https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Skupaj zmoremo več

Radenci, 06.11.2018 ob 16:00  

Preventiva na področju uporabe drog je kompleksna problematika, ki zahteva multidisciplinaren pristop in medsektorsko sodelovanje. November je mesec preprečevanja zasvojenosti in v okviru tega Nacionalni inštitut za javno zdravje vsako leto organiziramo konferenco z geslom Skupaj zmoremo več. Tokrat so se zbrali v kongresni dvorani hotela Radin v Radencih. Vsebina se je osredotočala na izzive s katerimi se soočajo mladi saj ti v obdobju svojega mladostništva lahko razvijejo določena vedenja, ki lahko vplivajo na posameznikovo zdravje, zadovoljstvo in uspešnost v odrasli dobi. Določen vpliv ima tudi uporaba psihoaktivnih snovi, ki se jim tokrat še posebej posvečajo. Po besedah stroke bomo le skupaj lahko kos vsem izzivom, ki smo jim priča v današnjem času. 

Raziskave v Sloveniji kažejo, da je uporaba tobaka, alkohola in konoplje med mladostniki javnozdravstveni in širši družbeni problem. Pri 15-letnikih, ki pogosto/bolj tvegano (so)uporabljajo tobak, alkohol in konopljo, obstaja zato večja verjetnost tudi za druga zdravju škodljiva vedenja kot so na primer zgodnji spolni odnos, vsakodnevno pitje energijskih pijač in neredno zajtrkovanje. Uporaba ter souporaba psihoaktivnih snovi v mladostništvu sta povezani s številnimi kratkoročnimi in dolgoročnimi neugodnimi zdravstvenimi, socialno-ekonomskimi, psihosocialnimi, kognitivnimi in izobraževalnimi izidi.  Ob tem je verjetnost drugih tveganj večja (škodljiva raba psihoaktivnih snovi in zasvojenost). Ob mesecu preprečevanja zasvojenosti Nacionalnem inštitut za javno zdravje (NIJZ) še posebej opozarjamo na pomen sodelovanja pri preprečevanju uporabe drog med mladostniki. S publikacijo “Od prvega poskusa do pogoste uporabe tobaka, alkohola in konoplje med mladostniki v Sloveniji« pa potrjujejo, da je uporaba omenjenih psihoaktivnih snovi med mladostniki razširjena.

Skupaj zmoremo več – tudi v pomurski regiji

V pomurski regiji, kjer je potekala letošnja konferenca ob mesecu preprečevanja zasvojenosti, kazalniki zdravstvenega stanja kažejo naslednje.  Kvaliteta življenja kot tudi raven zdravja je še vedno slabša kot v večini drugih regij v Sloveniji. Problematika prepovedanih drog v tej regiji predstavlja pomemben javnozdravstveni problem. Na drugi strani imamo v tej regiji na voljo veliko manj preventivnih programov in aktivnosti na področju krepitve pozitivnega duševnega zdravja in preprečevanja zasvojenosti. Manj je tudi programov zmanjševanja škode in skorajda ni nevladnih organizacij, ki bi delovale na področju prepovedanih drog.

Tatjana Krajnc Nikolić z območne enoto Murska Sobota NIJZ je povedala: »Navedena problematika je bila zelo jasno izražena tudi s strani udeležencev strokovnega srečanja Soočimo se z odvisnostjo, ki je potekalo v sklopu jesenske kampanje 12 dogodkov za boljše duševno zdravje v Sloveniji.« »S predstavitvijo nevladnih organizacij in Tržnico znanja pa smo želeli pokazati, da se lahko spreminja svet, sicer počasi, korak za korakom in le s skupnimi močmi,« je povedala Ada Hočevar Grom z NIJZ in še dodala: »Uspešnost našega dela temelji na znanju in sodelovanju ter celovitemu pristopu.« 

Souporaba tobaka, alkohola in konoplje med mladostniki v Sloveniji zelo razširjena

V mladostništvu se lahko razvijejo vedenja, ki bodo vplivala na posameznikovo zdravje, zadovoljstvo in uspešnost v odrasli dobi. Sem prištevamo tudi uporabo psihoaktivnih snovi s katerimi se praviloma začne prav v obdobju mladostništva. Podatki kažejo, da znaten delež mladostnikov uporablja več kot eno psihoaktivno snov. V zgoraj omenjeni publikacijo NIJZ predstavlja novo publikacijo, kjer je opisana uporaba treh psihoaktivnih snovi, to je tobaka, alkohola in konoplje od prve uporabe do pogoste/bolj tvegane uporabe med mladostniki v Sloveniji.

V raziskavi so analizirali podatke o tem, kolikšen delež šolanih 15-letnikov (v nadaljevanju 15-letnikov) je že uporabilo več kot eno od naslednjih psihoaktivnih snovi – tobak, alkohol in konopljo in kolikšen delež 15-letnikov pogosto/bolj tvegano uporablja vsaj eno ali vse tri v analize vključene psihoaktivne snovi, to je tobak, alkohol in konopljo. Ob tem so analizirali tudi podatke iz mednarodne pregledne presečne raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju iz leta 2014 za všolane 15-letnike v Sloveniji.

Večina 15-letnikov je že uporabila več kot eno psihoaktivno snov (tobak, alkohol, konoplja) saj podatki kažejo, da je kar 84 % 15-letnikov že uporabilo tobak, alkohol in/ali konopljo in sicer 44 % eno, 22 % dve in 18 % vse tri psihoaktivne snovi, to je tobak, alkohol in konopljo. Najpogosteje so uporabili alkohol in najredkeje konopljo.

Uporaba tobaka, alkohola in/ali konoplje se je začela že pri starosti 11 let ali manj. Deleži uporabnikov s starostjo naraščajo. Najpogosteje so najprej pili alkohol, in sicer prvič najpogosteje pri starosti 12 let.

Vsak sedmi 15-letnik poroča o pogosti/bolj tvegani uporabi dveh ali vseh treh psihoaktivnih snovi, to je tobaka, alkohola ali konoplje. Med 15-letniki jih je 40 % poročalo o pogosti/bolj tvegani uporabi vsaj ene od treh psihoaktivnih snovi, to je tobaka, alkohola in konoplje in sicer 25 % ene (najpogosteje alkohol), 10 % dveh (najpogosteje tobak in alkohol) in 5 % vseh treh, torej tobaka, alkohola in konoplje. 

Pogosto/bolj tvegano uporabo psihoaktivnih snovi so opredelili kot vsaj tedensko ali pogostejše kajenje, vsaj tedensko ali pogostejše pitje alkoholnih pijač in/ali opitost vsaj 2-krat v življenju ter uporabo konoplje vsaj 3 dni v zadnjih 12 mesecih.  

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.