https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Lendavi je dišalo po bograču

26.08.2018 ob 11:27  

Včeraj v Lendavi potekal že tradicionalni festival Bogračfest. Preko 80 ekip se je pomerilo v kuhanju bograča, a na koncu je zmagovalec lahko le en. Zmagovalni bograč je tokrat pripravila ekipa Turistično društvo Hoče, ki je dosegla kar 49 točk od 50. Drugo mesto si je prislužila ekipa Virs, na tretjo stopničko pa je stopila ekipa Moto klub Lendava. Podeljena je bila tudi nagrada za Najlepše urejeno tekmovališče Bogračfest 2018, kjer je ekipa Turistično društvo Stolp dosegla tretje mesto, Lovci drugo mesto, lovorika pa je pripadla tekmovalcem ekipe Artex – Linox.


V Lendavi se je ponovno odvilo največje tekmovanje v kuhanju bograča v Sloveniji, tradicionalni Bogračfest. V slikovitem mestnem jedru se je v soboto, 25. avgusta 2018, zbralo 84 tekmovalnih ekip iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške. Kulinarična prireditev že skoraj dve desetletji poskrbi, da mestno jedro zadiši po tej priljubljeni jedi na žlico, privabi pa tudi več tisoč obiskovalcev.

Ocenjevalna komisija je za najboljši bograč v kategoriji »Mojstri bograča« razglasila ekipo Turistično društvo Hoče. Naziv za »Najlepše urejeno tekmovališče« pa je prejela ekipa Artex - Linox. Letošnjo mednarodno etno-kulinarično prireditev v najvzhodnejšem slovenskem mestu je obiskalo več tisoč obiskovalcev, ki so uživali v pokušanju bograča, vsi kuharji pa so še enkrat več dokazali, zakaj Lendava nosi naziv Svetovna prestolnica bograča.

Bograč ima v srcih domačinov posebno mesto. Bogračfest je festival kulinarike, kjer se ob tej tradicionalni vinogradniški jedi zvrstijo tudi ostale domače dobrote, kot so lendavski pereci, ocvirkove pogače, ter nenazadnje tudi rujno vino, ponos vinogradnikov, ki se zaiskri v kozarcih obiskovalcev Bogračfesta. Tokratne temperature niso bilo ravno poletne, toda kljub temu so lahko obiskovalci na 1400 metrov dolgem prizorišču spremljali 84 tekmovalnih ekip.

Bogračfest 2018 je, že tradicionalno, prebudila godba na pihala, z budnico ob 8. uri zjutraj. Po dobrodošlici organizatorjev so se ekipe lahko posvetile kuhanju in pripravljanju tekmovališča. Kot vsako leto, so tudi tokrat organizatorji vsem priskrbeli drva ter kotle, pripravili pa so tudi vse sestavine, ki so potrebne za pripravo vrhunskega bograča: tri vrste mesa, čebulo, česen in olje ter vse potrebne začimbe. Med tekmovalce je bilo letos razdeljenih približno 500 kg mesa, 350 kg kruha, 600 kg krompirja, čez 500 kg čebule, 40 kg česna, 200 litrov olja in masti ter 100 kg paprike. Vsaka ekipa je prejela tudi tri predpasnike in eno kuharsko kapo za glavnega kuharja ter komplet Vinarium kozarcev v spomin na letošnji Bogračfest.

Prizorišče Bogračfesta je obiskal tudi slovenski športnik Filip Flisar, ki je v pogovoru na osrednjem odru zaupal, da zelo rad kuha in da je prepričan, da ne moreš skuhati istega bograča dvakrat. Nad bograči, ki jih je poskusil, je izrazil navdušenje in pravi, da bo na Bogračfest zagotovo še prišel.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.08.2018 ob 11:50 bacil gost

      Debeli fukjenec si probo bograč??

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.08.2018 ob 13:42 DEBELI FUKJENEC gost

        Ti znaš, da je meni eden premalo. Štiri san požro, tej pa z dobim vinom zalil. Lehko ti je žal, da nisi prišo. Pa še muzika super, da o lepih ženskah ne pišem. Kak koli a majo lepe ženske tam.

        8 4 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.08.2018 ob 13:07 ISTVAN gost

      Ekip je iz leta v leto manj...POLITIKA SE JE ZAČELA VMEŠAVATI V TO DOGAJANJE...SDS IMA PRSTE VMES NAČELU Z JOHANOM ENOOKIM ,KI JE VSE NABAVIL PRI HUNGARIJA KOMU ,KATERE LASNIK JE MADJAR ,KI JE POGOREL NA VOLITVAH ZA POSLANCA ,A SEDAJ PA BO KANDIDIRAL ZA ŽUPANA LENDAVE..

      16 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.08.2018 ob 15:45 lačen gost

      Vedno slabše, vedno več kuhanja za familije, , kiflinuf nega, piva nega, spominkov nega. Ji samo kruh namazan z zaseko, pa nikša gnijla paprika, eni točijo vodo z vodo, skratka sem zelo razočaran. Nemreš se zašenki najesti, čeprav sem pojedel 6 bogračev zašenki. Je pa premalo.

      12 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.08.2018 ob 15:54 VANČ gost

      To je pa resan kot pravi lačen.Dobro jesti si še nekaj dobu kšenki pijačo ti več nišče nešče dati kšenki.Tisto ka pa dobiš pa brez slabe vestij lehko napišem slaba pijača.Vijno dehne po pisnijvon.Eh brez veze na.

      11 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.08.2018 ob 10:04 gaberje gost

      Dišalo je tudi po dreku .Dober tek vsem skupaj

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.08.2018 ob 16:16 Naci gost

      Budale zarukane,ki pišete neumnosti.Vina slabega nega v Lendavi. Je dobru pa najbouše. Bograči su pa tak itak bilij ešče bouši. Pa skoru fse za šenki.Lačen Gaberski Vanč tou ide na vas trij.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.08.2018 ob 20:37 nedelica gost

      Sramota,da taki zmagajo v kuhanju bograča ki ga niso nikoli skoraj jedli še manj pa kuhali . To ni štajarska jed ampak Prekmurska za to mi ni jasno kako so ocenjevali in po čem .Mislim,da je komisija bila pijana

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.08.2018 ob 9:25 mostje gost

      Zdaj ob 9:00 uri sem na Murskem valu poslušal poročila in sem mislil,da me bo kap. Nekšno vogrijco so dali pred mikrofon ka je govorila o nečem ,ki ni imela pojma .Najbolj me je zmotilo,da komaj kaj povedala v slovenščini drugo pa je,da je pri vsakem stavko rekla ööö mi smo na sejem őőö predstavljamo ööö .To nemoreš verjeti kaj vse živi v Sloveniji öö

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      13.09.2018 ob 17:54 gost

      Če bi pa kuhali DEBELEGA FUKJENCA bi pa prav gotov smrdelo do Budimpešte

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.