https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Črenšovcih slovesno ob praznovanju priključitve prekmurskih Slovencev k matičnemu narodu

Črenšovci, 17.08.2018 ob 10:00  

Včeraj, dan pred praznikom Združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, je v Črenšovcih potekalo osrednje regijsko praznovanje 99-letnice združitve Prekmurcev z matico. V okviru prireditve je predsednik Borut Pahor položil venec pred spomenikom Jožefa Klekla v Črenšovcih ter se udeležil osrednje regijske prireditve Spominčice.

Predsednik republike Borut Pahor se je že šesto leto zapored ustavil ob spomeniku Klekla in se s položitvijo venca poklonil prekmurski pripadnosti matični domovini.

Ob tej priložnosti sta navzoče nagovorila župan Občine Črenšovci Anton Törnar in poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije Jožef Horvat. Törnar je povedal, da smo Prekmurci vedno bili in smo pomemben del slovenskega naroda ter da so tukajšnji ljudje s svojimi dejanji vedno pokazali, da v njih bije slovensko srce. Poslanec Horvat pa je v govoru poudaril, da bi država morala začeti izvajati politiko skladnega regijskega razvoja, saj je le država z močno periferijo in močnim obmejnim območjem, močna država.

Po slavnosti ob spomeniku Jožefa Klekla se je v Parku spominov pričela osrednja prireditev Spominčice. Slavnostni govorec na prireditvi je bil predsednik Borut Pahor, ki je v svojem govoru povedal, da bi morali Slovenci biti enotni, ne samo v času prelomnih zgodovinskih dogodkov, ampak tudi v današnjem času, ki ga ne doživljamo kot zgodovinsko prelomnega. Nadaljeval je, da je to obdobje, ko je dobrodošlo skrbno negovati spoštovanje in sodelovanje, saj ne moremo izključiti možnosti, da so pred nami preizkušnje, ki bodo znova terjale vso našo pozornost, izkušenost, odločnost in enotnost.

V sklopu prireditve, na kateri so nastopili domači ustvarjalci, so tudi odkrili ter blagoslovili kip Maistrovega borca, duhovnika in urednika Jožefa Godine, ki je bil tudi prvi govornik na osrednji slovesnosti pred 99 leti. 

Slovesnosti so se med drugimi udeležili tudi predsednik DZ Matej Tonin, evropski poslanec Milan Zver, poslanca Dejan Židan in Jožef Horvat ter predstavniki katoliške in evangeličanske cerkve.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.08.2018 ob 10:19 Prepovedano gost

      Na predzadnji sliki mladoletni špricere točijo? To jaz dobro vidin?

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.08.2018 ob 11:23 beltinčar gost

      Kakšne zasluge ima Pahorček,da ga bedaki kličejo na vsako priredidev .Žalostno Pomurci,da se njim v rit vlečete tej bandi .Izdajalci ste

      18 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2018 ob 13:27 Marmur gost

        Imaš seveda pravico, da izraziš svoje mnenje, a če si tako pameten, da vse veš, kako je prav, potem bi pričakoval, da se ne boš izražal tako nesramno, neotesano ...

        15 8 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.08.2018 ob 12:10 Črenšovčar gost

      Pahor je predsednik države, beltinčar. Zver pa je bil Janšev odposlanec. Ka je pa te on tu odu? Na proslavo lejko prijde sakši državljan. Zakoj je tou banda izdajalska? Nikak nemrete iz svoje kouže.

      22 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.08.2018 ob 12:34 majhna jamica gost

      Bil sem na prireditvi. Govor predsednika je bil pač kot je bil, mogoče ga je v srcu peklo tudi to, da smo še Prekmurci vedno siromaki, kot je bilo tudi zaznati v delu prireditve. ko nam je nastopajoči predočil, kako je ravenski človek moral v tujino(Ameriko), da je lahko njegova družina v PREKMURJU ŽIVELA. Kot sem uvidel, je tudi nekaj starejših žensk zraven mene potočilo solze ob tem nastopu, toda kaj, prekmurski ravenski človek je še vedno tam, kot nekoč. To sklepam tudi po tem, da pokličejo pitaj Boga koga vse, praporščake itd., ki sože nekateri (sklepam povidenem) bili kar rahlo v "šfungi", kajti ob "malo jamico" se je vsak drugi spotaknil, ko so prihajali na prizorišče. So ga pa tudi predčasno zapustili z dovoljenjem onih nad njimi. In se napotili k obloženim mizam, pa to ne boli, niti to da so jedli in pili. Boli mogoče to, da kot gurmanu mi kar koli ne paše, smo pa mi "ostali" nenastopajoči bili v drugem povedano po domače razredu. Smo ja enakopravni, vsi enako vredni, kot je povedal eden od govorcev. Če je temu tako, bi se tudi spodobilo, da bi vsipili iz steklenih kozarcev, ne mi navadni smrtniki iz "plastike". pa tudi pri jedeh se je opazlo, kdo je več vreden. Pač nekdo misli, da je izvoljen poslanec od "siromaka" Prekmurca več vreden kot ta isti, ki ga izvoli. E dragi moji politiki, tu ga serjete in tudi na takih prireditvah dokazujete, da ste "KAO BOGOVI",. Čeprav niste mogoče ni dolžni ni krivi, da vas kao pripada "mogoče drugačna boljša" hrana, je že pa nekdo pred vami poskrbel, da naredi to razliko med MALIM IN VELIKIM ČLOVEKOM V PREKMURJU. Pa bo nekdo napisa, kaj si pa bil tam, doma bi gledal TV pa se nebi s tem obremenjeval. To ni obremenitev, to je le dokaz, da bomo še "prekmurci" vedno majhen ravenski narod ob Muri, za Goričance pa itak poskrbi Orban, in službe v Avstriji.

