https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Suša tudi v Pomurju okrnila obetajoči pridelek koruze

16.08.2018 ob 14:45  

Po sprva obetajočem začetku kmetijske letine spomladi za pridelek koruze, je nato pridelovalcem zagodlo daljše sušno obdobje z visokimi temperaturami. Po zadnjih ocenah se ponekod v Pomurju nakazuje od 30 do 40 odstotkov manjši pridelek kot lansko leto.


Koruza spada med najbolj prizadete poljščine

Visoke poletne temperature, ki jih je spremljala poletna vročina in  suša, so nastopile predvsem v drugi polovici julija in avgusta. Zaradi tega so najbolj prizadete poljščine na prodnatih tleh in tiste, ki se nahajajo na prisojnih legah gričevnatega območja Pomurja. Koruza spada med najbolj prizadete poljščine, saj je toplotni stres povzročil njeno predčasno dozorevanje, kar je povzročilo zmanjšano količino pridelka.

"Ocenjujemo, da bo pridelek na plitkih prodnatih tleh manjši za 30 do 40 odstotkov, mogoče tudi več. Dokončno oceno bomo dali po žetvi koruze," je za STA pojasnil specialist za travništvo in pridelovanje krme pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota Stanko Kapun. Kot je še dodal, se je v zadnjih dneh prav tako pokazalo, da je zrnje dobesedno prazno.

Prve silaže koruze v Pomurju prihodnji teden

Koruza, ki je utrpela vročinski stres in pomanjkanje vode v zgornji plasti zemljine, posledično pospešeno zori in končuje polnjenje zrnja. Obenem je zaradi tega pridelek količinsko manjši, kot bi bil ob običajni letini. V Pomurju seprve silaže koruze obetajo že prihodnji teden, sicer ponekod tudi odvisno od vremena. Kot je še povedal Kapun, je v Pomurju koruza posajena na okoli 20.000 hektarjih površin, od tega je polovica na prodnatih tleh.

Težave tudi na prodnatih tleh Ptujskega in Dravskega polja

Podobna opažanja glede letošnje letine koruze pa zaznavajo tudi svetovalci na Kmetijsko gozdarskem zavodu Ptuj. Zadnje obdobje vročega vremena je tako povzročilo več težav na prodnatih tleh Ptujskega in Dravskega polja.

"Lani praktično na nekaterih njivah ni bilo pridelka, letos pa pridelek tudi na prodnatih tleh bo, bo pa zaradi pomanjkanja vlage v tej fazi in zaradi prisilnega zorenja in vročinskega stresa pridelek manjši," je za STA pojasnil vodja oddelka za kmetijsko svetovanje pri ptujskem zavodu Peter Pribožič.

Na Ptujskem in Dravskem polju se bo siliranje koruze za govedo začelo v drugi polovici avgusta, prav tako odvisno od vremena. V celotnem Podravju je koruza zasejana na več kot 20.000 hektarjih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.08.2018 ob 17:42 siromak gost

      Kmetje mislim,da ne bo za vas pomoči . Pomoč bo dobila Panvita oziroma Polanič ,kar pa seveda ni pošteno

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.08.2018 ob 8:19 Mali Kmet gost

      Že nekaj let ni bilo tako dobre sezone koruze. O čem pa vi pišete?

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.08.2018 ob 12:43 gost

      Kaj bomo koji kurac s koruzo?????? Meso itak uvažamo, a jo ljudje v Sloveniji toliko požderemo, da nam zmanjka? Jebeš "tuturcu".

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.08.2018 ob 17:58 keway gost

      Ne v rit,v usta da jih več ne odpere.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.