https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Praznujemo spomin na reformacijo

Murska Sobota, 31.10.2018 ob 16:00  

31. oktober je državni praznik, ko praznujemo spomin na reformacijo. Ob dnevu reformacije, so te dni potekale številne slovesnosti, kjer so se spominjali začetnikov reformacije in slovenskih protestantov.

V 16. stoletju je bila reformacija versko, politično in kulturno gibanje, katerega cilj je bila preureditev rimskokatoliške Cerkve. Glavni začetnik je bil nemški katoliški duhovnik in avguštinski menih Martin Luther, ki je 31. oktobra 1517, na vrata cerkve v nemškem mestu Wittenberg pribil list s 95 tezami. Luther je sprva zahteval le reformo katoliške cerkve, ker ga je ta zavrnila, pa se je oblikovala nova cerkvena organizacija, luteranska cerkev. 


V obdobju reformacije  so se pojavile prve slovenske knjige. Protestant Primož Trubar je leta 1550 izdal Abecednik in Katekizem. Pomembni knjigi pa sta tudi Boharičeva slovnica Zimske urice in Kreljeva Otročja biblija. Sveto pismo je v slovenščino prevedel Jurij Dalmatin. 

Največ protestantov v Prekmurju

V Sloveniji je največ pripadnikov Evangeličanske cerkve, večina jih živi v Prekmurju. Tukaj se je največ protestantov ohranilo zato, ker je ozemlje v 16. stoletju spadalo pod Ogrsko, kjer je večina prebivalstva sledila veri svojih protestantskih zemljiških gospodov. V Sloveniji dan reformacije kot državni praznik praznujemo od leta 1992.

Od leta 2010 pa se murskosoboška Evangeličanska cerkev imenuje po Martinu Luthru, in sicer Evangeličanska cerkev Martina Luthra. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.