https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Razstava 444 km Mure v domačem pristanu

Gornja Radgona, 04.10.2018 ob 10:00  

V ponedeljek, 1. oktobra, so v Kulturnem domu Gornja Radgona ob osrednji prireditvi, občinskem prazniku odprli razstavo z naslovom 444 km Mure v domačem pristanu v Gornji Radgoni. Razstavljenih je 25 umetniških del, ki so jih ustvarili umetniki iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije. 


Likovna dela so nastala v okviru 14. mednarodne likovne kolonije, ki hkrati obeležuje 20-letnico Likovnega društva Gornja Radgona. Razstava je v podporo kampanji Rešimo Muro! Dela so že predstavili  v avstrijski Radgoni z razstavo na prostem ter avgusta v galeriji občine Sveti Martin na Muri. Kolonija je bila izpeljana ob podpori JSKD za kulturne dejavnosti Republike Slovenije. Predsednica Likovnega društva Gornja Radgona, Tatjana Mijatović je ob odprtju spomnila na prvega predsednika Zlatka Šajharja in prvo predsednico Evo Žula ter poudarila povezanost domačin in tujih umetnikov. 

Strokovno je umetnike podprl dr. Matjaž Duh in med drugim zapisal naslednje. “Tako za člane Likovnega društva kot za druge ljubitelje narave velja Mura za nekaj posebnega, mističnega in skoraj eksotičnega, kot pravijo domačini. Pravijo tudi, da je Mura taka reka, da se najprej hodi k njej, potlej pa se jo nosi s sabo.” Župan občine Gornja Radgona, Stanko Rojko je podprl prizadevanja za ohranitev Mure. Upa, da država ne bo imela načrtov z reko Muro tudi takrat, ko bo dovolj denarja za ohranitev tamkajšnje narave.