https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Črenšovcih predstavili zbornik in film, ki spodbujata k domoljubju

Črenšovci, 15.08.2018 ob 9:00  

V ponedeljek, 13. 8. 2018, so v sejni sobi Občine Črenšovci predstavili zbornik o obeleževanju državnega praznika združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v občini Črenšovci in film OŠ Franceta Prešerna o celostnem kulturnem dnevu kolesarjenja ob branikih slovenstva.

Obiskovalce sta najprej nagovorila predsednica Kulturno-turističnega društva Črenšovci Andreja Sever in župan občine Anton Törnar, nato pa so predstavili zbornik Slovenska krajina ... Moja domovina.

Letos mineva že 99 let, odkar so na mirovni konferenci v Parizu bile podpisane meddržavne pogodbe in se je Prekmurje upravno združilo z matičnim narodom. Od leta 2005 je dan te združitve, 17. avgust, tudi državni praznik - Dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. V občini Črenšovci ta državni praznik neprekinjeno obeležujejo že od leta 2007. Letos, ko tam poteka regijska obeležitev tega praznika, so se odločili izdati zbornik, ki vključuje utrinke proslavitve praznika združitve Prekmurcev z matičnim narodom v Črenšovcih v preteklih letih. Zbornik opominja o pomembnosti praznovanja tega zgodovinskega dogodka ter spodbuja k ljubezni do domovine in do naroda.

Po predstavitvi zbornika so predstavili še film, ki so ga posneli na OŠ Franceta Prešerna Črenšovci ob kulturnem dnevu Braniki slovenstva v občini Črenšovci. Učenci so se s kolesi podali po vseh vaseh občine Črenšovci ter se ustavljali ob spomenikih iz obeh svetovnih vojn in ob spomenikih ljudi, ki so pomembno prispevali k temu, da je Prekmurje danes slovensko. S filmom, ki so ga ob tem posneli, želijo predvsem mlade spodbuditi k razmišljanju o domovini in v njih krepiti občutek domoljubja. Po ogledu filma je obiskovalce nagovorila tudi ravnateljica Marija Horvat.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.