bil o vsem seznanjen. Prejel je pisno poročilo o izsledkih vizitacije (pismo št. 52/18). Zato ne drži njegova izjava v medijih, da ne ve, »zakaj bi moral drugam« (Slovenske novice). Prav tako je poleg dekreta o razrešitvi s položaja župnika prejel moje osebno pismo s ponovno navedenimi razlogi, zakaj mora zapustiti župnijo. Zato demantiram pisanje novinarja, da župnik ni prejel »navedenih pravih razlogov« za umik iz beltinske župnije (Slovenske novice). Župnik je bil in je z vsem seznanjen in lahko moj vizitacijski zapisnik pokaže novinarjem. Vsak duhovnik pa se lahko na škofovo odločitev tudi pritoži. To omogoča cerkveno pravo. Tudi gospodu Benkoviču sem to možnost ponudil z dekretom. S pritožbo, ki jo že omenjajo nekateri mediji (Slovenske novice, Dnevnik), bo gospod Benkovič lahko vpričo dveh mediatorjev (župnikov) ponovno slišal razloge, zakaj je njegova odstranitev s položaja župnika nujna, in se bo lahko zagovarjal. Upam, da bo z mediacijo gospod Benkovič spoznal mojo skrb zanj in za beltinsko župnijo in da se bo po tej poti zanj in za beltinsko župnijo našla najboljša rešitev.

Demantirati moram tudi izjavo novinarjev, da so se duhovniki »zaradi nesoglasij s krajevnim škofom« (Dnevnik) iz murskosoboške škofije »morali umakniti sami ali pa so bili umaknjeni« (Vestnik Murska Sobota). Kadar so potrebne premestitve, duhovnike vabim na pogovor. Z vsakim duhovnikom, ki se je pripravljen pogovarjati, iščeva najboljšo rešitev »za blagor duš« (salus animarum). Trenutno sta dva naša duhovnika na študiju v Rimu. Eden je na prošnjo Slovenske škofovske konference postal kaplan v Slovenski vojski. Drugi je na prošnjo mariborskega nadškofa postal vzgojitelj v Domu Antona Martina Slomška v Mariboru. Na prošnjo argentinskih Slovencev sem enemu dovolil oditi za dušnega pastirja v Buenos Aires. Eden je izseljenski duhovnik v Stuttgartu. Še pred mojim prihodom v soboško škofijo je en duhovnik na lastno željo odšel v celovško škofijo, drugi pa je pozneje želel oditi v mariborsko nadškofijo. V zadnjem času je bil en duhovnik začasno umaknjen iz župnije; eden je zapustil duhovniški poklic; eden pa je v postopku vrnitve v duhovniški poklic. Vse premestitve so se zgodile po skupnem pogovoru in svobodni odločitvi duhovnika.

Tudi v primeru ljutomerskega župnika moram popraviti nekatere trditve medijev. Gospod Zrim ni bil »odstranjen« (Slovenske novice) niti »izgnan« (Dnevnik) iz župnije, ampak sem ga po skupnem prijateljskem pogovoru zaradi suma zlorabe mladoletne osebe moral v skladu s Smernicami (glej Sporočila 8/2014, 140-145) začasno umakniti iz pastoralnega vodenja župnije. Ravnal sem tako, kakor določa kan. 1722 Zakonika cerkvenega prava in duhovniku omejil pastoralne dejavnosti, da se zaščiti on, morebitne žrtve in dobro Cerkve. Dokler gospodu Zrimu ni dokazana krivda, velja za nedolžnega. Zato obžalujem, da se v ljutomerski župniji in tudi drugod po soboški škofiji netijo prepiri v zvezi z dokazovanjem nedolžnosti gospoda Zrima. To ne koristi nikomur, ampak ustvarja napetosti v javnosti in škofiji. Treba je počakati, da se postopek konča.

S to izjavo za javnost pozivam vse medije, duhovnike in vernike, da po svojih močeh prispevajo k širjenju resnice in se zdržijo objavljanja polresnic ter netenja napetosti med škofom in duhovniki ter duhovniki in verniki.

Samo resnica lahko koristi mladi soboški škofiji pri njeni rasti in poslanstvu."

dr. Peter Štumpf
soboški škof

    Komentarji

    1. gost
      31.07.2018 ob 12:05 gost

      Isti so kak ovi v parlamenti.

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.07.2018 ob 14:54 gost

      Zaj se še novinarje na cerkev spravlajo pa koma svejt ide, tao je več nejmogoče, naj ido pa tan malo po parlamenti poglejdnejo ka tan skrijvlejo nej ka cerkev majo pod nadzoron in tao objavlajo po medijaj, kelko ge znan sta cerkev in država ločeniva in se po mojem državni mediji v tej stvarij ne be smele vtikavate.

      8 21 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.07.2018 ob 16:03 gost

        Ti si elementarno budalo! Kateri državni mediji? Cerkev brez nadzora? Da bodo lahko brez ovir mešetarili z denarjem? Izvajali orgije in pedofilijo? Ti nisi normalen!!!

        22 5 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.07.2018 ob 17:06 gost

      Cerkev s tem nika nema,če so popi barabe.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.07.2018 ob 19:44 gost

      Spoštovani gos. Škof . Ne ubogajo vas, kajti če bi jim na teh mestih ( kaj manjkalo ) bilo slabo , bi se nemudoma selili na boljše , sedaj pa je pač tak kak je.Sami vijdite , da je v nekaterih domačih mestih stanje porazno in verniki obupujejo nad nastalim ! Preveč ste jim popustili !? Napravite že enkrat RED !!!!!