      19 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2018 ob 15:37 hotiza gost

        majhna jamica ......... Takšnih,kak je Pahor in vsi njemu enaki nimajo sramote niti koga peče srce še manj Pahorja .Si pozabil,da je Pahor tudi pripomogel k propadu tovarne Mura .Kot piše komentator Črenšovčar,da ima vsak pravico priti na proslavo .Seveda ima pravico ampak Pahor in ostala srenja ni prišla po svoji volji ampak so bili poklicani to je razlika .

        18 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.08.2018 ob 7:23 gost

        Majhna jamica, ne morem verjet da so te zmotili plastični kozarci :) Kaj vse za čudo ljudi se najde na tem svetu... Zato pa se nimamo kaj čuditi kaj dela nevoščljivost in zloba danes na tem svetu...

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.08.2018 ob 13:53 piki gost

      ja če mene pijtate bi bilo bokše ka bi si madžari in avstrijci to bogo prekmurje rastalali pa bi nas tej malo menje pokrali kak nas naša politika!

      23 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.08.2018 ob 15:05 gost

      Tej v zeleni uniformaj so gvušno lovci ali pa naša vojska menja barvo ki je bole značilna za sosedo?

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.08.2018 ob 15:16 gostja gost

      Beltinčar - namestno, da kritiziraš in zmerjaš se raje zamisli! Zastave ob državnem prazniku, pri katerem so Beltinci v preteklosti imeli pomembno vlogo, istočasno tudi občinskem prazniku, ste - so v Beltincih na javna mesta obešali na dan praznika 17. 8. po 8. uri zjutraj!!! Se je za zamisliti! Na proslavi v Črenšovcih so nastopali domačini, v Beltincih bodo ob občinskem prazniku nastopali Črenšovčani!!! Koliko je kulturnih društev v občini, ki dobivajo dotacije???? Kje so!? Koliko je zaposlenih za področje kulture??? Beltinci pa čakajo, da jim bo država organizirala proslavo leta 2019. V Črenšovcih se vsako leto na dostojen način spomnijo dogodkov, kaj pa v Beltincih??? Ali se v Beltincih mogoče že kaj pripravlja za prihodnje leto???

      24 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2018 ob 16:34 lipa gost

        gostja ......... V Beltincih dalj časa deluje kulturno umetniško društvo ,če še ne veš .Vi imate sa "bouvjara "

        5 4 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.08.2018 ob 15:27 vojna-1991 gost

      Komantator Majhna jamica, zadel si bistvo. Točno tako je in bo še, dokler nas bodo vodili takšni, ki so že 27 let na oblasti.

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.08.2018 ob 15:54 kapca gost

      Marmur @@@ Za kaj se ne naredi ena prireditev oziroma proslava brezi teh oslov ,ki nam kradejo odkar je Jugoslavija razpadla ? Je res ,da ne more na proslavi govoriti nekdo ,ki je nekaj naredil za Pomurje in domači kraj ? Kaj je Pahor ? Slinavec

      13 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2018 ob 16:52 Marmur gost

        Ti, gost "kapca", pa si neotesanec! Ne vem, kako se lahko o predsedniku države izražaš tako nespoštljivo. Pahorja je na demokratičnih volitvah podprla zadostna večina volilcev, ti pa si seveda lahko glasoval proti njemu oz. za drugega kandidata. Zakaj si žaljiv, če se ni izšlo po tvoji želji?

        13 8 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      17.08.2018 ob 16:23 motika gost

      mala jamica ....... Vleklo te tja in sedaj se jočeš,da si ti in drugi morali piti in jesti iz plastike .Za kaj ste šli ? Za to,da je bilo za ŠENKI ?Prav vam je škoda,da so vam še kaj dali .Ste šli gledat in poslušat tiste,ki nam lažejo že 27 let ?Kakšne zasluge ima Pahor,da ga kličete za govorca ?Veš,da je dosti pripomogel k uničenju tovarne Mura in na Vrhniki tovarno ledra ?In prav od takšnih govorcev kot je Pahor smo v rijti in tudi zaradi Pomurskih poslancev . Sramota ljudje so umirali za Pomurje ampak nas Pomurce še vedno ne jemljejo kot del Slovenistana

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      17.08.2018 ob 17:23 kapca gost

      Marmur........... Ka imam od Pahorja ? Ti in tebi enaki ga samo spoštujte nišče vam ne more zabraniti .Jaz ne spoštljivo ?Za kaj bi ga moral spoštovati kaj mi je dal ?Vse kar imam sem si v 34 letni delovni dobi naredil sam z ženo .To je najbolj potuhnjeni in hinavski človek .Kaj mene briga kdo je koga volil ,ker na volitve ne hodim in jim ne pomagam priti do kopanj .Za to pa imamo kar imamo ,da jih volite in jim pomagate,da se bogatijo vas pa delajo reveže ampak eni ste slepi in gluhi .

