https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Častitljivih 95. let godbe na podeželju

30.10.2018 ob 6:05  

V petek, 26. oktobra so se v kulturnem domu na Mali Nedelji zbrali ljubitelji godbene glasbe, ki ima v tukajšnjih krajih že zelo dolgo tradicijo. Mineva 95. let od ustanovitve Godbe na pihala Mala Nedelja in ne dvomimo, da jim bomo lahko prisluhnili čez 5 let na 100. obletnici. 


Svoj nastop so člani Godbe na pihala Mala Nedelja ob pomoči domačih glasbenikov začeli s poskočnimi koračnicami. Sledila je koračnica Prijateljstva, Pesem ptic trnovk in Večno mladi. S harmoniko se je predstavil Tadej Murkovič, prisluhnili smo lahko tudi zvokom posebnih instrumentov domače izdelave (Fantje okoliških vasi Gomile). Med koncertom so navzočo občinstvo "popeljali" skozi zgodovino Godbe na pihala Mala Nedelja, ki je danes del Kulturnega društva Anton Krempl Mala Nedelja. 

Začetek Godbe na pihala iz Male Nedelje sega v leto 1923, ko je učitelj Janko Prelog navdihnil in spodbudil tamkajšnje kmečke fante in rokodelce za igranje v godbi. To niso bili časi, ko bi bilo denarja na pretek, člani godbe na pihala so takrat potrebovali močno podporo domačih, staršev. Nekoč je torej glasba veljala za "bogastvo". 

Leta 1927 so v Pragi za potrebe Godbe na pihala Mala Nedelja kupili nove instrumente in s tem razširili svoj repertoar. Po letu 1932 začeli z izgradnjo godbenega doma, ki je zahtevala veliko ur prostovoljnega dela svojih članov. Brez njih dom zagotovo ne bi bil postavljen. V času svoje zgodovine so zraven že omenjenega Preloga godbi dirigirali tudi Matija Kovačič, Alojz Filipič, Alojz Kranjčan in Alojz Kosi. Danes Godbo na pihala Mala Nedelja dirigira Boštjan Lašič.

Ob njihovi 90. obletnici so obnovili godbeni dom, ki je eden izmed redkih tovrstnih domov na podeželju. V godbi delujejo glasbeniki vseh starosti, tudi takšni, ki so že dočakali častitljivih 80. let in več. Enega izmed starejših članov smo povprašali kaj je pripomoglo k temu, da se je ravno tukaj ustanovila Godba na pihala? Dejal je, " to je bila takrat takšna "moda", bilo je "popularno" igrati na pihala. Pomembno vlogo pa so pri tem, kot smo že v uvodu napisali, "odigrali" učitelji oziroma dirigenti. 

Na ta večer so posebne nagrade oziroma  gallusovo značko prejeli prisotni Andrej Žižek, Jernej Kolbl, Anton Korošak. Priznanje KD Anton Krempl je podelilo priznanja naslednjim prisotnim Alojz Kosi, Anton Korošak, Anton Štuhec, Andrej Žižek, Jernej Kolbl, Drago Kolbl in Uroš in Matej Kosi. Žal vsi nagrajenci niso bili prisotni. Občina Ljutomer je posebno priznanje izročila gospodu Kosiju, ki je zelo zaslužen za "pleh muziko" na Mali Nedelji. Ob tem je županija občine Ljutomer, mag. Olga Karba čestitala godbenikom in poudarila, da z obiskom takšnih dogodkov najlepše nadgradimo glasbenike za njihov trud. Sama se je koncerta ob 95. letnici Godbe na pihala Mala Nedelja udeležila v spremstvu podžupana občine Ljutomer, Janka Špindlerja.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.10.2018 ob 7:30 Franc gost

      O moj bog zelena si nabira glose. Vse povsod nos kcoj tisci, samo lotmerka se boji.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.10.2018 ob 7:46 Janko gost

      Franc v Pürgi tudi nismo hempasti kak nas Olga mo. Folga nan Olga

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.