https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Aktivnosti projekta Priprava in implementacija LASANTE Goričko

24.09.2018 ob 13:40  

Lokalna energetska agencija za Pomurje, Občina Grad in Ivon d.o.o., so kot partnerji projekta LASANTE Goričko, ki je financiran v okviru LAS Goričko 2020, organizirali brezplačno »Delavnico na temo obnovljivi viri in učinkovita raba energije s predstavitvijo brezplačnih meritev emisij«, ki je bila v petek 21.9.2018 ob 18.00 v Kulturni dvorani Občine Grad.


Na delavnici so predstavili ključne pristope in možnosti na področju varčevanja z energija in prestopa na izkoriščanje obnovljivih virov energije. Prav so udeleženci imeli možnost individualnega svetovanje, preveritve ideje,.. saj so po skupni predstavitvi, bili na voljo strokovnjaki s področja energetike. Predstavljena, je bila tudi možnost izvedbe brezplačnih in popolnoma ne zavezujočih meritev delovanja (emisije, prah, …) peči na lesno biomaso, kar se  izvaja tudi na območju naselja Grad.

 

Foto: Delavnica na temo obnovljivi viri in učinkovita raba energije

Ključni rezultat projekta je namreč Lokalne akcijske skupine akcijski načrt za trajnostno energijo oz. LASANTE, ki je krovni dokument za upravičeno območje LAS Goričko, kjer se  na podlagi evidentiranega stanja, pripravlja akcijski načrt za znižanje CO2 emisij. Gre za prenos dobre prakse, ki je razvita pri Evropski Komisiji in se uspešno implementira pri lokalnih skupnostih na območju celotne Evrope. Nekatere občine z območja LAS so že tudi pristopile h Konvenciji županov in pripravile / sprejele občinske strateške dokumente, s predpostavko, kako bodo znižale CO2 emisije do leta 2020 za najmanj 20%. V tem duhu in v tej smeri je smiselno, da deluje tudi celotno območje LAS, saj bomo v okviru priprave izhodišč prvotno izdelali celoten popis stanja rabe energije, potencialov OVE in izkoriščanja OVE – s ključnim orientacijskim podatkom koliko CO2 emisij imamo na letnem nivoju. Še bolj pomembna je naslednja faza dela, ko bomo izvedli analitiko obstoječih programov in ustrezno začrtali smernice za prihodnost. Vsekakor bo pri pripravi akcijskega načrta ta LASANTE zagotovljena široka in najnižja participacija vseh akterjev, kot tudi komunikacija in vključevanje akterjev na območju LAS.

Proces dela se bo zaključil s pripravo celovitega energetskega programa območja LAS, ki bo odražal dejansko stanje, realno sliko in potenciale in na podlagi konsenza / kompromisa vključenih akterjev,  izoblikovano zeleno mejo izkoriščanja endogenih potencialov območja, kar se bo odražalo v končnem akcijskem načrtu LASANTE. Rdeča nit oz tudi smernice dela bodo maksimalno znižanje CO2 emisij območja, s tem, da je minimalni cilj 20% do leta 2020.

V želji, da se delo in uporabnost samega LASANTE čim bolj umesti v območje LAS, bo izvedena promocija koncepta, kot tudi konkretna implementacija treh identificiranih ukrepov iz nabora v akcijskem načrtu LASANTE. Kot ukrepi so nabava merilnika TESTO 380 LL za izvedbo pilotnih meritev in razvoj nove storitve, izvedba 50 kom diagnostike kurilnih naprav z vidika emisij in prašnih delcev, ozaveščevalne brošure za vsa gospodinjstva območja LAS, in promocijsko-animacijska članka v medijih.

V okviru projekta se bomo v drugem delovnem sklopu tudi osredotočili na zahteve Uredbe o emisiji snovi v zrak iz malih in srednjih kurilnih naprav, ki je stopila v veljavo  1. januarja 2017. Gre za predpisane mejne koncentracije celotnega praha, mejne koncentracije ogljikovega monoksida, računska vsebnost kisika v dimnih plinih, emisije ogljikovega monoksida, dušikovih oksidov pri uporabi plinskega olja, dušikovih oksidov pri uporabi težkega kurilnega olja in žveplovih oksidov. Gre za aktivnosti usmerjene k istemu cilju kot LASANTE, vendar bomo v tem delovnem sklopu na pilotnem modelu gospodinjstev v naselju Grad poskušali ugotoviti in predlagati spremembe in ukrepanje, še preden bo uredba prinesla svoje zahteve v veljavnost. Gospodinjstva imajo namreč možnost brezplačno preveriti ustreznost svoje peči – merjenje delovanja bo opravil naš strokovnjak.

Foto: predstavitev delovanja merilnika

Pričakovani potencialni rezultati na območju naselja Grad:

- postavitev polnilne postaje za električna vozila,

- nakup treh električnih koles,

- izdelava idejne zasnove povezave ogrevanja z lesno biomaso iz OŠ Grad do občinske stavbe Občine Grad,

- energetsko svetovanje za občane – en dogodek,

- brezplačna izvedba anonimnih meritev delovanja peči – 50 gospodinjstev,

- tisk in distribucija brošur (aktualne možnosti sofinanciranja ukrepov) na vsako gospodinjstvo,

- 2 x promocijsko – animacijski članek v medijih (internet, TV).


Višina celotnih stroškov projekta je ocenjena na 86.130,42 EUR z DDV. V skladu z določili Javnega poziva znašajo upravičeni stroški 74.755,26 EUR, projekt pa je sofinanciran v skupni višini največ do 59.804,21 EUR. 



Povezave:
Evropska kohezijska politika v Sloveniji (http://www.eu-skladi.si)
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (http://www.mgrt.gov.si)
LAS Goričko 2020 (http://www.las-goricko.si/prva-stran

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.