https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Prekmurska glasbena skupina Êdna nastopila v MIKK-u

Murska Sobota, 01.10.2018 ob 6:05  

V MIKK-u v Murski Soboti je v soboto, 29. septembra zvečer nastopila prekmurska glasbena skupina Êdna, ki jo sestavlja pet mladih glasbenikov, prav tako pa so izdali prvi album z naslovom Ajnc, cvaj, draj.

Glasbena skupina Êdna, katerega ime izhaa iz prekmurski izraz za ENA) predstavlja pet glasbenih svetov, združenih v edinstveno celoto, ki jo povezuje neverjetna glasbena kemija in strast umetniškega ustvarjanja. Skupina Êdna predstavlja pet glasbenih svetov, združenih v edinstveno celoto, ki jo povezuje neverjetna glasbena kemija in strast umetniškega ustvarjanja. Skupino Êdna sestavljajo člani Tjaša Cigut – vokal in klavir, Luka Sraka – kitara, Luka Ščavničar – kontrabas, Jasmina Dajčman – saksofon ter Blaž Korez – tolkala.

Zgodba Êdne se piše od leta 2014, ko je izšla Tjašina zgoščenka Edno takšo bi rad. Mlade glasbenike je navdušila stara glasbena zapuščina s področja Prekmurja in Porabja. Ljudske pesmi v njihovi izvedbi dobijo novo unikatno preobleko. Osrednja tema v izbranih pesmih je ženska, zlasti pesmi ponujajo uvid v njen položaj v družbi v preteklosti, predvsem v smislu spoznavanja in razumevanja medosebnih odnosov.

Skladbe so s svojo močno sporočilnostjo in modernim glasbenim izrazom povezale uveljavljene mlade profesionalne glasbenike (akademski glasbeniki, učitelji, psihologi) iz štajerske in pomurske regije, ki se uveljavljajo na različnih glasbenih področjih (etno, klasika, jazz, rock, fusion …). Vsak izmed članov skupine vpleta v glasbeno izvajanje Êdne svoje glasbene izkušnje in znanja, skupaj pa tvorijo pomlajeno arhaično podobo, ki tako zelo prija ušesom, poslušalca popelje v druge dimenzije in neverjetno pomirja ter kot celota navdušuje.

Êdna se je predstavila v slovenskem paviljonu na svetovni razstavi EXPO v Milanu, nastopila na 27. Mednarodnem festivalu noči v Stari Ljubljani, Jenamena festu v Črenšovcih in večkrat tudi v Porabju in v Avstriji. Êdna je tudi nagrajenka razpisa Ljudska je kul, ki ga je objavil Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (2016).

Odzivi poslušalcev so zelo pozitivni, kot je povedala ena izmed poslušalk, je skupina Êdna vse v enem paketu: mladost, izvirnost, ustvarjalnost, vrhunska glasbena izvedba, človeška toplina in iskrenost … Êdna je v pričakovanju izida prvega albuma z naslovom Ajnc, cvaj, draj. Kot se predstavijo člani zasedbe je Êdna kreativni glasbeni “stroj” za izjemno proizvodnjo mešanice ljudske pesmi, izvirnosti in glasbene kreativnosti brez meja.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.