https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Možgansko kap je mogoče preprečiti in ozdraviti

11.02.2019 ob 12:30  

Možgansko žilne bolezni ter njihove posledice so najbolj zaznavne na severu in severovzhodnem delu Slovenije. S to težavo se srečujejo skoraj vse razvite države sveta. Možganska kap je vodilni vzrok za telesno in kognitivno oviranost. Zdravljenje zahteva visoke stroške nege. Za marsikatero družino v Pomurju to predstavlja precejšnji finančni zalogaj, saj že pot do rehabilitacijskih centrov ni poceni. 


Dejavniki tveganja so predvsem zvišan krvni tlak, zvišan holesterol in kajenje. Veliko je torej odvisno od načina življenja, ki je v današnjem času zelo stresno, hitro in premalo "zdravo obarvano". Stopnja bolnišničnih obravnav potrjujejo možgansko kap tudi pri zelo mladih osebah. Na splošno pa velja, da je možganska kap brez ali s smrtnim izidom prisotna pri osebah med 35. in 84. letom starosti. Pri možganski kapi gre za nenaden dogodek v osrednjem živčevju. Zaradi nezadostne oskrbe možganov s krvjo je delovanje možganov moteno. Možganska kap torej ni posledica staranja prebivalstva, kjer so neizogibne posledice invalidnost ali smrt. Po mnenju številnih strokovnjakov je bolezen mogoče preprečiti in ozdraviti! Ob tem je seveda zelo pomembna hitra diagnostika, kjer se odkrijejo vzroki krvavitve.

Foto: NIJZ

Informirati je treba tudi širšo javnost, saj tudi ta lahko pomembno pripomore k hitrejšemu in uspešnejšemu prepoznavanju znakov in simptomov možganske kapi v družbi. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja se v Sloveniji zaradi možgansko-žilnih bolezni na leto zdravi okrog 4400 ljudi, okoli 2100 jih umre.

Laiki si lahko pri prepoznavanju simptomov možganske kapi pomagamo s kratico GROM, kjer s pomočjo posameznih črk lahko preverimo najpomembnejše osnovne funkcije:

Foto: mozganska-kap.info

Novejša tehnologija pa tudi omogoča povezovanje med nevrologi in bolnišnicami, kjer nevrologi niso prisotni 24. ur na dan. V trenutku, ko se pojavi bolnik z možgansko kapjo zdravstveno osebje oziroma prisotni zdravnik vzpostavijo videokonferenčno povezavo z nevrologom, ki bistveno pripomore k reševanju človeških življenj. Informacijska rešitev deluje pod imenom Telekap. 

Foto: slideserve.com/nariko/projekt-telekap

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.02.2019 ob 13:47 DF gost

      Zakaj nihce ne upa zapisati resnice, da je v veliki meri kriv tudi ALKOHOL????????????

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.02.2019 ob 16:53 gost

      Idemo pod Madžare,pa nede več stresa pa možganske kapi.Da gledaš,ka nan ovi dreki delajo,pa kelko so spokradnoli,pa državo na kant spravili,te lejko kap stijsne.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.02.2019 ob 17:12 Feri gost

      Ja... Dejansko ma df praf... Dosta pripomore k tomi naš zelo lejko dostopen alkohol.....

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.02.2019 ob 18:37 Vodopivec gost

      Pa tudi VINSKA KRALJICA !

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.02.2019 ob 20:12 Liss gost

      ))) Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.