https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Na vzhodnem delu Slovenije največ nezdravega prehranjevanja

16.10.2018 ob 9:00  

Mesec oktober je že več let posvečen hrani, saj 16. oktobra obeležujemo svetovni dan hrane.

Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) ob dnevu hrane s sloganom »#BrezLakote« opozarja na vse večji prepad med razvitim in nerazvitim svetom. V najnovejšem poročilu namreč ugotavlja, da po obdobju upadanja svetovne lakote, ta sedaj ponovno narašča. Več kot 820 milijonov ljudi danes trpi zaradi kronične podhranjenosti. Ti povečini prihajajo iz držav v razvoju, kjer živijo v ruralnem območju.

Tako, kot obstajajo v svetu razlike v dostopnosti do hrane, v Sloveniji beležimo neenakosti v zdravem prehranjevanju zaradi socio-ekonomskih razlik. Raziskava Z zdravjem povezan vedenjski slog prebivalcev Slovenije, ki so jo v letu 2016 izvedli na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je pokazala nekatere ugodne trende na področju prehranjevanja. Povečuje se namreč delež ljudi, ki vsakodnevno uživajo zelenjavo in redno zajtrkujejo, zmanjšuje pa se delež prebivalcev, ki uživajo sladkane pijače.

Foto: NIJZ

Kljub temu pa se v povprečju še vedno vsak drugi odrasli prehranjuje pretežno nezdravo, kar dve tretjini odraslih pa se soočata z dejavniki tveganja nezdravega življenjskega sloga, ki predstavljajo vzrok prezgodnje obolevnosti in umrljivosti. Posebej nezdravo se prehranjujejo moški, mlajši odrasli, manj izobraženi in socialno-ekonomsko ranljivejši.

Razlike v zdravem prehranjevanju se kažejo tudi geografsko, saj je več nezdravega prehranjevanja na vzhodnem delu Slovenije. Podobno temu se kažejo tudi velike regijske razlike v deležu čezmerno prehranjenih in debelih. Vzroki za takšno stanje so najverjetneje povezani s socialno-ekonomskimi razlikami, izobrazbeno strukturo in tudi z razvojno deprivilegiranostjo posameznih okolij.

Z Nacionalnim programom o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015 – 2025 želi država izboljšati prehranske navade (povečati uživanje sadja in zelenjave, rib, polnozrnatih žit in žitnih izdelkov in zmanjšati vnos trans maščob, nasičenih maščob, sladkorja in soli) in gibalne navade prebivalcev od najzgodnejšega obdobja življenja do pozne starosti. 

Največ pozornosti ob tem posveča ranljivejšim skupinam, kot so tisti z najmanj dohodki in otrokom iz družin z nižjim materialnim standardom, s ciljem, da se vsem omogoči življenje v okoljih, ki zagotavljajo zdravo prehranjevanje in redno telesno dejavnost.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.10.2018 ob 11:16 zgodovina gost

      Madžarska kuhinja.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.10.2018 ob 14:05 bograč gost

      Ehhh, naj ne serjejo. Tako raziskavo lahko dela kakšna mlada frajla, ki prisega na vegi hrano in še nikoli ni bila dlje od FDV in Ljubljane. Poznam ljudi, ki so stari dobro čez 80 let in so vse življenje jedli močno hrano. Zaseka, meso iz tűnke, pohane pišcance, gibance, zvitke, potice, pogače... Tudi kozarček ali dva so si spili in kakšno žganico zjutraj. Gibat se je treba, gibat!!! In seveda ne prtiravat pri hrani in pijači.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.