https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Franc Mesarič razstavil svoja dela

09.11.2018 ob 6:05  

V četrtek, 8. novembra so v Galeriji Murska Sobota odprli razstavo ob 80. letnici Franca Mesariča. Umetnik se na tej razstavi predstavlja z deli, ki jih je ustvaril med leti 1980 – 2018 in niso bile doslej še nikjer razstavljene. Franc Mesarič je eden izmed pionirjev slovenskega hiperrealizma, ki je leta 2013 razstavljal na razstavi hiperrealizma v Budimpešti.

Zbrane je nagovoril direktor Galerije Murska Sobota dr. Robert Inhof, kustos razstave in likovni kritik Aleksander Bassin ter umetnik Franc Mesarič. V delih, ki jih umetnik tokrat razstavlja, tematizira problematična razmerja med geometričnim in organskim, med človekom in živaljo ter med estetiko in etiko.

Direktor galerije je poudaril, da "tisto, kar zasledimo na teh delih, ni modna črnogledost, temveč pristen izraz razsrediščenosti in hrepenenja po osmislitvi, tako bivanja, kakor tudi slikarstva. Te slike so tako pesimistične v svojem pravem pomenu besede, da bi nas skorajda lahko zapeljale v zmotno trditev o odsotnosti upanja. Pa vendar, ne glede na njihov pesimistični izraz in dvome o smislu umetnosti se lahko zavedamo, da razstave ob slikarjevem častitljivem jubileju ne bi bilo, če ne bi bilo njegove predanosti ustvarjanju, njegove volje in njegove moči. To pa so stvari, ki jih v popolnem pesimizmu, brezsmislu in nesmislu ne najdemo".

Franc Mesarič je rojen v Mitrašincih, v Makedoniji. Kasneje so se z družino preselili nazaj v Slovenijo, kjer je končal gimnazijo v Murski Soboti, nato se pa odločil za študij likovne umetnosti v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1965. Med njegovimi profesorji so bili mnogi znani umetniki tistega časa. Je avtor več samostojnih razstav, sodeloval je pri mnogih skupinskih likovnih razstavah, največ v Galeriji Murska Sobota. Ustvarja v različnih tehnikah, od temper, olja na platnu, svinčnik na papirju, še zlasti pa akril na platnu. Mesarič sedaj živi in ustvarja v Murski Soboti.
Razstava bo v soboški galeriji na ogled do 17. januarja 2019.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.11.2018 ob 11:07 Pücončar gost

      Bravo Franc! In ni bilo Jevšeka?!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.