https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Zdravniki lani od farmacevtske industrije pridobili vsaj 13 milijonov evrov

10.09.2018 ob 6:00  

Že dolgo je znano, da farmacevtske družbe zdravnikom namenijo veliko denarja za izobraževanje, za kritje stroškov dogodkov (kongresi), za predavanja in svetovanje ter za sodelovanje pri raziskavah in razvoju.

Gre za zakonita farmacevtska plačila zdravnikom, njihovim združenjem, društvom, podjetjem, espejem ter bolnišnicam. Ta niso slovenska posebnost, ampak so stalna praksa v vseh državah tako v javnem kot zasebnem zdravstvu. Zadnja tri leta so inovativne farmacevtske družbe vrednost sodelovanja z zdravniki in zdravstvenimi organizacijami v Evropi morale javno razkriti, saj tako določa kodeks transparentnosti farmacevtskega združenja EFPIA. Generična farmacevtska industrija v evropskih državah pa mora te podatke letos razkriti prvič.

Po zbirnih podatkih Mednarodnega foruma znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb je 22 inovativnih farmacevtskih družb lani za slovenske zdravnike namenilo skupaj 11 milijonov evrov bruto, kar je 9 odstotkov več kot leto pred tem. Od tega so zdravstvenim delavcem namenili 2,9 milijona evrov bruto, zdravstvenim organizacijam 6,8 milijona bruto in za sodelovanje pri raziskavah in razvoju zdravil 1,4 milijona evrov bruto. Tri največje generične farmacevtske družbe na našem trgu, Krka, Lek in Pliva, so našim zdravnikom in organizacijam lani skupaj plačali dva milijona evrov. Kar pomeni, da je bilo vsega skupaj slovenskim zdravnikom lani namenjeno vsaj 13 milijonov evrov.

Za primerjavo je na Hrvaškem obseg (zakonitih) farmacevtskih plačil zdravnikom in zdravstvenim organizacijam lani znašal 17,7 milijona evrov, v Avstriji 140 milijonov, v Nemčiji 605 milijonov evrov, v Veliki Britaniji 551 milijonov evrov, v ZDA pa celo 7,2 milijarde evrov, kažejo nekatere zbirne javne objave.

Organizacije, kot so bolnišnice, zdravniški espeji in podjetja ter tudi njihova društva in združenja, objave zneskov plačil ne morejo preprečiti, medtem ko so zdravniki kot fizične osebe poimensko in po zneskih razkriti samo, če dajo farmacevtski družbi soglasje za javno objavo. Za zdravnike, ki ne dajo soglasja, farmacevtske družbe objavijo le zbirne zneske plačil. Praksa kaže, da večinoma dajejo soglasja tisti zdravniki, ki dobijo letno le nekaj sto evrov, ne pa tisti, ki od farmacevtske industrije dobijo največ.

V Sloveniji z objavo zneskov prejetih od inovativnih farmacevtskih družb soglaša približno tretjina zdravnikov (33 odstotkov). Manj transparentni kot pri nas so zdravniki v Nemčiji in Avstriji, kjer z objavo soglaša petina zdravnikov, na Hrvaškem le 14 odstotkov, navajajo Finance.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.09.2018 ob 13:12 korupcija gost

      Drugo ime za vse te izobraževanja, raziskave in še kaj je KORUPCIJA !!!!!!!! Farmacija plačuje zdravnikom, da predpisujejo njihova zdravila. Poznam konkretna imena, ki so jedli v lokalih višjega ranga, letovali na morju in raznih termah. Plačalo je farmacevtsko podjetje. LEGALNA KORUPCIJA !!!! Podobno, kot gre kak župan s familijo na dopust. Plačnik pa neko gradbeno podjetje, ki je gradilo določene stvari v občini. Tudi poznam imena! To vse dokazati je sizifovo delo. Ampak to je samo vrh ledene gore!!!!!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.09.2018 ob 15:21 zgodovina gost

        Kaj vam še vedno ni jasno zakaj so nekateri hoteli svojo državo? Delavci pa na zavodu ali za 10 ur dela minimalec.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.