https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Naš je hren ne kurkuma

Ljutomer, 02.11.2018 ob 9:15  

V prostorih Večgeneracijskega centra Pomurje - enota Ljutomer je potekala predstavitev knjige Mešam, kuham in uživam. Knjiga je produkt dela in ustvarjanja članic Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine, ki spada pod okrilje Društva upokojencev Ljutomer. Stari prleški recepti torej niso pozabljeni, na mladih pa je, da to kulinarično dediščino ohranja in jo širi naprej.


Članice Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine delujejo že 10. leto. V desetletju svojega delovanja so imele 28. samostojnih razstav po celi Sloveniji, izvezle so 32 vaških grbov z območja Ljutomera, naredile več izvodov tipank (z naslovom jabolko) za slepe in slabovidne, sodelovale v oddaji Dobro jutro (RTV SLO) in navduševale z različnimi ročnimi deli. Vse od začetka svojega delovanja se zavzemajo za "negovanje tradicije naših mam", ki zavzema tako področje ročnih del kot tudi kulinariko. Slednje jih je tudi spodbudilo k pisanju knjige. 

V knjigi Mešam, kuham in uživam najdemo kar 150 receptov, kjer so sestavine predvsem ali izključno iz narave in domačega vrta. Knjigo priporočajo predvsem mladim kuharicam, ob tem pa poudarjajo "naš je hren, ne kurkuma". Med mladimi je namreč vse bolj popularna tuja kulinarika, kjer moremo sestavine skoraj v celoti kupiti v trgovini. Pri tem treba poudariti, da sadje in zelenjava iz trgovin v večini vzgojeno s pesticidi in drugimi škropivi na zelo nenaraven način (v rastlinjakih, v vodi). Kdaj se bomo mladi začeli zavedati pomena domače, slovenske kulinarike? Naše babice so nam zagotovo pustile dragoceno "kulinarično bogastvo", ki je po zaslugi omenjenih članic iz Društva upokojencev Ljutomer, zdaj zbrano na enem mestu. Knjiga je na voljo v knjižnicah na širšem območju Ljutomera. 

Po predstavitvi je sledil praktični prikaz v kuhinji ter degustacija, kjer smo lahko poskusili ajdove krapce in rezance (s skuto/zaseko), zelje, bučkin kompot in druge kulinarične dobrote / pecivo. V kratkem se obetajo predstavitve knjige Mešam, kuham in uživam po drugih krajih po Pomurju. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.