https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

To je tradicionalna martinova pojedina

09.11.2018 ob 20:00  

Ta vikend praznujemo praznik Sv. Martina, ki velja za dan, ko se mošt spremeni v vino. Drugod po Evropi ga praznujejo na različne načine in se s tem spominjajo svetnika, ki je pomagal beraču, pri nas pa velja za praznik vina in tudi kulinarike.

V Sloveniji Martinovo poznamo in praznujemo predvsem kot praznik vina. Ta praznik zaznamuje tudi ljudski rek: »Svet Martin nardi iz mošta vin«. Pri nas se je uveljavil kot nekakšno praznično obdobje in se ne praznuje le 11. novembra, temveč kar cel teden. Če pride martinovo ravno med tednom, tako praznujemo kar dve martinovi nedelji. Martinovo zaznamuje izobilje, poleg okusnega vina pa ga spremljajo tudi razne kulinarične dobrote.

Pri nas je za Martinovo najpogosteje na mizi pečena gos, mlinci in rdeče zelje. In zakaj ravno gos? To je namreč povezano z legendo, da naj bi se Martin skril med gosi, da bi se izognil imenovanju za škofa. Gosi bi ga naj s svojim oglašanjem izdale ter zato na dan njegove smrti žrtvujemo gos.

Čeprav nekoč niso živeli v tolikšnem izobilju kot danes, se je na mizi tudi takrat znašla drugačna hrana kot ob običajnih dnevih. Vsekakor je to morala biti perutnina, polnjena s kostanjem ali jabolkom ter prilogami, kot jih pripravljamo za Martinovo še danes.

Seveda to ni le praznik vina, kot ga radi označujemo temveč je tudi pravi kulinarični praznik, saj nam na Martinovanjih ponujajo različne domače izdelke, kot so pecivo in pekovski izdelki, skoraj nikoli pa ne manjka jedi iz jabolk ali kostanja, poleg mladega vina. Prekmurske gospodinje najraje poleg že vseh omenjenih tradicionalnih jedi pripravijo tudi različne »retaše« ali krapce iz prosene kaše.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.