https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Koncert Tja med zvezde pokazal, da imajo Lendavčani radi balet

Lendava, 21.08.2018 ob 10:00  

Minuli konec tedna je festival Poleti v Lendavo spet privabil številne ljubitelje umetnosti in zabave, na svoj račun pa so tokrat najbolj prišli ljubitelji plesne umetnosti, ki jim je bil namenjen baletni koncert Tja med zvezde.

Zvezdni vikend v Lendavi se je začel s slovenskim dokumentarnim filmom tandema Grlić-Ivanišin z naslovom Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba. Ta je mojstrovina o ljubezni, o gledališču, o bizarnosti življenja in predanosti, ki narekuje samotnost.

Vrhunec predzadnjega avgustovskega vikenda na festivalu Poleti v Lendavo pa je mesto brez dvoma dočakalo v soboto zvečer, ko se je na Letnem odru Gledališke in koncertne dvorane odvil koncert Društva baletnih umetnikov Slovenije z naslovom Tja med zvezde. Gledalci, ki so dodobra napolnili prireditveni prostor pred odrom, so lahko uživali v desetih koreografijah, v katerih so se ustvarjalci sprehodili skozi širok razpon klasične in sodobne baletne ustvarjalnosti.

Plesalci so začeli z variacijami in pas de deuxi iz klasičnih baletov Gusar, Bajadera, Paquita in Faraonova hči ter nadaljevali z dvema vrhunskima sodobnima stvaritvama, Tangom Valentine Turcu in duetom iz predstave Radio and Juliet Edwarda Cluga. Sledile so nove koreografije Šavrin-Oljka Siniše Bukinca ter Carmen in Dama s kamelijami Tomaža Rodeta.

Večer se je zaključil s prelepim Fokinovim Umirajočim labodom, ki ga je priredila in odplesala skoraj eterična Jelena Lečić. Ob njej so na odru nastopili plesalci obeh slovenskih nacionalnih baletov, neodvisni plesalci, učenci mariborskega konservatorija in študenti ruskih plesnih akademij: Antoneta Turk, Neža Rus, Nina Bačani, Nina Noč, Assija Sultanova, Aleks Theo Šišernik, Filip Jurič, Siniša Bukinac in Jan Trninič.

Organizator je z baletnim koncertom zagotovo zadel v polno. Očitno je, da imajo Lendavčani radi balet, saj so se večera udeležili v polnem številu, opaziti pa je bilo pisano paleto vseh generacij, od najmlajših, ki plesno umetnost srkajo z vsemi čuti, do njihovih staršev in starejših ljubiteljev umetnosti. Domačinom so se pridružili številni gostje iz širše regije, vsi skupaj pa so uživali v bleščečih predstavah, zato so plesalce nagradili z dolgim aplavzom in navdušenimi vzkliki.

FOTO: Tomaž Galič

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.