https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.ris-dr.si/
http://www.zniders.com/

LOKALNO

FOTO in VIDEO: Mladim prijazna občina Kobilje

10.10.2018 ob 6:00  

V objemu mogočnih gozdov in skrbno obdelanih vinogradov, leži prijetna prekmurska vas Kobilje. O vasi, ki je obenem tudi občina, nam je več povedal župan Robert Ščap.


»Dolga veriga preteklosti nas je pripeljala do vrat prihodnosti. Upamo, da bodo ta vrata vodila spet v lepo in veliko dobo, ki se je že vnaprej veselimo. Svet je namreč postal majhen in ljudje iz skromnih vasi lahko posegajo v svetovne dogodke.« (P. Pavel Berden DJ, 25. 9. 1968) S tem citatom je začel župan, ki pravi, da so se ob ustanovitvi Občine porajale skrbi, ali bodo kot mala občina lahko zagotovili vse tekoče potrebe občanov in kraja ter našli opcijo za usmeritev Kobilja na pot razvoja, napredka in ponovne revitalizacije. Danes lahko z veseljem ugotavljamo, da so uspeli s skupnimi močmi veliko narediti.

Foto: Župan Robert Ščap

Nezadolženost Občine

Po poplačilu obveznosti iz predhodnih let, lahko s ponosom ugotovimo, da spadamo med nezadolžene občine, ob izvzemu likvidnostnih sredstev, ki jih moramo založiti za izvedbo projekta in jih po realizaciji projekta dobimo refundirane.

Foto: Pogled na središče vasi iz bližnjega vinograda

Negativni demografski trendi

Demografski trendi v Sloveniji sledijo evropskim in žal Kobilje ni izjema. Imamo pa možnost poskusiti vplivati na te negativne trende in jih ublažiti oziroma delno prestaviti v prihodnost s posameznimi aktivnostmi in sprejetimi ukrepi. Zavedajoč se problematike, Občina Kobilje deluje v smeri ublažitve negativnih demografskih trendov in spada po številu spodbud ter ukrepov, kakor tudi po finančni višini stimulacij med vodilne občine v Sloveniji.

Foto: Klopotec v Kobilju doprinese k pristni izkušnji idilične vasi

Mladi, gospodarstvo in izobraževanje

Občinske spodbude so usmerjene v pomoč pri problematiki reševanja prvega stanovanjskega problema mladih in drugih občanov, v spodbude zaposlovanja in gospodarskega udejstvovanja na področju Občine Kobilje, v spodbude pri izobraževanju mladih in njihovo čim boljšo konkurenčnost.

Foto: Igrišče, ki bo doživelo prenovo

Razvitost na visokem nivoju

Infrastrukturno smo dosegli zavidljiv nivo, imamo urejeno vodovodno in kanalizacijsko omrežje, optiko smo pripeljali do vsakega gospodinjstva, imamo vzpostavljen signal vseh operaterjev. Urejene so tudi ceste, kvalitetna šola in vrtec, imamo nove trgovinske prostore s pošto ter pripravljene investitorje za zagon dejavnosti v obrtno podjetniški coni.

Foto: Mobilni oddajnik v Kobilju

Na demografske trende v občini odgovarjamo z naslednjimi stimulacijami:

 • Subvencija upravičencev pri reševanju stanovanjskega problema v višini 1500 €

 • Oprostitev plačila komunalnega prispevka

 • Oprostitev nadomestila za stavbno zemljišče za dobo 5 let

 • Subvencija glede na število otrok v mladi družini ob vpisu prvega otroka v šolo do 500 €

 • Pomoč brezposelni osebi za samozaposlitev do 500 EUR

 • Pomoč delodajalcu za zaposlitev brezposelne osebe za nedoločen čas do 500 €,

 • Pomoč delodajalcu za zaposlitev osebe iz določenega v nedoločen čas znaša do 100 €.

 • Investicije na območju Kobilja do 2000 €

 • Stimulacije dijakom in študentom za dokončanje posameznega letnika izobraževanja

 • Stimulacija za novorojenčke v višini 250 €

 • Nakup  gradbenih parcel za namensko gradnjo za mlade družine 

Da bi zagotovili ustrezno kvaliteto življenja naših občank in občanov ter bili privlačni za priseljevanje smo bili angažirani na različnih področjih, več o tem pa izveste v prihodnje.

Video

Za vas smo pripravili tudi kratki predstavitveni video o občini Kobilje.

Več fotografij v spodnji galeriji...

  Fotogalerija