https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Štihcu grozi zapor

Maribor, 12.11.2018 ob 6:00  

Na mariborskem okrožnem sodišču je bil v petek, 9. novembra, sklican predobravnavni narok zoper obtoženega Antona Štihca v zvezi s posojilom, ki ga je Komunala dala Športnemu društvu nogometna šola Mura 05. Štihec na predobravnavnem naroku ni priznal krivde.


Naj spomnimo, leta 2012 je javno podjetje Komunala dalo Muri 05 posojilo, da je klub lahko Nogometni zvezi Slovenije poplačal dolgove in tako pridobil licenco za igranje v prvoligaški druščini v sezoni 2012/2013.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Do omenjenega posojila je prišlo na prošnjo vodstva ND Mure 05, ki se je na pomoč pri pridobitvi tekmovalne licence obrnila na takratnega župana Mestne občine Murska Sobota Antona Štihca, ki je nato z različnimi pritiski na takratnega direktorja in nadzorni svet Komunale priskrbel klubu potrebna finančna sredstva. Takrat se je reševala tudi usoda Miroslava Topiča predsednika ND Mure 05, ki je bil izbranec Antona Štihca in takratnega direktorja občinske uprave Bojana Petrijana, pri čemer sta ga omenjena ves čas tudi močno podpirala. Topić je na sojenju leta 2016 priznal krivdo, da je med vodenjem ND Mure 05, storil naslednja kazniva dejanja: oškodovanje upnikov, poslovno goljufijo, ponareditev ali uničenje poslovnih listin, kršitev temeljnih pravic delavcev in zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Skupaj je tako nastalo za okoli 360 tisoč evrov škode, pri čemer se je Topić s sodiščem poravnal in zato prejel milejšo kazen.

Komunala je novoustanovljenemu društvu Športno društvo nogometna šola Mura 05 posodila 250 tisoč evrov za obdobje enega leta z obrestno mero 7 %. To je nato denar prenakazalo Nogometnemu društvu Mura 05, ki je poplačalo dolgove, Komunala pa je prejela povračilo samo enega od štirih obrokov. Zaradi tega potekajo tožbe zoper tedanje člane nadzornega sveta Ernesta Ebenšpangerja, Marka Martinuzzija, Karla Žekša ter nekdanjega direktorja Draga Šiftarja.

Poleg njih je obtožen tudi Anton Štihec, tedanji župan občine Murska Sobota, ki je ustanoviteljica in lastnica Komunale zaradi že omenjenih pritiskov in vplivanja na vse ostale. Ta se je na predobravnavnem naroku izjavil o tem, da ne priznava krivde o očitanem oškodovanju javnih sredstev.

Datum glavne obravnave ob tem ni bil določen, saj bo ta potekala za vse obtožene hkrati. Na predobravnavnem naroku se mora pred tem o svoji krivdi izjaviti še Drago Šiftar, ki pa ima do januarja zdravniško opravičilo.

    Fotogalerija