https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Otroci postali nosilci svojih pravic

20.11.2018 ob 10:00  

Danes, 20. novembra 2018, obeležujemo svetovni dan otrok. 20. novembra 1959, je bila sprejeta Deklaracija ZN o otrokovih pravicah, s tem so otroci postali nosilci svojih pravic. 

20. novembra 1959, je bila sprejeta Deklaracija ZN o otrokovih pravicah. S to sprejeto deklaracijo otroci niso več le predmet zaščite, ampak so postali nosilci svojih pravic. Vsak otrok ima pravico, da živi brez nasilja in kakršnekoli zlorabe. Otroci imajo pravico do preživetja in razvoja, in da so slišani. Konvencija o otrokovih pravicah je bila sprejeta 30 let pozneje. 

Konvencija ima štiri vodilna načela, to so: načelo nediskriminacije, načelo otrokove koristi, pravica do življenja, preživetja in razvoja ter pravica otroka do svobodnega izražanja mnenj v vseh zadevah v zvezi z njim. Slovenija, ki je pogodbenica vseh navedenih dokumentov, si na področju otrokovih pravic prizadeva za izboljšanje položaja otrok po svetu, in sicer za zaščito otrokovih pravic pred različnimi oblikami nasilja, za njihovo opolnomočenje in s tem tudi participacijo.

20. novembra, praznuje tudi Tom telefon za otroke in mladostnike, ki ga izvaja Zveza prijateljev mladine Slovenije. Tom telefon že 25 let pomaga otrokom in mladim, da se lahko obrnejo nanj, ko so v stiski in lahko brez sramu vprašajo vse, kar želijo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.