https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Zaradi teh okužb v Evropi letno umre okoli 33.000 ljudi

08.11.2018 ob 6:05  

Raziskava Evropskega centra za preprečevanje in nadzor nad boleznimi (ECDC) kaže, da za posledicami okužb z bakterijami, ki so odporne na antibiotike, vsako leto umre okoli 33.000 Evropejcev.

Avtorji raziskave opozarjajo, da bakterije, ki so odporne na antibiotike, imenovane tudi superbakterije povzročijo podobno število smrti, kot virus HIV, gripa in tuberkuloza skupaj.

Analiza, ki zajema podatke iz držav Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora v letu 2015 je bila objavljena v reviji Lancet in kaže da se stanje od leta 2007 poslabšuje. V tem letu je bilo takšnih smrti okoli 25.000 od takrat pa je občutno poraslo.

Pri številu okužb s superbakterijami je med državami EU ogromna razlika. Najbolj so na udaru južnoevropske države, nivo okužb pa je nižji v severnih evropskih državah.

Najbolj prizadeti državi sta Italija in Grčija, medtem ko je Slovenija v zlati sredini. V Italiji so leta 2015 zabeležili kar 201.584 primerov okužb in 10.762 smrti, medtem, ko je Islandija v istem času zabeležila le 27 okužb in eno smrt.

Slovenija se med 30 državami uvršča na 14. mesto. Leta 2015 je tako zabeležila 2.280 okužb s superbakterijami, od tega 96 smrtnih. So pa pri nas zabeležili največje število streptokokne pljučnice, kjer so bakterije odporne na antibiotik penicilin.

Okužbe s superbakterijami najbolj ogrožajo dojenčke in ostarele, tri četrtine teh okužb pa ljudje staknejo v bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah, poročajo na zurnal24.

Odpornost bakterij proti antibiotikom je resen in naraščajoč pojav v sodobni medicini, ki je posledica prevelike in nepravilne uporabe protibakterijskih učinkovin v humani in veterinarski medicini.

Superbakterije so lahko odporne celo na najmočnejše antibiotike, ki se jih uporablja kot zadnjo rešitev, potem ko odpovedo vse druge možnosti zdravljenja. »Ko ti niso več učinkoviti, je izjemno težko oziroma v številnih primerih celo nemogoče zdraviti okužbe,« so poudarili pri ECDC.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.11.2018 ob 22:01 mikrob gost

      Navajam iz prispevka " Pri številu okužb s superbakterijami je med državami EU ogromna razlika. Najbolj so na udaru južnoevropske države, nivo okužb pa je nižji v severnih evropskih državah. Najbolj prizadeti državi sta Italija in Grčija ". Nekoč, ko so ljudje šli kam po svetu in so prišli nazaj, jih niso sputili v domačo vas. Moral je v karanteno. Le zakaj? Že nekoč davno so ljudje vedeli, da so na nekem območju prebivalci do neke mere imuni na bolezni, ki so tam prisotne. Problem so bile bolezni prinešene od drugod. Na tiste pa organizem ni bil navajen in ni imel imunskega sietema zgrajenega. Danes, ko se veliko potuje se lahko mimogrede prenese razne okužbe, bakterije ali viruse. In zakaj sem citiral iz prispevka. Iz katere smeri se valijo množice tujcev v Evropo??? Se je kdo vprašal kakšne vse sorte bolezni prinašajo s seboj. Ki so pri njih samoumevne, pri nas pa neznane. In med higieno teh migrantov, prebivalci južne in severne Evrope je tudi ogromna razlika. Razumi kdro more.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.11.2018 ob 13:21 mikrob gost

      Hmm, Suzana, saj bi lahki tudi pri nas imeli prosto prodajo zdravil. Ampak tega zdravstveni in lekarniški lobi ne dovoli. Vedo kako se odira ljudi. Tu se vrtijo milijarde!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.