https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Filo: Tudi danes potrebujemo reformatorje

31.10.2018 ob 6:05  

Škof Evangeličanske cerkve mag. Geza Filo se ob dnevu reformacije med drugim sprašuje "kaj je poleg privrženosti svojemu ljudstvu in vključevanosti v evropsko preobrazbo, slovenske protestante motiviralo pri njihovem delu?"   

Poslanico evangeličanskega škofa mag. Geze Fila ob prazniku reformacije objavljamo v celoti:

"Dan reformacije nam vsako leto znova ponuja priložnost, da razmislimo o naši preteklosti in naši sedanjosti, o naši zgodovinski usodi in o vrednotah, ki jih moramo gojiti, če želimo in hočemo – ne le preživeti, ampak tudi zagotoviti si dostojno mesto v svojem okolju.

Pomemben vir navdiha za tako priložnost nam je obdobje evropske reformacije in še posebej vloga Martina Luthra, Primoža Trubarja in ostalih reformatorjev v 16. stoletju. Tedanji časi so zahtevali preporod. In preporod se je tudi zgodil z versko reformacijo in širitvijo tiskane besede v razumljivem jeziku. Preporod je bil vsestranski, še posebno močno se je izrazil v veri in etiki. Krščanstvo je stopilo na pot burnih razprav in pomembnih sprememb. Te spremembe so se razvijale skozi stoletja in so naposled za vselej spremenile evropskega človeka. Preobrazile so ga v versko tolerantnega in svobodnega.

Prva desetletja tega procesa so za vse evropske narode pomenila zgodovinsko priložnost. Kdor jo je uporabil, je napredoval. Slovenci smo lahko ponosni na naše može tedanjega časa, ki so spoznali pomen preobrazbe in duha časa in ga znali povezati s potrebami naroda. V središču tega pomembnega dejanja je bila mogočna osebnost Primoža Trubarja. Objava prvih slovenskih knjig, prevodi biblijskih besedil in naposled prevod celotne Biblije so postavili slovenski narod nepovratno na zemljevid evropskih narodov. Naš narod je tako postal kulturni narod. S temi dejanji je bil položen temelj vsega nadaljnjega razvoja, vseh nadaljnjih prizadevanj za versko, narodno in občečloveško svobodo slovenskega človeka.

Ob vsakokratnem prazniku Dneva reformacije se sprašujemo, kaj je poleg privrženosti svojemu ljudstvu in vključevanosti v evropsko preobrazbo, slovenske protestante motiviralo pri njihovem delu? Tisto najmočnejše v jedru njihovega dela je njihova globoka vernost v čisti evangelij Jezusa Kristusa, njihova krščanska etika, ki je izhajala iz njihove vernosti in njihova etičnost. Prav zaradi tega so vzeli Luthrovo reformatorsko sporočilo zares. To jih je motiviralo pri njihovem ustvarjanju, to je dajalo veličino njihovemu delu za Slovence, za slovensko Cerkev, za slovenko šolstvo in kulturo.

Njihovo sporočilo pa je sporočilo o odgovornosti vsakega posameznika in sleherne institucije do našega človeškega bistva, do naše skupne kulture in do naše skupnosti.

To sporočilo in vprašanja, ki iz njega izhajajo, si vsakdo lahko zastavi na osebni ravni in poišče svoj odgovor. V današnji razviti, pluralni in sekularizirani družbi je pričakovati, da bodo odgovori različni od človeka do človeka. Nekateri odgovori pa bodo skupni. Reformatorskega duha je treba vzeti zares. To pa pomeni, sprejeti svoj del odgovornosti za izboljšanje življenja po evangeliju, za večjo človeško solidarnost in večjo družbeno pravičnost. Reformatorskega duha vzeti zares pomeni, poskrbeti za prispevek slehernega posameznika v dobro naše skupnosti kot celote.

Tudi danes potrebujemo reformatorskega duha in reformatorjev. Ko se na Slovenskem oziramo po vzornikih iz preteklosti, so nam nosilci reformacije še posebno blizu. Njihovo sporočilo je ostalo za vselej zapisano v našem zgodovinskem spominu. Njihov prispevek k naši verski, kulturni in politični rasti je neizbrisen in še naprej aktualen. Njihova etičnost je vzor in navdih za vse nas, ne glede na našo versko pripadnost ali nazorsko usmerjenost. Zato je prav, da častimo njihov spomin in da izkazujemo privrženost njihovemu izročilu. Prav je, da je dan reformacije dan resnega razmisleka in resnega prizadevanja za izboljšanje naše stvarnosti.

To sporočilo je tudi danes aktualno za vse nas – za verujoče in neverujoče, za kristjane in za pripadnike drugih ver, za kristjane vseh krščanskih Cerkva. Slovenski evangeličanski reformatorji so prav s svojo etično držo in s svojim etičnim prizadevanjem dali velik prispevek k duhovnemu in moralnemu razvoju našega naroda. Zato ob današnjem prazniku izrekamo priznanje in zahvalo slovenskim reformatorjem za njihove prispevke k naši verski, kulturni in politični rasti."

Geza Filo, škof

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.10.2018 ob 12:47 Aha,aha gost

      Za začetek naj vsak pomete pred svojim pragom .

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.10.2018 ob 18:57 Reforme gost

      Potrebujemo. Se bolj kot reformatorja, potrebujemo reforma. Ja in kaj caka?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.11.2018 ob 14:31 gost25 gost

      In cerkev poslušne vernike. A ne???

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.11.2018 ob 22:13 reforma gost

      Tako kot pred 500 leti je RKC spet potrebna reform. Še posebej pa nekatere škofije. Med njimi soboška. Ena izmed tez mora biti, da lahko verniki vplivajo na menjavo škofa. Če šef ni dober se ga pač zemenja. Že davno bi bilo treba reformirati celibat. Dati ga na izbiro. Sedaj pa se morajo župniki skrivat s svojimi ljubicami. Dajmo se malo vprašat, zakaj je toliko škandalov v RKC? Od denarnih do spolnih in še kaj. Kako to, da tega ni pri luteranih? Zakaj je luteranski sever evrope bolj razvit od katoliškega juga? Zakaj je na katoliškem jugu bistveno več KORUPCIJE, kot na luteranskem severu???

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.