https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Mlade spodbujajo k ohranjanju tradicionalnih obrti

Rakičan, 13.09.2018 ob 6:05  

V sredo, 12. septembra, je v Dvorcu Rakičan potekala novinarska konferenca, kjer so predstavili dosedanje dosežke na lokalnem nivoju med izvajanjem projekta YouInHerit.

Projekt YouInHerit - Vključevanje mladih v inovativno vrednotenje in oživljanje tradicionalnih obrti kot kulturne dediščine, z namenom povečevanja privlačnosti in konkurenčnosti urbanih območij v dinamični dobi, poteka že od junija 2016 in se bo zaključil konec maja 2019. Razvojna agencija Sinergija je v sodelovanju z Občino Beltinci letos zakorakala v zadnjo etapo izvajanja projekta YouInHerit.

V projektu, kjer sodeluje 12 partnerjev iz petih evropskih držav, sta v Sloveniji poleg Razvojne agencije Sinergija in Občine Beltinci tudi Občina Piran ter Pomorski muzej Sergej Mašera iz Pirana. Partnerji so znotraj svojih regij prepoznali tradicionalne obrti, ki izumirajo, in aktivnosti v svojem okolju navezali na to obrt. V Pomurju sta taki obrti mlinarstvo in lončarstvo, na Primorskem solinarstvo.

Marsikje tradicionalne obrti izgubljajo priljubljenost in mladi nimajo velikega zanimanja zanje, medtem ko v turizmu povpraševanje po tradicionalnih produktih narašča. Projekt YouInHerit dela na tem: »da bi preprečili izumiranje teh starih obrti, da bi jih približali mladim, da bi našli neki inovativni pristop, jim dodali neko svežino in tako povečali njihovo priljubljenost pri mlajših generacijah,« pravi Simona Roudi predstavnica Razvojne agencije Sinergija.

RIS Dvorec Rakičan je kot zunanji izvajalec v sklopu programa YouInHerit izvajal različne aktivnosti. »Prva faza aktivnosti je bila priprava gradiva za usposabljanje. Gradivo smo pripravili za izvedbo dveh teoretičnih in dveh praktičnih delavnic, ki smo jih naslovili z Dediščina je naša, Dediščina je večna, Nove zgodbe, nove priložnosti in pa Ko preteklost sreča prihodnost.« je povedala predstavnica RIS Dvorca Rakičan Natalija Cigut, ter dodala: »Te delavnice so bile namenjene predvsem lokalnim oblastem ter tistim, ki se dnevno ukvarjajo s kulturno dediščino, kot so predstavniki muzejev in drugih ustanov.«

V samem Dvorcu Rakičan so izvedli tudi lončarske delavnice, kjer so se mladi lahko spoznali z osnovami lončarstva. Razvit je bil koncept Mlinarsko-Lončarske poti v Pomurju o katerem je izdelana tudi brošura, ki zajema informacije o mlinih in lončarjih v Pomurju. Ena od aktivnosti pa je bila tudi info točka na mednarodnem festivalu v Beltincih, kjer so med obiskovalce širili informacije o projektu ter mlade spodbujali k aktivnemu udejstvovanju v procesu ohranjanja kulturne dediščine.

Milan Kerman, župan Občine Beltinci je spregovoril o sodelovanju Občine Beltinci v projektu in povedal: »Tu smo videli en izziv medgeneracijskega sodelovanja, kjer starejši prenesejo tradicijo na mlajše, ti pa s svojimi idejami ter drugačnimi znanji, te zgodovinske stvari, to dediščino lahko nadgradijo.«

Novinarski konferenci je sledil prikaz lončarske obrti, kjer so mladi sedli za vreteno in se preizkusili spretnost rok pri oblikovanju lončarskih izdelkov, pridružil pa se jim je tudi Beltinski župan.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.