https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Agencija izdala odločbo o financiranju daljnovoda Pince-Cirkovce

Slovenija, 29.10.2018 ob 10:33  

Agencija za energijo za energijo je končno izdala odločbo o financiranju daljnovoda Pince-Cirkovce, saj se je rešil zaplet pri trasi v bližini Hotize, kjer daljnovod prečka hrvaško katastrsko ozemlje. Po 20. letih se nam torej čisto zares bliža gradnja visokonapetostne elektroenergetske povezave med Slovenijo z Madžarsko. Gradbena dela naj bi bila končana leta 2021. 


Natančneje gre za širši evropski projekt, ki zadeva dokončanje novega 80-kilometrskega povezovalnega dvo sistemskega 400-kilovoltnega daljnovoda med Cirkovcami in Pincami. Na madžarski strani daljnovod že stoji. Finančna sredstva bodo zagotovljena iz evropskega denarja, skupna cena se giblje med 120 in 130 milijoni evrov. Madžarska in Hrvaška sta povezavo elektroenergetskega sistema vzpostavili že pred letom 2006. Slovenski prenosni sistem še nima neposredne čezmejne povezave, zato gre tukaj za čezmejni projekt Slovenije, Hrvaške in Madžarske. 

Foto: sl.m.wikipedia.org

Za STA so na agenciji za energijo sporočili, bo projekt poleg povečanja zanesljivega in varnega obratovanja slovenskega prenosnega elektroenergetskega sistema omogočil tudi dostopnost do vzhodnih trgov električne energije. Pri tem se bo lahko povečala tudi zadostnost napajanja odjema v Sloveniji v najbolj nepredvidljivih razmerah. Novi sistem bo prispeval k oblikovanju enotnega trga električne energije v Evropski uniji. Sistemski operater prenosnega električnega omrežja v Sloveniji je podjetje Eles d.o.o. Agencija za energijo je izdala odločbo o razporeditvi stroškov za ta projekt, ki zadeva daljnovod 2-krat 400 kilovoltov in razdelilno-transformatorske postaje 400/110 kilovoltov Cirkovce ter stroške slovenskega operaterja. Dokumentacija je bila izdana konec septembra. 

Projekt zagotavlja neto pozitivne učinke le za Slovenijo, temveč tudi 10 odstotkov skupnih neto koristi držav v regiji. STA poroča, da je trasa daljnovoda že vključena v državni prostorski načrt. Hrvaški operater Hops bo zgradil 1,2 kilometra trase meddržavnega daljnovoda. Upravljanje daljnovoda bo torej v domeni Elesa, Hopsa in madžarskega operaterja Mavir. To pomeni, če bo daljnovod dolg 80,5 kilometra, bo za 1,2-kilometrski delež delež Hops-a to pomenilo 1,5 odstotka morebitnih prihodkov. 

Foto: sl.m.wikipedia.org

Obstoječi 110-kilovoltni daljnovod med Hotizo in Kotom poteka namreč preko hrvaškega katastrskega ozemlja. Slednji po arbitražnem sporazumu pripada Hrvaški. Slovenija je sicer pred leti pripravila načrt trase, ki bi se izognila hrvaškemu ozemlju, a se je po tistih načrtih daljnovod preveč približal hišam v naselju Gabrje. Tamkajšnji krajani so se takšni umestitvi daljnovoda v prostor seveda logično uprli. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.10.2018 ob 14:32 nekdo gost

      Na sliki kuča, poleg pa daljnovod. Hvala lepa.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.