https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Čas slastnih kostanjev

Murska Sobota, 27.10.2018 ob 16:00  

Jesenski okusen gozdni plod kostanj ima veliko pozitivnih učinkov za naše zdravje. Ima tudi veliko hranilnih vrednosti. 


Kostanji so rjave barve, okrogle ali ploščate oblike in brez vonja. Zorijo v mesecu oktobru in v začetku novembra, shranjeni pa so v bodičastem ovoju (bodicah), v katerem so lahko trije kostanji. Imajo zdravilne lastnosti za naše zdravje, in sicer: krepijo imunski sistem, krepijo kosti, znižujejo krvni tlak, izboljšujejo nam zdravje črevesja in prepričujejo kronične bolezni. Kostanje pa lahko uživajo tudi sladkorni bolniki. Kostanjem se naj izogibajo ljudje, ki imajo alergijo na oreščke.

     

Imajo tudi veliko hranilnih vrednosti. Vsebujejo pozitivne maščobe, antioksidante, minerale, visok delež vlaknin, vitamine in tudi druga pomembna hranila, ki kostanje uvrščajo med zdrava živila. Naše telo obogatijo tudi s fosforjem, kalijem, folno kislino in drugimi pomembnimi elementi. Vsebujejo tudi veliko ogljikovih hidratov, največ škroba, 6 odstotkov beljakovin in skoraj nič maščob.

Pozitivne lastnosti kostanjev:

  • Imajo bogat vir enkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki znižujejo holesterol (LDL) in zvišujejo dober holesterol (HDL). Zato so pomembni za zdravje srca.
  • Uravnavajo krvni tlak.
  • Prepričujejo kronične bolezni.
  • Izboljšujejo pomnenje.
  • Imajo manjšo kalorično vrednost. 
  • Ne vsebujejo glutena.
  • Prepričujejo sladkorno bolezen, saj imajo visoko vsebnost vlaknin (81 g na 100 g) in veljajo za živila z nizkim glikemičnim indeksom, kar pomeni, da počasneje dvignejo raven sladkorja v krvi.
  • Imajo visoko vsebnost vitamina C in drugih antioksidantov, ki krepijo imunski sistem.
  • Uravnavajo gostoto kosti.

 

Kostanje lahko pečemo, kuhamo, lahko naredimo kostanjev pire s smetano ali sladoledom. 

Zanimivost: 100 gr pečenega kostanja ima približno 250 kalorij, 100 gr kuhanega kostanja pa ima 170 kalorij. 

 Kostanjev med, akacijev med in cvetlični med

Kostanjev med

Če imate bolečine v grlu, vnetje dihal ali druge težave v predelu dihal, si privoščite kostanjev med. Kostanjev med je temnejši, ima ostrejši in bolj grenak okus, vendar pomaga pri lajšanju zdravstvenih težav bolj kot katerikoli drugi med. Med drugim pomaga tudi proti depresiji in stresu, pomaga pa tudi jetram pri razstupljanju telesa. Kostanjev med zaužijemo po potrebi eno žličko zjutraj na tešče in eno žličko zvečer pred spanjem. 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.