https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Slovesno ob spominskem dnevu Mestne občine Murska Sobota

Murska Sobota, 14.10.2018 ob 21:00  

Danes, 14. oktobra 2018, je v Gledališču Park Murska Sobota, potekala slovesnost ob spominskem dnevu Mestne občine Murska Sobota.

14. oktobra 2018, je v Gledališču Park Murska Sobota, potekala slovesnost ob spominskem dnevu Mestne občine Murska Sobota. Slavnostni govornik je bil župan Mestne občine Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek. Na slovesnosti pa je bil koncert Partizanskega pevskega zbora. 17. oktober, je bil nekoč praznik velike občine Murska Sobota, ki je bila pozneje razdeljena na 12 samostojnih občin. Mestna občina Murska Sobota ta praznik obeležuje kot spominski dan. 

˝Spominski dan Mestne občine Murska Sobota, je vsako leto priložnost, da se kot skupnost spomnimo na pomurski osvobodilni boj. Spominjamo se začetnikov uboroženega upora proti okupatorju, ki so v tem delu, takrat raztrgane domovine pričeli z osvobodilno akcijo, in zato v oktobru 1941 tudi dali svoje življenje. Zato poklon in slava Štefanu Kovaču, Aliiju Kardošu in Štefanu Cvetku, pionirjem našega boja za svobodo. Spominjamo se drugega vala narodno osvobodilnega gibanja v Prekmurju v oktobru leta 1944, ko se je osvobodilni boj že močno zakoreninil v zavesti in odločnosti ljudi. V zasedbi sta takrat padla partizana in narodna heroja Dane Šumenjak in Alojz Kosi,˝ je povedal župan Mestne občine Murska Sobota, dr. ALeksander Jevšek.

˝Sobota je danes drugačna. Smo eno od dvanajstih razvojno najbolj prodornih občin v Sloveniji. Povečuje se zaposlenost, zmanjšuje se brezposelnost. Družinska podjetja krepijo svoje naložbe, v občini imamo nove investitorje. Kot skupnost skrbimo drug za drugega. Tudi z obsežnimi programi za otroke in mladino, za družine in starejše, za invalide in za manjšine, za šport in za kulturo. Postajamo privlačna in prepoznavna turistična destinacija. Skrbimo za skladni razvoj celotne občine in vseh naselij. Smo središče regije, s katero smo vedno bolje povezani, s cestami in skupnimi projekti. Doma in v Evropi postajamo prepoznavni po dobrih stvareh. Mursko Soboto spreminjamo skupaj. S prenovo in živahnim utripom mestnega središča, mestu vračamo življenje. Razvijamo dobre odnose v mestu, v regiji, v državi in v mednarodnem prostoru,˝ je na slovesnosti povedal župan Mestne občine Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek.

Župan Mestne občine Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek, je še povedal: ˝Zelena prestolnica Pomurja. Pametno mesto, ki s svojimi storitvami celovito odgovarja na potrebe in pričakovanja občank in občanov. Trajnostno mesto, ki budno gospodari, da ustvarja najširše razvojne učinke v dobro celotne skupnosti. Mesto, ki ga načrtno razvijamo tako, da izboljšujemo pogoje za kakovost življenja vseh, da Murska Sobota postane mesto, v katerega se bodo mladi vračali. To je naša vizija, to je naša smer, to so naše vrednote.˝

Partizanski pevski zbor je bil ustanovljen 20. aprila 1944 v vasi Planina na Črnomljem, pod imenom Invalidski pevski zbor. Prvi zborovodja je bil prof. Karol Pahor. Zbor je imel že med vojno preko 200 nastopov. Partizanske pesmi so poleg zbora peli partizani v bojih, ko so jurišali na sovražnikove postojanke, peli so jih po končanih spopadih, da bi znova strnili vrste in se s pesmijo poslovili od padlih tovarišev. 

Partizanski pevski zbor danes šteje 35 pevcev. Od konca maja 2017 pa ga vodi prof. Iztok Kocen. Partizanske pesmi in pesmi upora so se zapisale v srca mnogih Slovencev, ki jih še danes s ponosom pojejo. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.10.2018 ob 22:15 sobočanec gost

      župon je dober govorec , venor laže .... nakloda ...

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.10.2018 ob 0:05 sd gost

      Čudno da soboška občina izgublja število prebivalcev že leta, Jevšek pa sadi rožice...... Če ne bi debelo lagal, kot počne večinoma, bi mu človek za govor dal petko.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.10.2018 ob 0:17 celec gost

      ge san se odloučo ka mo zdaj na pomurci jevšekof servis. pa skše stare dedeke pa gospe v debeloj penziji mo gor davo. štomi ka more? nej san kak štuhejc šteri si eksistenco rešavle ka man ge puno pejnezof pa x bmv

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.10.2018 ob 0:27 SAVAŠ gost

      No eto ga na, Jevšek je nagovoril Jagodni izbor Sobota-Varoša. Pravlica je bila zanimiva, ka vsi tak lepo poslujšajo.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.10.2018 ob 2:35 gost25 gost

      Tou je varaš samih mladih lidi, tu se ogromno fsega dogaja.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.10.2018 ob 4:21 ha ha gost

      http://vfokusu.com/post/430843/predvolilni-nahrbtnik-nezakonitosti-in-korupcije-soboskega-zupana-aleksandra-jevska-pri-kpk

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.10.2018 ob 4:23 sd samo denar gost

      ka to desus kaj mel ? enega ne vidim ka bi bil menje kak 60 let star :-)

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.10.2018 ob 20:46 mako gost

      Samo še kučan in židan falijta.Komunisti

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.