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.08.2018 ob 4:05 gost

      gost 31.7.2018 ob 16:03 ...tij si enostavno elementarno budalo,štero troši kvari luft,zaraj šteroga se ozonska luknja vičja,pa pridelek na jivi menjša,tij si enostavno eno resno betežno budalo jebo te pas mater proketo ..ka sereš z pedofili,ka pa te te nej bilo da of razkriški doktor ovo za ta malo grabo,jebote pes v tvojo glupo tikef...samo po cerkvi neka sereš,sigurno si trdi guričanec 357 lejt ta liseno žlico ,mater se maš tu čednoga ,da te sričan ka ti marker na čeli napravin...

      3 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.08.2018 ob 12:07 gost

        Slika tvoje retardiranost, neizobraženosti, zakompleksanosti in primitivizma je tekst zgoraj. Skoraj me je že zamikalo, da se spustim na tvoj kretenski nivo, se dobim s tabo in te nalomim, da bi si zapomnil. Saj takšnim degenerikom edino batina pomaga, argumenti tu ne igrajo nobene vloge. Sicer pa sem porabil že preveč časa in energije za smet kot si ti!

        11 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.08.2018 ob 13:27 exsorcist gost

      Ojoj, koga bi ti nalomil? Pisec nad menoj. Tak smo majhni in bi se lomili. Bog nam pomagaj. Glede pisanja škofa pa je kar nekaj neresnic. Vse to se ne bi dogajalo, če bi bilo malo več komunikacije, ponižnosti, odpuščanja. Če bi se vsi od škofa navzdol ravnali po svetem pismu, do takih stvari ne bi prihajalo. Večina pozna nekatere duhovnike že veliko let in tudi njihovo obnašanje. Če bi škof, kot vrhovni šef bil kot dober gospodar in vodja, bi se že davno pogovoril z dotičnimi in do večjih probleomv ne bi prišlo. Posledično se v vseh takih zadevah cerkev postavi v slabo luč. Seveda tudi zato, ker se ne posreduje vseh informacij in zato lahko mediji in družba samo ugibajo. Škoda, da škof in duhovniki tako slabo skrbijo za ugled cerkve in s svojimi dejanji dobesedno odganjajo ljudi od cerkve. Aktulni škof se tudi do vernikov vede, kot bi živeli v srednjem veku. Naj mu bo jasno, da smo leta 2018 !!!! Upam, da ga kmalu umaknejo in postavijo dobrohotnega pastirja, ki bo služil ljudem. ( Jezus jih je poklical k sebi in jim rekel: »Veste, da vladarji gospodujejo nad narodi in da jim velikaši vladajo. Med vami pa naj ne bo tako, ampak kdor hoče postati med vami velik, naj bo vaš strežnik, in kdor hoče biti med vami prvi, naj bo vaš služabnik, tako kot tudi Sin človekov ni prišel, da bi mu stregli, ampak da bi stregel in dal svoje življenje v odkupnino za mnoge.« ) Mt 20, 25-28

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.08.2018 ob 13:55 gost

        Zajemi sapo, umiri se in ponovno preberi kaj sem napisal. Le reagiral sem na skrajno primitivno pisanje in grožnje. Po tvojem pisanju sodeč si veren človek in s tem nimam problemov pa tudi s vsebino tvojega pisanja se v veliki meri strinjam. Bojim pa se, da so pastirji, ki bi služili ljudem, samo tvoje pobožne želje.

        10 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      02.08.2018 ob 3:40 gost

      gost 1.8.2018 ..13:55 ..ka sereš ,ka se preseravleš.što ti ti grozij? ka si sralaš,vepa povej mamiki naj ti plenice menja ka si se posral..skajno primitiven si tij,tij pa tvoje poznavanje par kao strokovnih besed,dičak če si faulejrani drekaš,nekše socialec ,si zemi tablete pa se fajn zmiri ka ovak resno ka priletij do tebi,tijš meni primitivce talal ...probaj srečo

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      02.08.2018 ob 14:18 fr an ček klau dia gost

      Kaj je mogoče ona mala, suha, črna tudi šla v Ameriko? A bo mogoče šla tudi v Ljutomer?

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      21.08.2018 ob 20:17 čondraš gost

      gost - | 01.08.2018 ob 13:55...samo dobil si reakcijo na svojo agresiven izbruh zoper cerkev . Ateisti ( v večini vsaj krščeni ) se imate za boljše od navadni ljudi, a hkrati ste sovražni do vsega česar sami ne sprejemate in do vseh ki ne sprejemajo vas . Niso vsi duhovniki pedofili, tudi ne komunistični učitelji . Se pa denimo socialistični mesec voti naokoli z Mercedesom, to bi te predvsem moglo skrbeti . Ni čudno da je Levica takos ovražna do Cerkve, ko v njej očitno vidi lastno podobo hinavskosti in se ji prebudi slaba vest.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      24.08.2018 ob 9:31 idiot gost

      Fino bi bilo pisati bolj točno kaj se dogaja nepravilnosti ampak lahko zaaprete take grde žaljive dopise če bi pisali o jevško bi to bilo odstranjeno če nebi bi bil Celec na zavodu za zapslovanje vidi se vam enostrasko ker ste luterani in kumunisti v enem

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.