      6 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      17.08.2018 ob 18:01 Karel Kozic gost

      Prekmurje ni v nikakršni dobri gpospodarski kondiciji, saj mladi odhajajo, posebej izobraženi, saj je v sedanji Sloveniji politična situacija katastrofalna. Leta 1990 smo bili v Prekmurju močno Pomladno usmerjeni, bili smo vodilni v tej smeri v prepričanju, da se bomo rešili zločinskega titoizuma. Pomladna opcija smo bili gonilna sila takratnih dogodkov v Sloveniji in smo imeli podporo pri ljudeh, vendar so nas izdali Kučanovi vrinjenci na državni ravni. Vrinjence smo v Prekmurju kar dobro odkrivali in se jim zoperstavljali vendar nismo iz omenjenega razloga dobili podpore iz Ljubljane ampak polena pod noge. To sem občutil najbolj jaz kot vodilni član tega pomladnega gibanja v Prekmurju. Danes nihče noče tega dejstva iz leta 1990 v Prekmurju objaviti in biti na to ponosen. Iz Ljubljane pozivajo tiste kateri so izdali slovensko pomlad, da razlagajo o poteku slovenske pomladi, ne pa da bi nas kateri smo to pomladno gibanje v Prekmurju vodili vprašali. Zaradi izdaje slovenske pomladi in upanje prekmurcev, da bo napočil lepši čas za nas, katere smo imeli slovenski pomladniki zapisano v našem programu in smo to razložili prekmurcem, kako bomo ta program uresničili je prekmurski človek razočaran, Še bolj je razočaran nad tem, da ti kateri so se takrat imeli za pomladnike danes paktirajo z Orbanom kateri meče lovke po prekmurju in jih ta celo financira, da lahko poslujejo na domačem političnem parketu. Namesto, da bi slovenska politična elita sama financirala razbvoj Prekmurja in to tako, da bi vsakdo kateri je sposoben bil deležen te pomoči v smeri gospodartskega razvoja, je tu ostalo vse po starem, denar si prisvajajo politikantski mešetarji in pa privilegiranci kot v bivšem sistemu. Zaradi zrušitve idej slovenske pomladi, je prekmurje spet padlo v roke titoistom z Židanim na čelu, tisti pomladno, razvojno in proevropsko usmerjeni ljudje so odšli v tujino ali pa v ilegalo, saj je nepriporočljivo govoriti resnico in povedati svojega mnenja. Prekmurje ima le dve privilegirani podjetji, Polaniča in Pavlinjega kateroi tremijo, da pridobijo čimveč državnega denarja, da lahko poslujejo. Polanipč je prevzel skoraj celotno panonjo in se je v tej smeri zgodil tajkunski prevzem. Prekmurje se še vedno hrani z trditvijo, da je žitnica Slovenije, da smo prekmurci le samo kmetje, kar je katastrofa za razvoj prekmurja, saj je to le ena mala njiva v amislu kmetijske proizvodnje. Na ta način se potem odbijajo druge gospodarske panoge. V tem ima Fujsova prav, da ni zažečjeno in je to katastrofa, da bi vsi morlai tuliti v eden rog. To ravno zdaj ko prekmurje spet obvladujejo titoisti v popolnosti, ubija razvoj Prekmurja. Prekmurski-Panonski slovenci ne pomišljamo, da bi se odcepili od matičnega naroda in bi šli spet v španovijo z Madžari, kot potekajo dogodki, nas za separatiste hočejo narediti slovenski pohlepni titoisitčni dvokomponentni politiki zaradi svoji interesov na področju materialnih koristi. Če bi pa že kdaj prišlo do razpada Sklovenije, kar ni nemogoče, posebej, če ne bomo spremenili političnega sistema in uresničili programam slovenske pomladi iz leta 1990, pa imamo pravico kot del nekdanje Avstroogrske, da postanemo del Avstrijske pokrajine Gradiščansko na katero tudi mejimo. Nam kateri živimo v Prekmurju v tej revščini in relativni zaostalosti je mučno poslušati te Pahorjeve, Horvatove in podobnih hvalospeve katere potem še podkrepljujejo mediji in novinarji iz pokrajine. Mi dobro vemo, da so to besede populizma, manipulacij in demagogije, da bi na ta način zaslepili ti uničevalci Slovenije, ostale državljane Slovenije. O sodelovanju govori Pahor kateri je del politične titoistične opcije katera obvladuje Slovenijo in je generator delitev državljanov na privilegirane in drugorazredne. Njegov kolega je bil osumljen, da je pospravil nekaj denarja namenjenega za razvoj Prekmurja, v svoje in prijateljske žepe, pa se potem Pahor in njegova titoistična falanga ni oglasila, da ga je potrebno za to dejanje kaznovati in mu to odvzeti. Le tako po titoisitčno je zgrmel nekam v anonimnost in uživa sadove tega svojega početja. Pa ta človek ni edini, takih je premnogo. Mučno z občutkom prevare in laži je poslušati nam podatek, da je ne tako davno pred tremi ali štirimi leti bilo v Prekmurju 20 podstotkov nezaposlenih, zdaj pa jih je 12. To je katastrofa, ne pa uspeh titoističnih dvokomponentnih politikov kateri so se razdelili in si nadeli ime desni in levi, dejansko pa so isti katr se tiče sistema funkcioniranja. Katadstrofa je zaradi tega, ker so to mladi izobraženi ljudje in so odšli iz prekmurja in ustvarjajo drugje po državah zahodne Evrope. V Prekmurju pa ostajajo le Židani, Horvati in tem podobni politikanti kateri so državo pahnili v revščino in Prekmurje na rob propada, tako, da je dobil Orban priliko, da seže po Prekmurskem ozemju. Vendar teh mešetarjev lažnivcev, manipulatorjev kljub temu ni srtam govoriti takšnih laži, še ponosni so, da lahko kaj povedo v mikrofon in se povrhu še smejijo v kamere.

