https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ob svetovnem dnevu učiteljev znani dnevi za stavko

05.10.2018 ob 11:00  

Danes, 5. oktobra, obeležujemo svetovni dan učiteljev. Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) pa je včeraj napovedal tridnevno stavko v decembru, če do takrat z vlado ne dosežejo dogovora o stavkovnih zahtevah.

5. oktober je bil kot svetovni dan učiteljev določen že leta 1993 na Mednarodni konferenci o izobraževanju v Ženevi. Ta dan so izbrali, ker sta na ta dan leta 1966 UNESCO in Mednarodna organizacija dela (ILO) v Parizu sprejela Priporočila o položaju učiteljev, ki veljajo še danes.

Dan učiteljev praznujejo v nekaj več kot sto državah sveta, v Sloveniji smo ga prvič obeležili že leta 1994, letos pa ga praznujemo že 25. leto zapored.

Tema letošnjega dneva učiteljev je Pravica do izobrazbe je tudi pravica do usposobljenega učitelja. Letos namreč obeležujemo tudi 70. obletnico sprejema Univerzalne deklaracije o človekovih pravicah, med katerimi je kot ena temeljnih pravic prepoznano tudi izobraževanje.

Dan pred svetovnim dnem učiteljev se je na izredni seji sestal glavni stavkovni odbor Sviza. V sindikatu opozarjajo, da so v Sloveniji plače učiteljev na vseh ravneh izobraževanja slabše od povprečja Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) in tudi nižje od plač primerljivo izobraženih zaposlenih v drugih poklicih. Boj za izboljšanje plač in ustrezno vrednotenje dela v vzgoji in izobraževanju, ki so ga začeli pred letom dni se zato nadaljuje.

Sklenili so, da če do konca novembra z vlado glede stavkovnih zahtev izobraževalcev ne bo dosežen dogovor, bodo 4., 5. in 6. decembra nadaljevali stavko, stavkovne dneve pa bodo nato ponavljali vse do izpolnitve zahtev. Šolniki so letos že stavkali 14. februarja in 14. marca.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.10.2018 ob 12:11 Godžiro gost

      Sploh se še niso sestali z vlado , sploh še ne vedo , kako bodo potekala pogajanja , pa že grozijo z stavko , non stop eno samo izsiljevanje .

      11 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.10.2018 ob 16:52 Urska gost

      Pravilno, morajo zahtevati, kar jim pripada. Kradljivim dohtarjem vsi popuščajo, učiteljem, ki so vas izobrazili, pa odrekajo, kar jim je bilo odvzeto in nikoli vrnjeno!!!!!!

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.10.2018 ob 17:31 učiteljica gost

      Ne bom stavkala v nobenem primeru.

      5 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.10.2018 ob 18:16 Teja gost

      Če je učitelj pasiven, so učenci še bolj! Zbudi se, učiteljica, pokaži širino, pripadnost, zavedanje!!

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.10.2018 ob 9:07 Godžiro gost

      Dobri so ti školniki , sploh se še niso začeli pogajat , sploh še ne vedo , kako bodo potekala pogajanja , pa že grozijo z stavko , skratka eno samo izsiljevanje .

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.10.2018 ob 22:30 gnili štruklji gost

      Urska očitno ne prevereš kaj kdo napiše. Ali mogoče ne razumeš? En pred teboj je lepo napisal, da se še sploh niso sestali in že ene same grožnje. Štrukelj ne ve drugo, kot groziti. Le kje ima ta človek kulturo dialoga??? Na vladi so lepo povedali, da si želijo, da se zadeve uredijo v vsestransko korist. Ampak Štrukelj je že grozil, ko se nova vlada še sploh ni formirala. To pokaže vse!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.