https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ne spreglejte nedeljskega roja utrinkov

10.08.2018 ob 20:00  

V nedeljo, 12. avgusta, bo na našem nebu viden meteorski roj Perzeidov. Ta pojav poljudno imenujemo tudi roj utrinkov ali preprosto večer, ko lahko vidimo veliko utrinkov.


Roj Perzeidov je na našem nebu viden vsako leto avgusta, z vrhuncem 12. v mesecu. Včasih jih poimenujejo tudi “solze svetega Lovrenca,” saj ima Lovrenc le nekaj dni prej svoj god. Utrinke lahko opazujete več noči okoli 12. avgusta, vendar pa jih boste lahko največ zasledili prav na ta dan. V vrhuncu lahko zasledimo tudi preko 60 utrinkov na uro, najbolj aktivni pa bodo po 23.00.

Foto: Astronomsko društvo Kmica

Za kaj sploh gre?

Meteorji ali utrinki so naraven pojav, ki nastane ko delček vesoljske snovi zaide v zemljino atmosfero. Ti delci zaradi visokih hitrosti in zračnega trenja zažarijo in za seboj pustijo sled, ki hitro izgine. V primerih večjih delcev, lahko ti eksplodirajo, pri čemer na nebu pustijo več sledi. Delci so večinoma tako majhni, da potovanja skozi atmosfero ne preživijo in zato ne padejo na tla. Meteorski roj nastane, ko Zemlja zaide v polje delcev, ki so jih za sabo pustili razni kometi in takrat se pogostost utrinkov poveča.

Navodila za opazovanje

Optimalno je, če lahko utrinke opazujete na območju brez svetlobnega onesnaženja, na primer v manjših vaseh, čim dalj stran od večjih mest. Utrinke lahko opazujete s prostimi očmi, brez teleskopa. Za udobnejše opazovanje se lahko vležete na blazino in preprosto gledate v nočno nebo. Ne pozabite, da človeško oko potrebuje vsaj 20 minut, še bolje pa je, da mu daste nekoliko več časa, da se prilagodi na nočno svetlobo in se zenice popolnoma razširijo. Med opazovanjem ne uporabljajte mobilnih telefonov in podobnih naprav, saj se morajo takrat oči ponovno navaditi na temo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.