      10 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      17.08.2018 ob 18:34 Gosak gost

      To je več ali manj nakladanje!

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      17.08.2018 ob 18:41 mala jamica gost

      Pa glij to sem napisal, da je predsednika pekla vest, da smo siromaki, ker je tudi on bil zraven ob propadu Mure in še kje, kaj pa tisti denar za razvitost Prekmurja, ki ga je njegov poslanec ,mislim, da nek Horvat prinesel, pa je v Prekmurju izpuhtel. Zato sem napisal, da že politiki v osnovi delajo razliko med malimi in ta velikimi, ki so nas pripeljali v to sranje, kjer smo. Da o ponašanju in dostojanstvo nekaterih sploh ne govorim, moraš biti zraven, pa ti je vse jasno. Jebe se pa meni za to hrano, zabil in papriko, mene je zanimalo nekaj povsem drugega, v kar pa sem verjel že pred odhodom v Črenšovce. In to predvidevanje se je izkazalo za resnično.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      17.08.2018 ob 19:25 crensa gost

      Točno, kot si višje zgoraj zapisal mala jamica. Obstaja več vrst državljanov. Eni so imeli obložene stole, eni navadne lesene. Večina se je morala sprijazniti s stojiščem na pločniku čez cesto. Sicer ta proslava spada v Beltince. Ampak lokalni matador Horvat si je pač omislil svojo proslavo. Ob sebe posadil še začasnega šefa DZ Tonina in prijatelja od strica Janeza, evropskega Zvera. Tudi na Milana iz Murgelj ni pozabil. Horvat, glavno, da je zadeva v bližini cerkve. In blizu tvoje vasi. Ubošček!Kot opozicija je bolje, da se več ne kažeš v prvih vrstah. In štiri leta bodo spet mokre sanje o predčasnih volitvah. Pa imeli ste volitve. Bili ste v pogajanjih. In izviseli. Aja, tvoj stric Janez ni zraven. Zato si se zjokal. In spet bo 4 leta jamranja in jokanja.

      11 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      17.08.2018 ob 20:32 gomilice gost

      Žalostno,da Prekmurci za ostali del države ne obstajamo .Za njih smo samo dobri ,ko se jej in pije za stonj ter pred volitvami .

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      17.08.2018 ob 21:34 J gost

      Kaj gospod na 29 sliki ca a na od....l

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      17.08.2018 ob 21:46 J gost

      Zakon o orozju nikoli n meri osebo tudi ce je orozje prazno slika29 vsaka cas . MOGOCE JE NOV ZAKON

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      17.08.2018 ob 22:37 gost

      si škodogučneži pa faušaristi ,hejajste se preseravati nekaj pa naj van bau občina črenšovci v zglid kak se pripravi proslava na državnon nivoji,same pohvale pa brez rejči ...kelko lidij se je ti dnive odrekalo pa so nej politiki niti malo,kajti tau so napravili dobri občani občine črenšovci...zajpa či si lejvi desen plantavi ali ka ..nema vize,slavil se je din prikličitve prekmurja k matičnoj državi,nej pa ka srete nekaj sepoprejk,pa vrag vas zemi ti ka tak opejvlete tau ex jugo,ja ka či bi biloa se tak super bi še zaj bilij ..jugoslavija ali?? pa san rasel te gor pa nej mi zaj nekši drekač tu naj ne sere pa naklada kak je bilao ...kak je je ,de bauše smao nede če vajs je telko negativcov tu,kao pod mađarami je bilao vwaw..ja za nešterne ja ,isto kak v jugoslaviji,tak je zaj ..samo dokeč de raja se med seuf štukala de tak kak de...naj pa nišče ne sere prejk prekmurja ,pa lidij šteri so se borili ka nan zaj nejtrbej igen tudom ...pa pod tauf objavov bi moglli biti samo fajni komentari ,nej pa ka kak je pahor tau ovo,je pač naš predsednik in kakši jie jie ,vepa ste ga zvolili zaj ga pa mejte pa ga glidajte na takšij in ovakšij proslavaj...je pa čast ka ti nekšo prekmursko vis obišče san predsednik države in tau sako leto 17.8 ,ka položi venec pa izkaže spoštovanje do narodnih buditeljov...zajpa či nejde sako leto v beltince,ali soboto ali kama inan ste si pa sami krivij...mejte tak sposobne lidij v kulturi kak jih majo v črenšovcaj pa te nete faušije tirali..

      10 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.08.2018 ob 12:58 domačin gost

        22:37.......... Tebe bi pa mogli tej tvoji dobrovoljci,ki so pripravili proslavo naučiti tudi pisati.To kar si naškrabal je slabše od otroka,ki hodi v četrti razred .Nov začetek stavka se začne z veliko črko .Bumbar

        7 4 Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      17.08.2018 ob 23:07 ** gost

      Ne serji! Drugorazredni državljani so stali čez cesto na pločniku. In to Horvatovi volilci. Na stolih so sedeli tudi gostje iz leve, ki sploh niso volili Horvata. Glavno, da se deli ljudi na razne načine. Zato ni čudno, da so na vseh koncih in krajih ljudje vedno razdeljeni tako in drugače. Horvat si je nekatere povabil, ker jim leze v r_t. Imel je Zvera. Ni pa imel Peterleta. Očitno bo Horvat moral po poti Hojsa.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      18.08.2018 ob 0:21 Andreja gost

