https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

To so novosti na področju pravic iz zdravstvenega zavarovanja

Murska Sobota, 19.10.2018 ob 6:00  

V soboto, 13. oktobra 2018, so stopile v veljavo nove določbe Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja. Prinašajo mnogo pozitivnih novosti. Najbolj odmevna je širitev pravice glede zobnih vsadkov in belih zalivk.

 

V skladu z Uredbo (EU) o živem srebru je namreč na novo določen standardni material za zalivke na mlečnih zobeh ter na zobeh otrok do 15 leta starosti, nosečnic in doječih mater, in sicer je to kompozit, amalgam pa le, če je to nujno potrebno zaradi zdravstvenih razlogov zavarovane osebe, kar oceni pooblaščeni zobozdravnik. Pravila uvajajo tudi pravico do zobnega vsadka, vendar do tega ni upravičen vsak zavarovanec le zaradi manjkajočega enega zoba ali nekaj zob, ampak le v primeru  ko ni mogoče izvesti ustrezne rehabilitacije z drugimi zobnoprotetičnimi pripomočki in ob pogoju izjemnih zdravstvenih stanj, ki jih določajo Pravila (npr. ko je stanje posledica tumorjev v ustih, na glavi ali vratu, v primeru razvojnih anomalij kosti, obsežna atrofija čeljusti). Tudi v večini teh izjemnih primerov je število zobnih vsadkov omejeno, in sicer na 4 zobne vsadke v zgornji in dva zobna vsadka v spodnji čeljusti.

Ali so izpolnjeni pogoji za zobni vsadek, ugotavlja specialist stomatološke protetike, h kateremu pacienta napoti osebni zobozdravnik. Za najzahtevnejša stanja bodo lahko zobne vsadke vstavili le na terciarni ravni, torej le na stomatološki in maksilofacialni kliniki. V primeru atrofije spodnje čeljusti bo 2 vsadka lahko vstavil specialist oralne kirurgije na sekundarnem nivoju. Določbe, ki se nanašajo na pravico do zobnih vsadkov se bodo začele uporabljati šele čez eno leto, vendar bo po enakih pogojih Zavod odločal o tovrstni rehabilitaciji po posebnem postopku (na podlagi 259. člena Pravil). V primeru, če si zavarovana oseba na lastno željo samoplačniško vsadi zobni vsadek, za katerega niso izpolnjena zdravstvena stanja po pravilih, se ta samoplačniško vsajen zobni vsadek šteje kot lastni zob. Izjema je v primeru, če zavarovana oseba zaradi tega ne bi bila upravičena do zobnoprotetičnega pripomočka. 

 

Na področju zdraviliškega zdravljenja je bila dodan novi razlog za odlog začetka in prekinitev zdraviliškega zdravljenja, in sicer so to lahko tudi opravičljivi osebni razlogi, kot je npr. smrt ali težka bolezen ožjega družinskega člana. Opuščena je bila tudi omejitev uveljavljanja zdraviliškega zdravljenja, če je bila predhodno izvedena obnovitvena rehabilitacija invalidov. S pravili so bile uvedene tudi nekatere novosti na področju medicinskih pripomočkov. Osebe, ki uporabljajo pripomočke, ki se v času trajnostne dobe servisirajo v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja (npr. vozičke), ne bodo več rabile obiskati zdravnika, da bi jim izdal naročilnico za servis, ampak bodo pridobile le predračun dobavitelja in bodo le-tega priložile k pisni vlogi, ki jo bodo posredovale na Zavod. Med pravice so bile vključene tudi nekatere nove vrste medicinskih pripomočkov (npr. trakovi za optično določanje glukoze in ketonov, vakuumska opornica za zdravljenje rane na stopalu) in skrajšane trajnostne dobe nekaterih pripomočkov. Precejšnja prednost za zavarovance je tudi to, da se lahko nova naročilnica izda, če oseba potrebuje nove pripomočke do 10 dni pred iztekom obdobja in količine (v primeru potrošnih materialov) oziroma celo do 30 dni pred iztekom trajnostne dobe prejšnjega pripomočka.

