https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Grajske trgatve se je udeležil tudi župan

07.10.2018 ob 10:15  

Na sončno sobotno jutro, 6. oktobra, so se člani Turističnega društva Negova-Spodnji Ivanjci zbrali na gradu Negova in opravili grajsko trgatev. Trgatve se je udeležil tudi župan in hkrati tudi domačin, Stanislav Rojko. Pri trgatvi so pomagali tudi otroci. Pridelano vino ni namenjeno prodaji in bo uporabljeno za potrebe društva.

Z dogodkom, grajsko trgatvijo TD Negova-Spodnji Ivanjci ne želi samo obujati starih običajev in opravil, temveč se zavzema tudi za prenos te tradicije na mlajše člane. Ob tem so se otroci lahko preizkusili v trganju grozdja, nošenju lesenih brent oziroma škafov in spoznali naloge "putarja".

 

Tik pod obzidjem negovskega gradu raste predvsem jurka oziroma jorka. Kljub strmemu terenu, obilici dela, med trgači ni zmanjkalo nasmejanih obrazov. Dani Rajh je s harmoniko dodatno poskrbel za dobro vzdušje na trgatvi.

Župan Občine Gornja Radgona, Stanislav Rojko je najprej pozdravil zbrane ob preši in se z manjšim lesenim škafom odpravil v nižje ležeče "obrajde". Člani TD Negova-Spodnji Ivanjci so prikazali tudi mečkanje grozdja, ki so ga nekoč opravljali bosi. Zanimivo je, da so pri mečkanju grozdja že od nekdaj sodelovale le predstavnice nežnejšega spola. Delo ob preši in v kleti je večinoma v domeni moških. 

Danes je ob modernejši tehnologiji stiskanje grozdja poteka veliko lažje in hitreje. Nekoč je "prešanje" oziroma stiskanje grozdja veljalo za velik družabni in celonočni dogodek, na katerem so moški spregovorili o vinu, letini in še marsičem. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.