      Čestitke vsem, ki ste znali in zmogli o in ob prazniku zapisati kaj lepega o pokrajini, dostojanstvu, kulturi ... Usta lahko govorijo zgolj to, kar je človek v svojem bistvu. Besede so odsev srca - lepega ali manj lepega ... Vedno je bilo in bo tako. Domoljubje je več kot država in nikakor ni politika ... Ni vsem dano razumeti to ... Čestitke tudi vsem, ki ste znali in zmogli praznik dostojno in srčno počastiti - četudi zgolj z zapisom kje zgoraj. Naj nas drugačnost bogati in povezuje, ne razdvaja ... Naj spominčice prijetno dehtijo :)

      26 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.08.2018 ob 21:00 Marmmur gost

        Zelo lepo napisano! Skoraj ne morem verjeti, da je nekdo, v tem primeru Andreja, zmogel posredovati s svojimi besedami "prijetno dišeče spominčice" namesto gnojnice, ki ste jo preštevilni zlili v zvezi s tem dogodkom.

        6 3 Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      18.08.2018 ob 8:08 Karel Kozic gost

      Če si se malo sprehodil po prekmurskih vaseh, nisi našel v njih večina nobene javno postavljene zastave, niti na privatnih hišah niti na uradnih vaških jarbolih. To je nedopustno, da se na državni prazni, pa četudi ni dela prost dan, ne izobesijo obvezno slovenske zastave. Ob tem prazniku bi to morala biti obveza v Prekmurju, da se izobesijo zastave, vsaj na tistih javnih mestih bi jih morali izobesiti krajevno "šerifi", tudi v vaseh katere se imajo za dvojezične, saj so te vasi tudi del slovenskega prekmurja. Prvič, država je mačehovska do Prekmurja in sami prekmurci (jaz sem jo izobesil) ne spoštujejo sami sebe in tega praznika. Samo poglejte Primorce kako bodo okrasili svoje kraje ob istem prazniku. To nič ne pomeni, da se tam nekaj privilegirancev zbere na proslavi in ploska Pahorju in drugim krvosesom Prekmurja, namesto, da bi jih bojkotirali in bi jim dokazali, da vemo, da so oni krivi za revščino in zaostalost Prekmurja. Tako kot pred 99. leti si mi sami lahko organiziramo proslave in si sami iz svojih vrst ustvarimo slavnostne govorce kateri bodo povedali resnico o stanju v naši pokrajini, ne pa da si ti politikanti iz Ljubljane pridejo v Prekmurje na naš praznik pridejo nabirat politične točke in priljubljenost, ko nam povedo, da moramo biti enotni in bo potem vse dobro in se bosta cedila med in mleko. Ti isto povedo na vsaki vaški veselici kamor jih povabijo in tudi na državnem nivoju doma in v tujini. K enotnosti kličejo z namenom, da se nebi uprli potratnosti, ropanju, laganju teh populistov in politikantov , manipulatorjev in lažnivcev kateri nam namesto kruha v usta polagajo, da moramo biti enotni in pridni

      10 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      18.08.2018 ob 11:05 gost

      Kozic ti si jo obesi v Ivajnševcih ali na svoj čebelnjak vači pa pusti naj se vsak odloči po svoji vesti pa rdeče rutice pa modre kapice do obvezne?

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      18.08.2018 ob 11:12 Karel Kozic gost

      Vsaj bi se lahko predstavil z imenom in priimkom kot jaz, ne pa da streljaš kozle iza bregov. Jaz nimam nobenega čebelnjaka. Izobešanje zastave za praznik, za tako pomemben praznik za nas prekmurske-panonske slovence pa nima nič skupnega z rdečo rutico in čepico. Seveda obveza pod prisilo nebi bila smotrna, morala pa bi biti kot pokazatelj pripadnosti slovenskemu narodu. Kdor ne spoštuje svojhega naroda, ta ne more spoštovati drugega. Panonski slovenci, naši predniki so pred 1000 leti prebivali vse tam onkraj Blatnega jezera z glavnim mestom Blatni kostel. Madžarski nasilneži so nam vzeli to ozemlje in nam je ostal le ta mali košček ozemlja, zato ni nepomembno, da to ohranimo in spoštujemo sami sebe.

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.08.2018 ob 12:04 Panonec gost

        Jebo te.. pa panonski slovenci. Če smo tak velki bili pa močnii, zakaj smo te nej državo napravili pred 1000 leti? Zakoj smo te nej kralje meli? Zakoj smo nej vojske meli, pa velike vojskovodje? Zakoj smo nej plemiče meli, pa grofe, pa barone... Neki "Jože zavedni" tudi non-stop sere ka smo vsi Slovenci od Munchena, prek Sobote do Moskve. Meni se zdi, ka smo sami revni kmetje in podložniki bili i pred 1000 leti i zdaj. Malo si Cankara tankajte, namesto šmarnice.

        11 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.08.2018 ob 21:09 Gosak gost

        Tu pa se v glavnem strinjam s Karlom Kozicem. No, ko sem še enkrat prebral njegov prvi, dolg komentar, sem tudi našel nekaj stvari, s katerimi bi se lahko vsaj delno strinjal. A še vedno se mi zdi vse skupaj preveč filozofiranje.

