https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Danes obeležujemo mednarodni dan piva

03.08.2018 ob 17:01  

Danes, prvi petek v avgustu, po vsem svetu obeležujejo mednarodni dan piva, ki je v zadnjem desetletju iz lokalnega slavja v Santa Cruzu v Kaliforniji prerasel v globalno praznovanje. V Sloveniji, ki zaseda deveto mesto v Evropi po popitem pivu na prebivalca, ga na pobudo Združenja slovenskih pivovarn, v letošnjem letu obeležujemo tretjič.

V Sloveniji imamo poleg največje združene pivovarne, Pivovarne Laško Union, ki ima že skoraj 200-letno tradicijo varjenja piva, prav tako preko 80 malih pivovarn. Velik del teh pivovarn je povezan v Združenju slovenskih pivovarn, ki si med drugim prizadeva v Sloveniji ustvariti pivu prijazno gospodarsko in družbeno odgovorno okolje.

Vsak se odloči, na kakšen način bo obeležil ta dan

K praznovanju dneva piva je Združenje slovenskih pivovarn spodbudilo vse svoje člane in pivovarje nečlane, zainteresirane lastnike pivnic ter drugih gostinskih lokalov, ki točijo pivo in ki se samostojno odločajo o tem, na kakšen način bodo dan obeležili. V Žalcu ob Zeleni fontani se bodo hmelju in pivu poklonili z dvodnevnim festivalom Zeleno zlato, prav tako pa bodo mednarodni dan piva danes obeležili v Pivnici Union v Ljubljani.

Ob mednarodnem dnevu piva so v združenju zapisali:

»Mednarodni dan piva daje priznanje in spoštovanje vsem ustvarjalcem piva in tistim, ki ga strežejo. Povezuje ljudi vsega sveta in je namenjen druženju ter praznovanju različnosti kultur, jezikov, kot tudi vrst piva. Mednarodni dan piva spodbuja tudi pivovarje, da obiščejo, preizkusijo in se poklonijo pivu svojih konkurentov. Običaj v svetu je, da se na ta dan obdari prijatelja s steklenico ali pločevinko piva.«

Slovenija z 80 litri popitega piva na leto na prebivalca

Pivo je nizko alkoholna pijača stara več tisoč let, saj so jo poznali še stari Egipčani, vse do današnjih dni pa ostaja najbolj priljubljena in razširjena pijača na svetu. Prvi pisni dokazi o varjenju piva na Slovenskem obstajajo v dokumentih Noticia Bonorum de Lonca iz leta 1160.

Na lestvici evropskih držav Slovenija zaseda deveto mesto s skoraj 80 litri popitega piva na leto na prebivalca. Na prvem mestu je Češka republika s 143 litri, nato sledi Nemčija s 104 litri in Avstrija s 103 litri.

Minister za zdravje opozarjaPrekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.