https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Prošnja za Muro je na Okrajnem glavarstvu jugovzhodne Štajerske

23.11.2018 ob 14:00  

Na 5. mednarodni potujoči razstavi slovenskih, avstrijskih in hrvaških umetnikov Prošnja za Muro, ki je na ogled na Okrajnem glavarstvu jugovzhodne Štajerske na Glavnem trgu/Hauptplatz 34 v Radgoni/Bad Radkersburgu, je gostitelj razstave, okrajni glavar dr. Alexander Majcan pozdravil tako idejo o razstavi kot tudi vsa prizadevanja za ohranitev reke Mure.

Kustusinja in organizatorka razstave Tatjana Mijatović je predstavila projekt, ki poteka že od marca, ohranitev reke Mure pa so podprli tudi deželni poslanec Franz Fartek, državnozborski poslanec Walter Rauch in župan Radgone Heinrich Schmidlechner. Razstava je bila tako s strani lokalne avstrijske politike zelo dobro sprejeta, vsi politiki pa so poudarili, da nas umetnost združuje - tako kot reka, pri čemer se zavzemajo za ohranitev prosto tekoče Mure.

Gre za razstavo 26 umetnikov, s katero prosijo Muro, naj še naprej teče, skrivnostna in tiha, narasla in divja, in naj prinaša življenje in sanje in naj odnaša vse, kar ni dobro; prosijo vse, ki se zavedajo pomena reke, kot je Mura, da z njo ravnajo skrajno skrbno in ozaveščeno ter da jo vsi ohranjamo za prihodnje rodove v vsej prvobitnosti. S prošnjo opozarjajo na skrajno perečo problematiko nesmiselnega izčrpavanja reke.

Pri projektu so sodelovali Duško Abramušić, Igor Banfi, Ivo Borko, Bogdan Čobal, Jože Denko, Matjaž Duh, Erna Ferjanič, Stanka Golob, Jerneja Hercog, Rado Jerič, Robert Jurak, Zlatko Kraljić, Ely Magos, Albert Mesner, Leopold Methans, Tatjana Mijatović, Brane Murko, Helga Maria Niederl, Vinko Prislan, Niko Ribič, Viktor Šest, Brane Širca, Dana Štrucelj, Mojca Vilar, Izidor Zadravec in Eva Žula. Rastava je že gostovala v preddverju Državnega sveta Republike Sloveije, na negovskem gradu, v muzeju Zrinski v Čakovcu, pri Svetem Martinu na Muri na Hrvaškem, v Muzeju in galeriji Methansove hiše na zg, Dražen vrhu ter v Gornji Radgoni.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.