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      18.08.2018 ob 15:00 gost

      Slovenci,smo najbolj butast narod,na zemlji.Če nas de samo tisoč,mo še vedno imeli v državnem zboru devetdeset palčkov.Te pa je,kak je.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      18.08.2018 ob 16:19 gost

      Prekmurci, nekaj za vašo razgledanost. Ivan Jeric , katoliski duhovnik, ki je najbolj zasluzen za priljucitev Prekmurja. Je bil po vojni za 4.leta od komunistov zaprt za nic.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      18.08.2018 ob 17:09 Karel Kozic gost

      Panonec, Madžari in Hrvati so prišli tam izza karpatov v srednjo Evropo. To sta nomadska in nasilniška naroda katera še danes le hrepenita po ozemlju katero pripada Slovencskemu narodu. torej tako Orban kot tudi Plenkovič in Grabarca. Proti nasilne žem se je težko boriti in znagati z znanjem in človeškimi moralnimi in etičnimi odlikami kateri pravi prekmurci imamoTudi Hrvati so nam zapleniki mnogo ozemlja kot so medžimurje, zagorje in vse tja do Zagreba, ki je bilo prav tako poseljeno z našimi predniki. Nazadnje pa so nas še oropali dostojanstva titoisti, kateri so odšli iz pokrajine v Ljubljani in so nas naredili za kmete, kelnare, rudare in so skrbeli za to, da so se naši prekmurci izseljevali v slovenska mesta z Rudniki in umazano industrijo ter v turistične kraje kjer so opravljali kelnarska dela.. Za to, da so nas ti titoisti iz naše sredine izdali so potem v Ljubljani dobivali partijske politične funkcije. In še danes je tako. Tudi leta 1990 smo bili med prvimi kateri smo se uprli titoistični blaznosti, vendar so nas ti iz Ljubljane na zelo perverzen in obenem prefinjen način odstranili, kot se je to zgpodilo Jeriču in še nekaterim buditeljem in upornikom proti nasilju, raznobarvnih in raznonarodovih nasilnežev..

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.08.2018 ob 3:25 Panonec gost

        Enim so se možgani skisali od Hervardija in Panonskih Slovencev, pa zdaj sanjajo, kako smo Slovenci pred 1200 leti bili največji narod v okolici... Seveda če bi bilo to res, potem bi že takrat ustanovili državo (in ne leta 1991), napisali bi slovenske zakone, gradili cerkve in gradove, imeli bi diplomacijo, ohranjenih bi bilo na desettisoče dokumentov, imeli bi vojsko, o kateri bi imeli na tisoče in tisoče podatkov glede njihovega stanja, njihove vloge in pohodov, kovali bi seveda svoj lasten denar, imeli bi rokopise, kraljevske dinastije, nižje, srednje in višje plemstvo, njihovo korespondenco itd, itd, itd... Od tega pa Slovenci nimamo takorekoč nič. Zakaj? Zato ker tega nikoli nismo imeli, ni materialnih dokazov o naštetem, vse je torej megla Hervardijevska. Bez veze, Slovenija do Zagreba, Rijeke, Venezije, Műnchna in Blatnega Kostela.. Pa dajte, streznite se že enkrat in uživajte v tem, da danes sploh obstaja samostojna Slovenija. Južne Slovane so na Balkan naselili Avari v 6. stoletju v zameno za vojaško pomoč pri napadu na Bizanc. Samo dva plemena poznamo iz takratnih zapisov, Croate (Hrvati) in Sorbe (Srbi). Ostali so svoja "plemenska", kasneje "narodna" imena povzeli po že obstojećih narodih in njihovih pokrajinah (Makedonci, Črnogorci, Dalmatinci...), ali pa po svojih gospodarjih (Bolgari). Ostali pa so ostali samo Slovani (Slavonci, Slovaki, Slovenci...), pa še to ime (Sclavus) so jim dali drugi, že v antiki Rimljani. Sclavus pa pomeni suženj, njih so Rimljani z veseljem kupovali za delovno silo. Slovenci, Slavonci in Slovaki so torej Slovani brez plemenske identitete, večinoma kmečko prebivalstvo, ki nikoli ni uspelo oblikovati svojega plemiškega sloja in so vse do 20. stoletja spadali pod druge vladarje, druge države. To je bistvo in ne megla Hervardija. Madžari pa so rodovno in kulturno povezani z Avari, Huni in Skiti, in nima smisla govoriti o Madžarih in Hrvatih, kot o "nasilniškem" narodu. Madžari niso nikoli bili nasilniški, nekaj drugega pa je bojevitost. Očitno ne razumete bistva državotvornosti, kajti brez bojevitosti noben narod ne more obdržati meja svoje države. Primer: arbitraža!

        7 7 Prijavi neprimerno vsebino
    28. gost
      18.08.2018 ob 17:09 Nedelica gost

      Ne zanašajte se tak in ne poveličujte proslav in niti tega samovšečnega Pahorja,ki je kriv za marsi kaj v državi .Še niste dojeli,da se Madžari spet želijo polastiti Prekmurja kot so si ga že pred 99 leti .Za kaj vlagajo v Lendavi v športne centre in kupujejo kopališče v Lendavi in še kaj bodo kupili .Res živite samo v svojem okolju in drugo ne mislite kot samo na vašo proslavo ?Spremljajte malo novice doma in po svetu .Tudi migranti nas bodo preplavili v kratkem saj vlado vodi bivši cirkusant Serpentinšek in ,kot vemo je veliki pristaš in ljubitelj le teh .Tisti,ki ste pa jedli in pili iz plastičnih krožnikov in kozarcev pa vam je prav saj ste šli tja samo jejst in ne na proslavo .Mene bi bilo sramota se tam kazati in žrejti sedaj pa pišete in se jockate .Če bo proslava ob 100 letnici v Beltincih sem prepričan da boste Čerensovčari in okoličani masovno drli v Beltince samo,da se najejte in napijete zastonj .

