https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V Sloveniji vse več nevarnih odpadkov

22.11.2018 ob 9:00  

Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki poteka med 17. in 25. novembrom, letos opozarja na nevarne odpadke.

Nevarni odpadki so grožnja za naše zdravje in okolje še veliko bolj kot druge vrste odpadkov. Zato je še toliko pomembnejše, da se uporaba nevarnih izdelkov ali izdelkov z nevarnimi vsebinami kar najbolj zmanjša in da se zagotovi, da se nevarni odpadki, ki pri tem nastanejo, zberejo ločeno in ustrezno odstranijo.

Nevarni odpadki v Sloveniji

V Sloveniji je v letu 2017 nastalo skoraj 133.000 ton nevarnih odpadkov, kar je nekaj več kot 2 odstotka vseh nastalih odpadkov v letu 2017. Največ, skoraj tri četrtine nevarnih odpadkov je nastalo v proizvodnih dejavnostih in od tega največ v proizvodnji kovin (približno 27.000 ton) in v proizvodnji farmacevtskih surovin in preparatov (skoraj 19.800 ton).

Samo nevarnih komunalnih odpadkov je v lanskem letu nastalo skoraj 6.700 ton ali povprečno 3,2 kg na prebivalca. Od tega jih je 4.600 ton nastalo v gospodinjstvih, 74 odstotkov te količine pa je bila zavržena električna in elektronska oprema. 

Količina v Sloveniji nastalih nevarnih odpadkov narašča

Nevarnih odpadkov v Sloveniji nastane vsako leto več. Leta 2017 je količinsko nastalo 32 odstotkov več nevarnih odpadkov, kot leta 2007. Povečuje se zlasti količina v Sloveniji v okviru komunalnih odpadkov nastalih nevarnih odpadkov. Iz leta v leto pa se povečuje tudi delež nevarnih odpadkov med vsemi odpadki v Sloveniji.

Vrste nevarnih odpadkov

Največja skupina nevarnih odpadkov med vsemi v Sloveniji nastalimi nevarnimi odpadki v letu 2017 so bili po količini kemijski odpadki (21 odstotkov), sledili so zavrženi deli strojev in opreme, motornih vozil ter električne in elektronske opreme (20 %), nevarni odpadki iz sežiganja - odpadki iz čiščenja dimnih plinov ter žlindre in pepeli (16 %), izrabljena topila (prav tako 16 %), rabljena olja (9 %), gradbeni odpadki, prsti in izkopi (8 %), mulji in odpadki iz obdelave odplak in odpadkov (prav tako 8 %) ter preostale vrste nevarnih odpadkov (1 %).

Ravnanje z nevarnimi odpadki v Sloveniji

Za predelavo je skoraj 35.000 ton nevarnih odpadkov Slovenija v letu 2017 tudi uvozila, v istem letu je izvozila 58.000 ton nevarnih odpadkov v druge države članice EU.

Vseh nevarnih odpadkov se je v letu 2017 recikliralo 33 odstotkov, sežgalo 8 odstotkov (z namenom predelave in z namenom odstranjevanja) ter odložilo 7 odstotkov.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov

V okviru evropskega tedna zmanjševanja odpadkov se po stari celini odvija rekordnih več kot 14.000 akcij osveščanja, v Sloveniji pa so zabeležili 66 prijavljenih akcij.

Gospodarska zbornica Slovenije in Ministrstvo za okolje in prostor sta izdala tudi priročnik Razbremenimo okolje strupenih snovi, ki osvešča o nevarnih odpadkih in gospodinjstva usmerja k okolju prijaznejšim izbiram.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.11.2018 ob 9:26 77 gost

      Saj pa ni problem kam z odpadki v Dobrovniku,Nedelici vse lepo sežigajo v bijoplinarni,vsako jutro smrdi kot če bi svinjo žgali že od poletja pa nihče ne vpraša zakaj,pač ljudem paše smrad eh jebiga če je Prekmuski narod, hlapec se skotu in za hlapca je vzgojen.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.11.2018 ob 12:37 ekološki gost

      najvičji odpad je v liblani,natančneje v parlamenti..kak pa,tisti odpad vničiti pa ga kama zvoziti,ka nebi več škodo delal okolju ??

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.