Pravila pa prinašajo tudi omejitve, saj bodo imele v bodoče zavarovane osebe imajo pravico do reševalnega prevoza in potnih stroškov le do najbližjega izvajalca. Še vedno ostaja zakonska pravica zavarovanih oseb do proste izbire zdravstvenega zavoda ali zasebnega izvajalca. Vendar v bodoče nimajo več  pravice do reševalnega prevoza ali potnih stroškov za potovanje k izvajalcu, ki opravlja izključno dejavnost na področju psihiatrije, rehabilitacije, onkologije in ortopedije (npr. za potovanje do Ortopedske bolnišnice Valdoltra), če ta izvajalec ni tudi najbližji izvajalec za določeno vrsto zdravstvene storitve. V primeru, da je zavarovanec iz Pomurja dobil potne stroške za potovanje na poseg v Valdoltri v oktobru 2018, za morebitno kontrolo v novembru 2018 ne bo več dobil potnih stroškov do Valdoltre, ampak le do najbližjega izvajalca, ki je izvaja določeno zdravstveno storitev (npr. do Splošne bolnišnice Murska Sobota ali UKC Maribor), kjer pa je lastna udeležba oz. odbitek  lahko višji od izračunane kilometrine in ne pride do izplačila potnih stroškov.

 

Če zavarovanec iz Pomurja zaradi svojega zdravstvenega stanja ne more potovati z javnim prevoznim sredstvom, niti kot sopotnik v osebnem avtomobilu, mu bo v bodoče zdravnik lahko izdal Nalog za prevoz le do najbližjega izvajalca in ne do izvajalca, ki si ga je pacient izbral. Če bo potoval k bolj oddaljenemu izvajalcu, bo za razliko med tem in najbližjim izvajalcem moral doplačati izvajalcu reševalnega prevoza.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.10.2018 ob 0:59 biznis gost

      Banana republjik!!!! Za slabo povprečno plačo 1.250 EUR neto gre v zdravstveno blagajno 3.100 EUR na leto. V 30. letih je človek plačal 92.880 EUR v zdravstveno blagajno. Brez dodatnega zavarovanja. Če prištejemo še dodatno zavarovanje in obresti za vsa leta je znesek krepko čez 100.000,00 EUR !!!!! In sedaj neka gol_zen odloča kaj boš dobil in kaj plačal sam. Dobro se striže slovenske ovce!

      13 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.10.2018 ob 10:49 DEBELI FUKJENEC gost

        biznis, zakaj se že zdavnaj nisi preselili v Ameriko. Tam so nebesa na zemlji. Do doktorja sploh ne prideš, če ne plačaš masten znesek. Da bolnišnično zdravljenje in malo večjo operacijo omenjam. Tam morajo ljudje prodati hišo za operacijo, ki je pri nas samoumevna in zastonj!!! Ljudje opravljajo dva poklica dnevno, da lahko preživijo. Ni

        12 6 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.10.2018 ob 7:56 Godžiro gost

      Ja , ovce je treba jebat , ovne pa ne , ker to je potem že bolano .

      4 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.10.2018 ob 10:53 DEBELI FUKJENEC gost

      Čisto pravilno. Gospoda se je zastonj vozila v Nemčijo, Francijo in po celi Evropi za zdravljenje, ki bi ga lahko opravili pri nas.

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.10.2018 ob 10:55 DEBELI FUKJENEC gost

      Biznis, ne nakladaj nekaj o tridesetih letih!!! Tako dolgo niti naša mlada država ne obstaja. M

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.10.2018 ob 10:58 DEBELI FUKJENEC gost

      Madžarska ti je čisto blizu, tam je vse tako kot ti hočeš. Ne vem kaj čakaš. Preseli se in imel boš to kar hočeš. NE POZABI, DA BOŠ TUDI TI NEKOČ POSTAL STAR IN BOLAN!!! ŽE DANES TE LAHKO DOLETI PROMETNA NESREČA!!! KAJ BOŠ POTEM???

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.10.2018 ob 17:12 Godžiro gost

      Bober ne nakladaj.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.10.2018 ob 20:05 Debela golazen gost

      A lahko kdo to debelo vsevedno golazen odstrani z neta? Prosim!!!

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.10.2018 ob 12:04 DEBELI FUKJENEC gost

        Za razliko od tebe jaz nekaj vem. V Google vpiši Shocking place in downtown Los Angeles. Glej, poslušaj, beri, da boš videl kje in kako živi veliko ljudi v tvoji tako opevani Ameriki. Kje bodo takšni ljudje dobili denar za večjo operacijo v Ameriki, kjer je potrebno vse plačati??? Pogej se desničar. Če kdo hoče na operacijo, zdravljenje, zdravilišče na drugi strani Evrope, si pa naj sam plača prevoz. Pošteno in pravično!

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      03.11.2018 ob 15:10 Lili gost

      Ja, ampak če znaša čakalna doba na operacijo v ms 1 leto, v Valdoltri pa pol leta, greš v Valdoltro verjetno, sami zdaj boš rešilca sam plačal, to pa je lahko presneto drago

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.