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    29. gost
      18.08.2018 ob 17:31 lipovci gost

      Vaš Horvat je v Beltincih tudi bil tako,da nikjer ne zmanjka .Svetnik sam za svoj žep .

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    30. gost
      19.08.2018 ob 1:33 * gost

      Tista malo višje okrog Jeriča pa je hudo mimo. Zaslužna za priklučitev sta štajerca Matija Slavič in Franc Kovačič!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    31. gost
      19.08.2018 ob 7:58 Kozic Karel gost

      Panonec, takšno zgodovino panonskih slovencev poznajo prekmurski madžaroni in kot izgleda si eden od teh ti. Znano je, da so Huni in Avari predniki današnjih avarov, Hrvati pa so tisti katere so takrat privabili v Evropo tam izza Karpatov kot vojščake in so bili na seljeni na ozemlju sedanje Poljske. Potem pa so se kot nomadi preselili ma območje sedanje Hrvaške like katera je tedaj dejansko bila Srbska pod predniki današnjih Srbov. Komaj kaj jih je bilo in so s svojim nasilništvom potem svoj življenjski prostor razširili na današnje ozemlje in kot bvidiš to še danes počnejo ko tako zahrbtno sebi prisvajajo ozemlje slovenskega naroda. O prednikh madžarov pa le ne moreš govoriti, da so bil nežni svobodoljubni sja so si z nasiljem podredili veliko ozemlje in je zaradi tega moralo na tem območju proipasti mnogo narodov kot so Langobardi, Gepidi in tudoi Panonski Slovenci. Ti si zares čistokrvni madžaron in propagandist in nepoznavalec zgodovine slovenskega naroda. Kako lahko praviš, da o naših prednikih ni zgodovinskih zapisov, kaj sta pa potem bila Kocelj in Pribina, a nista bila voditelja in je pokrajina imela glavno mesto v Blatnem Kostelu katerega ti kot madžaron imenuješ danes Kesthelj. Kaj misliš, da so Madžarom leta 1920 iz navade odvzeli tretjino naropanega ozemlja tujih narodov z takoimenovbano Trianonsko pogodbo. Vse bi jim morlai odvzeti, saj so si ga skozi tisočletje z nasilništvom naropali. Kot nomadski narod kateri ni poznal drugega kot klanje drugih so naši predniki učili delati in kmetovati, da so se naužili pridelovatoi hrano, saj so oni le ropali od drugih in se tako preživljali: Naši predniki niso Slovani ampak so soustvarjali evropsko civilizacijo, torej bili so staroselci skupaj s Karantanci. Seveda ti ne morem tukaj spisati celotne zgodovine, vendar upam, da kot čistokrvni madžaron ne boš več pisal norosti in ne boš potverjal zgodovine. Dobro, saj se ti smejijo tisti kateri poznajo to zgodovino in niso sovražniki lastnega naroda in njegove zgodovine kot ti. Dvomim, da si pripadnik slovenskemu narodu. Če bi bil resen, bi se pojavil z imenom in priimkom, ker pa si le z namenom širjenja negativne propagande na tem portalu se skrivaš pod psevdonimom.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.08.2018 ob 12:53 Panonec gost

        Pribina in Kocelj sta bila prišleka z območja Bavarske, ki so ju namestili Franki za župana, prvega človeka županije (comes) v zahodni Panoniji. Točnega teritorija ne poznamo, ker ni slovanskih arheoloških najdb. To je le 50 let meglene zgodovine, brez enega dokaza o Slovencih. In kje so vsi ti silni Slovenci do Blatnega Kostela? So izdali svojo superiorno Slovenstvo in vsi Madžari postali ali kaj? In če so Slovenci evropski staroselci, zakaj potem govorijo slovanski jezik in ne keltski? Razumi, da so Slovenci, Slovaki in Slavonci (Panonski Slovani?) slovani brez plemenske identitete, zato nikoli niso imeli ne države, ne kraljev, ne plemičev, ne vojske in ne diplomacije. Očitno kompenziraš svojo nepomebnost in nevednost s pisanjem, ki meji na rasizem. Glede obdelovanja zemlje od pradavnine do 19. stoletja pa le toliko: zemljo so vedno obdelovali sužnji, od jutra do večera, od vzhoda do zahoda. Rimljani so veliko sužnjev (sclavus) za obdelovanje zemlje kupovali od germanskih in skitskih plemen. Od tod ime za Slovane, tak je pač ostalo, to so sprejeli zase tudi Slovani, ker druge identitete niso imeli. Slovani brez plemenske identitete so torej ostali samo Slovani, oziroma Slovenci, Slovaki in Slavonci. Veliko poljedelskih izrazov je prav zaradi te njihove dejavnosti slovanskega izvora, ker so ta dela opravljali sužnji (sclavus - suženj - Slovan). Tako pač je. Zgodovino si izmišljajo tisti, ki je nimajo.

