https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: S simpozijem in slavnostno akademijo obeležili 110. obletnico rojstva Miška Kranjca

Velika Polana, 15.09.2018 ob 10:00  

V petek, 14. septembra, so v Veliki Polani ob 110. obletnici rojstva Miška Kranjca pripravili simpozij in slavnostno akademijo.

Praznovanje pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja se je začelo dopoldne z znanstvenim simpozijem Poetika, poetičnost in podoba v delih Miška Kranjca.

Na simpoziju so Miška Kranjca predstavili iz literarnega, slavističnega, umetnostnozgodovinskega, antropološkega ter spominskega vidika. Predavalo je sedem uglednih predavateljev in predavateljic, med katerimi sta bila tudi Kranjčeva sinova, Miško Kranjec ml. in Matjaž Kranjec. O simpoziju je narejen tudi zbornik, kjer so zbrani izvlečki vseh predavanj.

Popoldne je na Kranjčevi domačiji bila slavnostna akademija. Prisotne je najprej pozdravil župan Občine Velika Polana mag. Damijan Jaklin. »Kdor živi v spominu drugih ni mrtev, je samo oddaljen. Mrtev je tisti, ki ga pozabijo.« je v pozdravnem nagovoru citiral misleca Kanta, in dodal »Vaša udeležba na današnji akademiji in ostalih dogodkih Miškovega leta je dokaz, da Miško Kranjec ni mrtev, ampak je tu med nami.« Osrednji del svojega nagovora je zato posvetil pisatelju samemu, ga nagovoril ter mu kar v domači prekmurščini opisal »ka se kaj pri nas godi«.

Slavnostni govornik, predsednik Državnega zbora RS mag. Dejan Židan, je v svojem govoru o Kranjcu povedal: »Miško Kranjec je bil prvi, ki je literaturo uporabil za spoznavanje sicer geografsko in zgodovinsko oddaljenega Prekmurja. S pomočjo svojih del je odprl vrata v Prekmurje in njegovo dušo.« Ob tem pa je poudaril, da je Kranjec s svojim delom v slovensko književnost in tudi slovensko zavest vnesel Prekmurje, kot nepogrešljiv del slovenske dežele in s tem »to manj poznano in spokojno prekmursko pokrajino približal širši slovenski javnosti.«

Nekaj besed je na slavnostni akademiji povedal tudi podpredsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Šarotar, ki je bil odgovoren za pripravo dopoldanskega znanstvenega simpozija.

Med prireditvijo so dogajanje z glasbo in recitiranjem popestrili cimbalist Andi Sobočan, Oktet Belmura, učenci OŠ Miška Kranjca Velika Polana, učenci Glasbene šole Lendava in učenci Glasbene šole Beltinci.

Slovesnosti so se udeležili tudi drugi gostje iz okolice in od daleč, kot so akademik dr. Boštjan Žekš svetovalec predsednika RS Boruta Pahorja, poslanec Državnega zbora Jožef Horvat, župan Občine Dol pri Ljubljani mag. Janez Tekavc ter predstavniki drugih pomurskih občin in člani Kranjčeve družine. Prireditev je povezovala Urška Horvat Ritlop.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.09.2018 ob 11:06 sodček gost

      Poslanec Jožef Horvat se povsod zraven prihruli kjer je kaj za požreti in spiti. Nima že dovolj velikega soda na sebi?

      13 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.09.2018 ob 11:47 DEBELI FUKJENEC gost

      Če je bil Miško Kranjec velik komunist ( po pisanju nekaterih ) kaj potem poslanec Horvat tu dela??? Prišel slikat, jest in pit???

      17 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.09.2018 ob 7:19 gost

        Pisatelj Miško Kranjec (1908-1983), doma iz Velike Polane, je Danijela Halasa ovadil kot enega glavnih "begovcev", pripadnikov bele garde v Prekmurju, čeprav je zgodovinsko dejstvo, da belogardizma v Prekmurju sploh ni bilo. Dobre štiri mesece po Kranjčevi ovadbi Pokrajinskemu komiteju KP Slovenije, je Martin Žalig, privrženec in učenec Miška Kranjca, "neko noč po novem letu 1945" v gomiliški šoli, župnija Turnišče, predlagal likvidacijo dekana Ivana Jeriča in župnika Danijela Halasa

        10 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.09.2018 ob 20:14 odranci gost

      Dva nadüjtiva koršmit in cerkveni Horvatek . Da bi strejla v njiva vdarila .

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.09.2018 ob 22:34 TABU gost

      Ali je res, da je bil Miško Kranjec (pa neki Žalik) povezan z umorom Danijela Halasa!? A je res Kranjec predlagal likvidacijo Halasa? Tudi o nekih Hotižanih, ki bi naj vedeli vse podrobnosti (ali celo sodelovali v likvidaciji) se je govorilo. Zanimivo, da je po tolikih letih to še vedno tabu tema.

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.09.2018 ob 12:50 mostje gost

      Eni še živijo,ki baje znajo dosti resnice o Kranjcu in z kom je sodeloval

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.09.2018 ob 15:40 trnje gost

      Vej še prej dosti krvavij bajonetov je skritij po podstrešjaj po Pomurju z katerimi so domačini dali klati partizane .Marsi kaj še nej vü prišlo ka so eni sodelovali z švabami in izdajali svoje sosede .

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.09.2018 ob 22:57 Pfg+ gost

      glavno je ka je bil Židan na prireditvi, mogoče je ta veterinar katero kravo oplodil mimogrede?

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.09.2018 ob 11:47 žižki gost

      Itak ka Horvat misli resno. Te kda hodi po raznih prireditvah in tam drži svojo faco v prvi vrsti, da ga poslikajo. Tudi Židan ni nič drugačen. Neprecenljivo je, ko vidiš Jaklina in Horvata na obletnici enega največjih komunistov v Prekmurju. Cerkveni že na levi žicajo volilce.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.