https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zgodba energetske obnove še brez sodnega epiloga

06.11.2018 ob 13:00  

Leta 2011 je potekala sanacija bolnišnice v sklopu nacionalnega projekta energetske sanacije objektov javnih zdravstvenih zavodov s sredstvi evropskega kohezijskega sklada, izreka sodbe pa še vedno ni. 


Danes bi morali izreči sodbo povezano s kaznivim dejanjem goljufije na škodo Evropske unije ob energetski obnovi Splošne bolnišnice Murska Sobota. Do tega ni prišlo, ker je eden od obtoženih zamenjal zagovornika.

Sodišče je na prošnjo novega zagovornika tako preložilo današnjo obravnavo, saj ta potrebuje čas za pripravo sklepne besede. Tožilstvo je direktorju Splošne bolnišnice Murska Sobota Bojanu Korošcu, nekdanjemu direktorju podjetja Blisk Borisu Goldinskiju, Ivanu Hercogu in Dragu Štrafeli očitalo, da so pri energetski sanaciji bolnišnice leta 2011 zakrivili kaznivo dejanje goljufije na škodo Evropske unije.

Murskosoboška bolnišnica je dobila 4,8 nepovratnih sredstev iz evropskega in slovenskega proračuna, vendar naj bi (ko je navedeno v obtožnici) v kotlovnico bolnišnice vgradili cenejše turbine za kogeneracijo, to je sočasno pretvarjanje zemeljskega plina v električno in toplotno energijo. Pri plačilih so prikazali, da so vgrajene dražje in te so bile tudi plačane. Tako je nastalo za najmanj 14 tisoč evrov škode, bolnišnica pa je morala zato vrniti 2,2 milijona evrov evropskega denarja.

Direktor bolnišnice je se na sodišču zagovarjal, da je ravnal kot dober gospodar in da je bil to velik projekt, ki so ga vodile strokovne službe. Trdil je tudi, da so bile pomotoma plačane dražje turbine, pa da je opazil šele, ko je videl, da je izvajalec del razlike v ceni turbin poračunal. Hkrati trdi, da s tem ni bila oškodovana ne bolnišnica ne kdo drug.

"Sabina Mirković z ministrstva za zdravje, pooblaščena za nemoteno porabo evropskega denarja za energetsko obnovo bolnišnice, je na sojenju povedala, da so bile nepravilnosti pri izvedbi javnega naročila, zato je morala bolnišnica vrniti denar, vendar pa ob tem evropska sredstva niso bila oškodovana", poroča STA.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.11.2018 ob 14:05 EU gost

      Bile so nepravilnosti, nihče pa ni bil oškodovan. Tukaj sedaj iščejo grešne kozle. Drugje pa izginjajo milijoni pa se nič ne premakne. S celotno investicijo se je naredilo veliko dobrega in se je sedaj v nekaj letih že privarčevalo veliko denarja. Odgovornim, tudi Marjanu Mačku bi bilo treba dati pohvalo, ker so naredili dobro delo.

      14 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.11.2018 ob 20:51 A79 gost

        A si prebral kaj piše?!? Kako nobeden ni bil oškodovan? Najboljše se je sprenevedati, ko te dobijo z vrečo denarja v roki, da te vreče prej nisi videl.

        5 6 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.