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.08.2018 ob 15:33 Karel Kozic gost

        Kot sem ti zgoraj napisal, ti si zares človek kateri mrzi lasno narodovo identitato, zato si ti šolski primer rasizma, saj kdo ne spoštuje lastnega naroda, ta ne spoštuje drugih Dobesedno žališ Slovenski narod in njegovozgodovino. Seveda smo bili staroselci na tleh srednje Evrope in so nas prisilno poslovanili. Bili sta državi Karantanija in Spodnja Panonija na sredini katere he Blatenski Kostel kot glavno mesto katerega sta ustanovila oče Pribina in sin Kocelj, kneza in voditelja države Spodnja Panonija. Slovaki so dejansko preseljeni naši predniki z območja takratne Karantanije. Pribina in Kocelj sta bila del dogodkov na Moravskem. Samo toliko, da ne boš pisal neumnosti, da nismo imeli na tem območju nikoli države in nismo imeli vodje te države, čeprav ni vil kralj. Zgodovinski zapisi pravijo sledeče: Drža vo Karantanijo s prestolnico nad Gosposvetskim poljem smo izgubili okoli leta 770. Naslednjo, Spodnjo Panonijo, ki je na naše sedanje ozemlje segala do Drave in morda še malo čez, smo izgubili sto let kasneje. Tujega ozemlja si nismo prisvojili niti za korak, nasprotno, izgubljali smo ga, pa ne korak za korakom, ampak z nasiljem za nasiljem, fizičnim ali duhovnim. Torej ti ponarejaš zgodovino in si izmiščjuješ tisti po tvoje okusu. Takrat v tistem času se je živelo od takratne oblike poljedelstva. Zavojevalci kot so bili Huni, predniki sedanjih madžarov kateri so znali le pleniti pa so tem ljudem plenili pridelke in so postavljali kralje in vladarje vsakovrstnih nazivov. Kkašno plemensko identitato pa potem imajo sedanji Madžari, Hrvati, saj tudi Hrvati niso slovani tako kot mi slovenci. Prišli-pridrveli so tam izza Karpatov v Evropo. Tam jih je bilo zagotovo preveč in so spoznali, da je na tleh tedanje Evrope zadosti hrane in tu živijo ljudje kateri vedo to hrano pridelati. Seveda so najprej okupirali s svojim nasiljem, drugega sploh niso vedeli početi kot ropati in klati, vzhod Evrope, če bi bil vzhod takratna germanska plemena bi pač ti bili žrtve. Tako so si osvojili ozemlje in tudi prostor za življenje in povrhu tega še ustvarjalne ljudi. To kaj govoriš o sužnjih pa malo pretiravaš in ponižuješ slovenski narod in druge narode (ne vem kateremu ti pripadaš, da si tako agresivno naperjen proti našim prednikom, kateri so bili ničvredeneži po tvoji teoriji. Malo se zadrži, saj pretiravaš v svojem zgodovinskem populizmu. Mnogo te zgodovine sem prebral in približno vem kaj se je dogajalo na tleh Evrope v preteklosti, zato mi ne nakladaj neumnoiti. Še enkrat pa bi te prosil, da se pojaviš s pravim imenom in priimkom kot jaz

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    32. gost
      19.08.2018 ob 10:45 gaberje gost

      Panonec........... Hujših klavcev in mučiteljev od Madžarov ni bilo kot so bili oni za to ne nakladaj in ne napihuj se .

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    33. gost
      19.08.2018 ob 11:43 vprašanje? gost

      Ali lahko dobim službo v javni upravi v Lendavi, torej na področju države Slovenije, ne vem pa madžarski jezik. Sem državljan Slovenije, spoštujem ustavo, in vsekakor sosede naše države, torej Madžare in njihov jezik. Po ustavi smo vsi enaki, zato menim, da nepoznavanje madžarskega jezika nebi smela biti ovira za zaposlitev v javni upravi v Lendavi. Ali imam prav in poznavanje jezika tuje države ne more biti pogoj?

      17 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    34. gost
      19.08.2018 ob 12:43 rile gost

      Vsekakor,če ne veš jezika države v kateri živiš nimaš kaj zahtevat,a pri nas je seveda drugače.(vsi tuji jeziki ,Madžarski,Nemški,Angleški,Srbski,Hrvaški ,po novem Arabski imajo prednost pred Slovenskim)Komu ni všeč prilagoditev na Slovenijo,ADIJO.Lp

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    35. gost
      19.08.2018 ob 14:42 gost

      Ne me basat, hočeš reči da Slovenec v Sloveniji (Lendavi) ne dobi službe naprimer v zdravstvenem domu če ne ve madžarščine. To he škandalozno! To bi lahko pomenilo, da sem mi kot Slovencu krši ustava v lastni državi. Osebno mi je madžarski jezik zelo neprivlačen in ne vidim nobene potrebe po tem, da bi se obremenjeval z učenjem. Ni to nemščina ali angleščina. Res ne morem verjeti.

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    36. gost
      20.08.2018 ob 8:50 odranci gost

      Kot vse vö zgleda se Madžari tak pomali pa pokirajo v Prekmurje in samo enkrat bomo spet pod njimi

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    37. gost
      14.09.2018 ob 0:13 gost

      ja vij CUZEKI TE JA ...ka se pa ste se množožili med suef,slabi geni so tau..sicer ja dobro ka da ideš na obisk k rodbini,ka samo po vulci ideš pa se obiščeš..CUZEK tij si budalo od budele ,mađar je hodo tu pa nede več nikoli,cuzilend pa mo dali mađaron ,ka bar nede trbelo iti delč menjavati forintov...cuzek,nahaj sestro na miri v 21 stoletji smo...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.