https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Povečuje se delež ljudi, ki vsakodnevno uživajo zelenjavo in redno zajtrkujejo

Murska Sobota, 22.08.2018 ob 18:10  

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je naredil raziskavo, katera kaže, da se povečuje delež ljudi, ki vsakodnevno uživajo zelenjavo in redno zajtrkujejo, zmanjšuje pa se delež ljudi, ki uživajo sladkane pijače. V Sloveniji se v povprečju vsak drugi odrasli prebivalec prehranjuje nezdravo. 

Kar dve tretjini odraslega prebivalstva ima v Sloveniji že prisotne dejavnike tveganja nezdravega življenskega sloga, in sicer povišan krvni tlak, povišan krvni sladkor, prekomerno telesno težo in  nenormalne vrednosti krvnih maščob. Ti dejavniki predstavljajo glavne vzroke za prezgodnje obolelosti in umrljivosti za boleznimi srca in ožilja, sladkorne bolezni in debelosti. Z javnozdravstvenega vidika in vidika zmanjševanja bremena bolezni je ključno spoznanje, da je dosti dejavnikov preprečljivih in povezanih z našim načinom prehranjevanja. 

Foto: nijz.si

Priporočila za zdravo prehranjevanje in telesno dejavnost

  • Uživajte v hrani, jejte v rednih obrokih. Uživajte pestro hrano pretežno rastlinskega izvora.
  • Izbirajte polnovredna živila iz žit in žitnih izdelkov.
  • Večkrat dnevno imejte na krožniku svežo zelenjavo in sadje iz lokalne pridelave.
  • Nadzorujte količino zaužite maščobe in nadomestite večino nasičenih oz. živalskih maščob z nenasičenimi in nerafiniranimi vrstami olja.
  • Mastno meso in mastne mesne izdelke nadomestite s stročnicami, ribami, perutnino ali pustim mesom.
  • Vsak dan užijte priporočeno količino posnetega mleka in manj mastnih mlečnih izdelkov.
  • Jejte manj slano hrano.
  • Omejite uživanje sladkih živil in pijač.
  • Pijte dovolj tekočine.
  • Omejite uživanje alkohola.
  • Hrano pripravljajte zdravo in higienično.
  • Bodite dovolj telesno dejavni, da bosta vnos in poraba energije uravnotežena, tako boste ohranili primerno telesno maso.

Foto: nijz.si

Dnevno naj bi zaužili štiri do pet obrokov, vendar pa temu sledi le dve petini odraslih. Ker se vse več ljudi med delovnim časom prehranjuje zunaj doma, bo treba zato več pozornosti nameniti predvsem kakovosti tovrstne ponudbe. Pomembno vlogo ima zajtrk, saj nam da energijo za začetek dneva. Čeprav se je navada zajtrkovanja v zadnjem desetletju izboljšala, je zajtrk obrok, ki ga odrasli še vedno pogosto izpuščajo (43 % moških in 33 % žensk). Navada zajtrkovanja se izboljšuje zlasti s starostjo prebivalcev, čeprav vedno več zajtrkuje tudi mladih, so zapisali na spletni stani NIJZ.

Dr. Matej Gregorič z NIJZ je za spletno stran NIJZ povedal: »Telo tudi med spanjem porablja energijo, zato jo moramo zjutraj nadomestiti z zdravim uravnoteženim obrokom. Z rednimi obroki, brez izpuščanja posameznih, si bomo izboljšali počutje, povečali občutek sitosti, zmanjšala se bo možnost prenajedanja, znižala se bo vsebnost maščob v krvi, izboljšal pa se bo tudi krvni sladkor. Obrokov ne nadomeščamo z mastnimi in sladkimi prigrizki, s katerimi se bomo le začasno nasitili, dolgoročno pa zredili.

Foto: sadmavrica.si

Na področju sladkih pijač in sladkorja se kaže vsa večja ozaveščenost, saj se čedalje bolj pazljivo izbirajo živila z manjšo vrednostjo sladkorja ali celo brez sladkorja. Na to nas opozarjajo podatki, saj je v letu 2001 uživalo sladke pijače malo vel kot dve tretjini odrslih, v letu 2016 pa le še slaba tretjina. Za spletno stran NIJZ je Dr. Matej Gregorič z NIJZ je povedal: »Zaradi prirojene nagnjenosti k sladkemu okusu je danes veliko izdelkov na trgu, ki imajo nesorazmerno veliko količino dodanega sladkorja. Glede na to, da večina populacije ni dovolj telesno aktivna, so potrebne omejitve pri vnosu enostavnih sladkorjev, to je največ 50-60 gramov na dan.« Na koncu je dr. Gregorič z NIJZ še dodal: »Živila z visoko vsebnostjo sladkorja so najbolj oglaševana skupina živil, sladke pijače (gre za najbolj nevarno obliko sladkorja) pa glavni vir dodanega sladkorja pri otrocih in mladini. Pretirano uživanje sladkorja povečuje tveganje za razvoj debelosti, diabetesa, kariesa in srčno-žilnih obolenj. Zato naj bi se izogibali živilskim izdelkom z več kot 13 grami sladkorja na 100 gramov izdelka ter vsem sladkim pijačam, sploh pa niso taka živila primerna za vsak dan.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.